30
Mayıs
2024
Perşembe
ANASAYFA

NATO liderleri Putin ile temasta

NATO Genel Sekreteri Jaap de Hoop Schaeffer, Putin'le Bükreş'te yapılan görüşmelerin samimi geçtiğini ancak herhangi bir ilerleme sağlanamadığını açıkladı.

NATO Genel Sekreteri, daha önce yaptığı açıklamada, Ukrayna ile Gürcistan'ın bir gün ittifaka katılacağından şüphesi olmadığını söylemişti.

Rusya'nın lideri olarak ilk ve son kez bir NATO zirvesine katılan Putin, bu iki ülkenin üyeliğine şiddetle karşı çıkıyordu.

NATO üyesi ülkeler dün ABD'nin Doğu Avrupa'da oluşturmak istediği füze savunma sistemine destek vermişlerdi.

Rusya ABD'nin bu yöndeki planına sert şekilde karşı çıkıyor.

Amerika Birleşik Devletleri'nin füze savunma sistemi, bölgeye doğru hareket eden füzeleri havada vurmak üzere Polonya'ya 10 füze bataryası, Çek Cumhuriyeti'nde de bir radar sistemi konuşlandırmayı öngörüyor.

NATO üyelerinin ABD'ye füze savunma sitemi konusunda destek vermesi, Amerikan diplomasisi için önemli bir zafer olarak görülüyor.

Romanya'nın başkenti Bükreş'te yapılan NATO zirvesinde, Ukrayna ve Gürcistan'a ise yeşil ışık yakılmamış, bu iki ülkenin üyelik statüsü elde etmeye hazır olmadıkları sonucuna varılmıştı.

Rusya, Ukrayna ve Gürcistan'ın NATO'ya üye olmalarına da şiddetle karşı çıkıyordu. Bu iki ülkeye gelecekte ittifaka üye olacakları taahüdü verilmesini de "büyük bir stratejik hata" olarak nitelendirdi.

Kaygı

Moskova, NATO'nun doğuya doğru genişlemesinden kaygı duyuyor.

Rusya'nın NATO'daki temsilcisi Dmitry Rogozin'in, dün, NATO üyelerinin Moskova'nın görüşlerine kulak verdiklerini söylediği belirtildi.

Rusya Federasyonu Başkanı Vladimir Putin, gelecek ay koltuğunu Dimitri Medvedev'e devredecek.

Putin'in bu tarihten itibaren başbakanlık görevine gelmesi bekleniyor.

NATO zirvesinde Arnavutluk ve Hırvatistan'ın üyeliklerinin önü açılırken, Makedonya ise Yunanistan'la arasındaki sorunlar nedeniyle üyeliğe davet edilmemişti.

Yunanistan Makedonya'nın NATO üyeliğini desteklese de öncelikle bu ülkenin adının değiştirilmesi gerektiğini savunuyor.

Zira, Makedonya aynı zamanda Yunanistan'ın kuzeyindeki bir bölgenin adı ve Atina, bu nedenle Makedonya ismini kendi topraklarına yönelik bir hak iddiasıyla ilintilendiriyor.

BBC
Yayın Tarihi : 4 Nisan 2008 Cuma 16:31:09
Güncelleme :4 Nisan 2008 Cuma 16:34:01


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
oviraptor IP: 88.245.255.xxx Tarih : 5.04.2008 00:28:15

rusya 1987 2000 büyük bir ekonamik kıriz geçirdi ama dahada güçlü olarak tekrar geri döndü şu anda amerikan vatandaşlarınnın 29 milyonu ekmeğe muhtaç rus vatandaşları tatillerini sıcak ülkelerde geçiriyor hatta artık alman turist değil rus turisler daha çok geziyor rusya 400 milyar dolar para koydu kenara bu petrol fiyatlarındaki farktan rusyanın kazandığı para bu amerika ise büyük bir borç batağında artık para döndüremiyor avrupa da sıkıntıda bütün avrupa kaynaklarını almanya ve fıransa kullanmak istiyor yani şu anda rusyanın elinde 4 tane as var politik sıkıştırmalarada aman vermiyor svaşsa savaş diyor yani avrupa amerika boşa çabalıyor