19
Mayıs
2024
Pazar
ANASAYFA

Nasa robotları bu gece Mars'a inecek

Amerikan yapımı bir robot, Cumartesi’ni Pazar’a bağlayan gece Mars’a inerek kızıl gezegen üzerinde yaşam sinyallerinin olup olmadığını araştıracak. Keşif gezisi, Mars’ta şimdiye kadar yapılan en büyük araştırma olup, 3 ay sürecek. NASA’ya ait Mars sefer araçlarından ilki, gezegenin çevresinde 7 ayda 500 milyon km yol katettikten sonra atmosfere saatte 19.800 km hızla girecek.

İlk araç Mars’a, Pazar günü sabaha karşı GSİ 04:35’te inecek.
NASA Uzay Bilimleri Yöneticisi Ed Weiler, "Cehennemden 6 dakika ötede olacak" dedi.

Spirit (Ruh) ve Oppurtunity (Fırsat) adlı 2 uydu, ikiz robotlar Mer-A ve Mer-B’yi sırasıyla 10 Haziran ve 7 Temmuz’da uzaya taşıdı.
Mer-B, Mars’a 25 Ocak’ta varacak.

NASA, robatların Mars yüzeyine inmeleri için 1997’de Mars Pathfinder’da kullandığı bir sistemi devreye sokacak. Yüzeyden 8,5 km yüksekte bir paraşüt açılacak ve aracı koruyacak olan sıcaklık zırhı yayılacak. İnce reaktörler, araç yüzeye indiğinde aracı durdurup, yüzeye sabitleyecek. İnişten 8 dakika önce aracın etrafını büyük bir hava yastığı kaplayarak, uzay aracının son inişten önce defalarca zıplamasını sağlayacak. Yastıklar açıldıktan sonra dış iskelet de açılacak. İçerde bulunan robot, solar panellerini inişten 2 saat sonra konuşlandıracak.

NASA’nın bu projesi 800 milyon dolara maloldu. 250 uzman ve araştırmacı; bundan sonraki 3 ayını 6 tekerlekli, mini araba büyüklüğündeki 180 kg’lık robotların Mars’ın sert doğasında sağlam kalması için harcayacak.

Macera; rakip proje olan Avrupa jeolojik robotu Beagle 2’nin Aralık 25’te Mars’a gitmesinden birkaç gün sonra başladı.

Eğer Mer-A, Mars’ın yüzeyine sorunsuz bir iniş yapar ve tüm sistemleri çalışırsa, Jet Gücü Laboratuarı’nda duran NASA mühendisleri, robotun 360 derecedeki Mars yüzeyinde renkli fotoğraflar çekmesini sağlayacak panaromik kameranın yerleştirilmesi için talimatlar verecek.
Fotoğraflar dünyaya, robotun Mars’a gitmesinden 1 gün sonra ulaşacak. Robot, Mars yüzeyinde 8. günde hareket etmeye başlayacak. Mars’ta bir gün 24 saat, 39 dakika, 35 saniye sürüyor.

NASA’dan yapılan açıklamada, iniş sırasında çok sert bir rüzgar eser ya da robot yanlış bir yere dokunursa her şeyin altüst olma riskinin bulunduğu belirtildi.

Son 40 senede gerçekleştirilen 30 Mars projesinin sadece 12’si başarıyla tamamlandı.

Mer-A’nın inmesi planlanan nokta, Gusev krateri. Gusev, ekvatorun 15 derece güneyinde bulunuyor. Mer-B, ekvatorun 2 derece güneyindeki Meridiani Planum bölgesine inecek.

Güneş sistemiyle çalışan robotlar, Her Mars gününde 40 metre yol alacak.
Projenin başkanlarından biri olan Steve Squyres, "Bu koşu değil, bir maraton" dedi.

WASHINGTON
Yayın Tarihi : 3 Ocak 2004 Cumartesi 17:41:50


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?