20
Mayıs
2024
Pazertesi
ANASAYFA

'NATO lağvedilmel'i

İngiliz gazetelerinde George Bush’un zaferiyle sonuçlanan Amerikan başkanlık seçimlerine ilişkin ilginç değerlendirmeler var.

Guardian gazetesi yazarı Jonathan Steele, bu sonuçtan sonra Avrupalıların artık Amerika’yla yollarını ayırması gerektiğini savunuyor. Yazar, şöyle diyor:

"Bush’a seçimde verilen destek Amerikalılarla aramızdaki kültürel farklılıkların ne kadar derin olduğunu gösteriyor.

"Amerikalılarla, kuvvetler ayrılığı ve hukukun üstünlüğü gibi kurumsal değerleri paylaşıyoruz. Aynı sosyal ve ahlaki değerleri değil. Emperyalist müdahalecilik, kendi ülkesi dışındaki herşeye kayıtsızlık ve entelektüel soyutlanmışlık Avrupa’ya yabancı.

"Amerika’da silahı olanların sayısı pasaportu olanların sayısından fazla. Kerry’ye verilen yüzde 48’lik oy Amerika’daki kutuplaşma olarak gösteriliyor. Bu doğru değil. Zira Kerry’ye oy verenler de Bush’a oy verenler kadar muhafazakardı.
Kerry ne adil bir Orta Doğu barışından ne de Irak’tan çekilmekten bahsetti. "

Jonathan Steele, Guardian’daki yazısında daha sonra "Avrupa için tehdit haline geline NATO lağvedilmelidir" diyor. Yazar, bu tezini şöyle savunuyor:

"NATO lağvedilmeli"

"Amerika ile ortaklığımızın en önemli sembolü NATO bir gönülsüzlük ittifakına dönüştü. Irak örneğinden sonra ittifakın ortak kararlar alması zorlaştı. Yarın İran ve Suriye gündeme gelirse ne olacak.

"NATO varlığını korudukça Avrupa kendi güvenlik kurumlarını oluşturamayacak. Amerika, Avrupa’ya yaklaşımını hep kendi çıkarlarını temel alarak belirledi. Avrupa da artık aynısını yapmalı.

"NATO’nun dağılması Amerika’yla düşman olmamızı gerektirmiyor. Amerika’yla dost olabiliriz ama müttefik kalamayız."

Financial Times yazarlarından Wolfgang Munchau da Jonathan Steele’le aynı görüşte. Yazar şöyle diyor:

"Avrupalıların kendilerini gerçekten Avrupalı hissetmelerini sağlayacak tek bir lider var. Bu ne Fransa Cumhurbaşkanı Chirac, ne de Almanya Başbakanı Schröder... Bunu ancak Bush yapabilir. Bush Avrupa’yı böldü. Şimdi yeniden seçilmesi, Avrupa’nın ortak dış politika ve güvenlik strateji oluşturmalarına katkı yapabilir. Bush’un yeniden seçilmesi Avrupa için bir fırsattır."
BBC TÜRKÇE
Yayın Tarihi : 8 Kasım 2004 Pazartesi 11:12:45
Güncelleme :8 Kasım 2004 Pazartesi 11:21:58


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?