19
Mayıs
2024
Pazar
ANASAYFA

Namaza giden esnafa şok!

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), Siirt’te oğlunun işyerine baktığı için işyeri sahibine 5 bin 500 lira ceza kesti. Namaz kılmak için yarım saatliğine ayrılan ve işyerini de babasına emanet ettiğini söyleyen Mert Özgen, dönüşte yaşananların önce bir şaka olduğunu sandı, ancak babasından dolayı kendisine 5 bin 500 lira ceza kesildiğini öğrenince şoke oldu.

Edinilen bilgiye göre Siirt’te bir giyim mağazasını işleten Mert Özgen, olayın 2012 yılı aralık ayı sonunda meydana geldiğini söyledi. İşyeri sahibi Özgen, "Yarım saatliğine namaz kılmak için işyerimi babama emanet ettim. Namaz sonrası geldiğimde SGK denetçilerinin kestiği 5 bin 500 lira ceza makbuzuyla karşılaştım. Bunun önce bir şaka olduğu sandım, daha sonra soluğu aldığım SGK’da 'İşyerini babana emanet ettiğin için sana ceza kesildi' denildi.

Yasada, eşinden başka kimsenin işyerine bakamayacağı ifade ediliyor. Bu uygulama çok saçma. Öncelikle ben bekarım, 70 yaşında olan babam da 30 yıldır bu mağazada esnaflık yaptıktan sonra emekli oldu. Kardeşi dükkanda, babası dükkanda diye küçük esnafa ceza kesilir mi? Küçük esnaf zaten AVM’ler karşısında her geçen gün eriyip, can çekişiyor, böyle bir dönemde bu uygulama bizi bitirmeye yöneliktir" dedi.

KONU YARGIYA TAŞIDI

Yasal faiziyle birlikte 6 bin 500 liraya ulaşan ceza için mahkemeye başvurduğunu söyleyen Mert Özgen, Siirt’te ilk kez böyle bir ceza işlemiyle karşılaştığını dile getirdi. Özgen, "Yarın hastalanırsam işyerini kime emanet edeceğimi düşünüyorum, hiç mi namaz kılmaya veya bir dostumuzu ziyaret etmeye gitmeyeceğiz. Bu ceza emsal teşkil ediyor, babasından dolayı işyerine ceza kesilmesi bana göre bir ilk olduğu için bunu mahkemeye taşıdım, çıkacak sonucu hayırla bekliyorum. Eğer sonuç alamazsam bu işyerini kapatacağım. Kepengi kapatıp anahtarını da SGK’ya teslim edeceğim, günlük 30 lira ile dükkan kapatıyoruz, hatta bazı durumlarda siftah bile yapamamamıza rağmen kesilen bu ceza hiçbir mantığa sığmaz” diye konuştu.

“BÖYLE BİR UYGULAMA VARSA ÖNCE ESNAF BİLGİLENDİRİLMELİ”

Böyle bir uygulamadan esnafın haberinin olmadığını söyleyen baba Aydın Özgen, küçük esnafın durumunun ortada olduğunu ve günlük aişelerini zor karşıladıklarını söyledi. Özgen, "5 bin 500 lira ceza bizi mağdur etti, böyle bir uygulama varsa önce esnaf uyarılmalı, ardından bilgilendirmeler yapılıp, bilinçlendirilmelidir. Vergi, SGK’larımızı zar zor yatırıyoruz. SSK denetçileri, ‘Oğlun olmadan sen bu işyerinde duramazsın’ dediler, hatta çocuk olmadığı için eşi oturur diyorlar, ama çocuğum bekardır, çok trajikomik bir ceza oldu” şeklinde konuştu.

SGK yetkilileri kanunsuz bir uygulama yapılmadığını ileri sürerek, denetçilerin yasalar çerçevesinde gerekli uygulamayı yaptıklarını dile getirdi.

iha
Yayın Tarihi : 31 Mayıs 2013 Cuma 16:52:55
Güncelleme :31 Mayıs 2013 Cuma 16:59:51


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
yasar ertas IP: 5.61.150.xxx Tarih : 1.06.2013 01:03:50

bizdeki isler isler de nasil isler kimsenin akli ermez yurt disinda calisanlara  memleketimizde sartlari yerine getirenler  emekli olabilir bilmem kac sayili bir yasa var bu yasada  sartlar o kadar cok degisiklige ugramaktadirki yeni sartlari tam ögrenirsin bir bakarsin hükümet gegismis oda  degis mis bir bakarsin bakan degismis oda degismis bir bakarsin durup dururken degismis o kadar cok degismiski bilenlerde bileyenlerde isin icinden  cikamaz olmus iste bu isler bizim isler

örnek memlekette  sigortasiz calisma yasaktir kontrolde ve bir kazada vs. ceza vardir (yasalari yatarken sana para verir o maddelerini sana söyler uymak mecburuyetindesin der )

 emekli ayligi alan kimse cok cüzi bir para karsiliginda calisabilir bunu makamlara is veren bildirmek mecburiyetindedir

ufak isletmelerde aile desteklemesi vardir bununda maddeleri vardir buradaki olaydaki gibi  babasi hanimi vs. aileye yardimlasama amaci ile o is yerinde  calisabilir Bu iste bazi bosluk  maddeler vardir