1
Mayıs
2025
Perşembe
ANASAYFA

NATO Irak'ta yetki alırsa Türkiye ne yapar?

İngiliz The Independent gazetesi, "Irak’ta bir NATO gücüne yetki verilmesi Türkiye’nin müdahil olması gibi hassas bir konuyu da gündeme getirecek" diye yazdı.
Independent, G-8 zirvesi için ’kısa süren bir birlik gösterisinden sonra Irak savaşının görüş ayrılıkları yeniden ortaya çıktı’ yorumunu yaparken, Fransa Cumhurbaşkanı Chirac’ın gündeme getidiği itirazlarda haklı olduğunu belirtiyor.
Demokrasinin dışarıdan dayatılamacacağı görüşüne katılan gazete, ’NATO’nun Irak’ta rolü olacaksa bu da G-8’in değil, İstanbul’daki NATO zirvesinin ele alması gereken bir konu’ diyor.
"Irak’ta bir NATO gücüne yetki verilmesi Türkiye’nin müdahil olması gibi hassas bir konuyu da gündeme getirecek.
Şimdiye kadar herkesi rahatlatan bir şekilde, Türk kuvvetleri sınırlarının kendi tarafında kaldılar ve burada da kalmalılar.
Türkler olsun olmasın, NATO da tartışmalı bir askeri faaliyet için zaten kıt olan kaynaklarını daha da zorlamaya itilmemeli. NATO bir ittifak ve gücünü Pentagon’ın bir kolu olmadığı algılamasından alıyor." Independent, Irak ve Orta Doğu konularında anlaşamayan liderlerin uzlaşmaya varacak konu ararken, neyse ki asıl misyonlarını bularak Afrika’da yoksul ülkelerin borç yükünün hafifletilmesi üzerine odaklandığını yazıyor.

YAVER NATO’NUN GELMESİNDEN MEMNUN

Öte yandan, Irak’ın yeni Devlet Başkanı Gazi El Yaver, NATO kuvvetlerinin, Irak’taki çok uluslu güce katılmasından memnuniyet duyacağını açıkladı.
El Yaver, Washington’da düzenlediği basın toplantısında, ’’çok uluslu güç olmaması halinde, Irak’ta otorite boşluğu olacağını ve ülkesinin, karanlığın güçleri ve katiller için bir ormana dönüşeceğini’’ söyledi.
Fransa’nın, NATO’nun Irak’ta rol üstlenmesine sıcak bakmadığının hatırlatılması üzerine El Yaver, ’’NATO’nun, özellikle Avrupa topluluğunu da kapsaması halinde, Irak’taki çok uluslu güç içinde rol almasından büyük memnuniyet duyarız’’ dedi.
El Yaver, çok uluslu güce katılım konusundaki müzakerelerde, halen Irak’ta asker bulunduran Avusturya ve Japonya ile birlikte, AB üyesi ülkelerin de katılımını istediklerini belirtti.
Çok uluslu kuvvetlerin Balkanlar’da ve bazı ülkelerde görev aldığını hatırlatan El Yaver, bunun bu ülkelerin egemenliğini azaltmadığını belirtti.
El Yaver, Irak’ın sınır güvenliğinden, çok uluslu gücün değil, Irak’ın kendi güvenlik kuvvetlerinin sorumlu olması gerektiğini kaydetti.
Irak’ın ülke içindeki güvenliği tam olarak sağlayabilmesinin bir yıl kadar bir zaman alabileceğini söyleyen El Yaver, çok uluslu güçten Irak’ı ne zaman terk etmesini isteyeceklerinin belli olmadığını ifade etti.
Basına açıklamasında, Irak’taki Kürtleri ’’vatansever’’ diyerek öven El Yaver, ’’Federalizm genellikle bir ülkedeki iki parçayı bir araya getirir ve birbirine yapıştırır. Bu Kürt kardeşlerimizin isteğidir ve buna saygı duymamız gerekir’’ dedi.
LONDRA
Yayın Tarihi : 11 Haziran 2004 Cuma 13:29:18
Güncelleme :12 Haziran 2004 Cumartesi 00:32:59


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?