18
Mayıs
2024
Cumartesi
ANASAYFA

Müzakereler öncesi Rum siyasiler kenetlendi

Rum siyasi partilerin çoğunluğu, Annan Planı temelinde çözüme varmak üzere müzakerelerin başlatılmasıyla ilgili New York anlaşmasından dolayı Rum Yönetimi Başkanı Tasos Papadopulos'a destek verdi.
56 sandalyeli Rum Meclisi'nde; 1 üyesi bulunan NE.O Partisi New York anlaşmasına karşı çıkarken, 20 milletvekiline sahip AKEL ve 9 milletvekiline sahip DİKO ile 19 milletvekilli anamuhalefet partisi DİSİ, Papadopulos'u desteklediklerini açıkladı.
Mecliste 4 milletvekiliyle temsil edilen KS EDEK ile 1 milletvekiliyle temsil edilen EDİ de, Papadopulos'a destek verdi.
1 milletvekili bulunan Çevreciler-Yeşiller Hareketi ise Papadopulos'a sert eleştiriler yöneltmesine karşın, kesin kararın verileceği 28 Şubat'taki "Pankıbrıs Koordinasyon Komitesi" toplantısına kadar Papadopulso'un görüşmelerde destekleneceği belirtti.
Rum Yönetimi Başkanı Tasos Papadopulos, hemen hemen tüm partilerin desteğini çatlak seslere rağmen aldı.
Annan Planı'na karşı olanlar ise planın kabulünü önlemek için harekete geçti.
Rum basınına göre Rum siyasi partilerin büyük kısmı, New York anlaşmasını dün yaptıkları toplantılarda değerlendirdi.
DİSİ Siyasi Bürosu'nun dün akşamüstü bir araya geldiğini belirten Simerini gazetesi, Parti Başkanı Nikos Anastasiadis'in parti içerisindeki aksi görüşlere rağmen New York kararları konusunda Papadopulos'a destek verilmesini oybirliği ile sağladığını ve siyasi büro üyelerinin Anastasiadis'in destek verme görüşünü aşırı bir tepki göstermeden kabul ettiklerini yazdı.
Simerini bir diğer haberinde, DİKO'da, New York anlaşması sebebiyle hayal kırıklığı ve şok yaşandığını, bazı parti yetkililerinin yönetimden ayrılmaları ihtimalinin bile gündemde olduğunu savunarak, buna karşın partinin Papadopulos başkanlığındaki dünkü toplantısından sonra açıklama yapan DİKO Başkan Yardımcısı Aristos Hrisostomu'nun "tam bir birlik sağlandığını" söylediğini kaydetti.
Gazeteye göre AKEL de, dün gerçekleştirdiği toplantının ardından Papadopulos'a olan desteğini bir kez daha yineledi.
Gazete, AKEL Merkez Komitesi'nin Hristofyas tarafından bilgilendirildiğini ifade ederek, AKEL sözcüsü Andros Kiprianu'nun yaptığı açıklamada, görüşmede Papadopulos'a tam destek kararının alındığını, ancak bunun "partinin halkoylamaları konusunda olumlu bir tavır takındığı" anlamına gelmediği ve bu konudaki görüşün müzakerelerin sonucuna göre belirtileceğini belirttiğini yazdı.
Fileleftheros gazetesi ise NE.O'nun, Annan Planı'na ret oyu kullanılmasını sağlamak için bir kampanya başlatmaya hazırlandığını bildirdi.
Gazete bir diğer haberinde, New York kararlarının ardından Annan Planı'na karşı olan grupların kendilerini yeniden gösterdiklerini bildirerek, "Pankıbrıs Vatandaş Hareketi"nin, Annan Planı'nın kabul edilmesinin önlenmesi için halkoylamalarının gerçekleştirileceği tarihe kadar bir dizi faaliyette bulunulmasının öngörüldüğünü açıkladığını belirtti.
Fileleftheros, Baf Metropoliti Hrisostomos'un papazların Kıbrıs konusu hakkında bilgilendirilmesi için Papadopulos'tan bir görüşme istediğini de yazdı.

LEFKOŞA - İHA
Yayın Tarihi : 17 Şubat 2004 Salı 16:26:00
Güncelleme :17 Şubat 2004 Salı 18:30:28


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?