20
Mayıs
2024
Pazertesi
ANASAYFA

NATO-Moskova ağız dalaşı

ABD'nin çağrısıyla Brüksel'de bir araya gelen NATO dışişleri bakanları Rusya'dan Gürcistan'daki birliklerini derhal çekmesini istedi ve ilişkilerin artık eskisi gibi olmayacağı uyarısında bulundu.

NATO, Rusya ile ilişkilerin 'artık eskisi gibi olamayacağını' vurgularken, Rus güçlerin derhal Gürcistan'dan çekilmesini istedi İttifak, Gürcistan'ı NATO üyeliğine hazırlamak için yeni bir komisyon kurmayı kararlaştırdı.

26 NATO müttefikinin Brüksel'de yaptıkları olağanüstü toplantı, ortak bir bildiriyle sona erdi.

NATO Genel Sekreteri Jaap de Hoop Scheffer, Rusya'nın imzalanan ateşkes planını uygulamamasını eleştirerek, yaşananların ardından, NATO-Rusya ilişkilerinin eskisi gibi devam edemeyeceğini vurguladı. Genel Sekreter, "Mevcut koşullarda Rusya ile ilişkilerimiz; eskiden olduğu gibi devam edemez. Bundan sona ilişkilerimizin geleceği, Rusya'nın atacağı somut adımlara bağlı olacaktır" dedi.

İPLER TÜMÜYLE KOPARILMADI

NATO dışişleri bakanları, Rusya ile kurumsal diyalogu askıya alırken, şu an için ipleri tümüyle koparmama kararı aldı. NATO Genel Sekreteri Jaap de Hoop Scheffer, bu kararı şöyle açıkladı:

"Eğer bana, NATO-Rusya Konseyi ne olacak diye sorarsanız şunu söyleyebilirim: NATO-Rusya Konseyi'ne son vermiyoruz. Ancak Rusya'nın askeri güçleri, Gürcistan'ın büyük bir kısmını işgal altında tutmaya devam ederken, konseyin herhangi bir düzeyde toplanabilmesine ihtimal vermiyorum. Ama şunu da eklemeliyim. Rusya ile tüm iletişim kanallarını kapatma niyetimiz de yok. Tekrar vurguluyorum. İlişkilerimizin geleceği, Rusya tarafından atılacak somut adımlara bağlı olacaktır."

GÜRCİSTAN'IN TOPRAK BÜTÜNLÜĞÜNE VURGU

NATO'nun olağanüstü toplantısının ardından yayımlanan bildiride, Gürcistan'a güçlü destek açıklandı. Kafkaslar'daki gelişmelerin Avrupa Atlantik güvenliği ve istikrarı açısından önemi vurgulanırken, sorunlara bulunacak barışçıl çözümlerde Gürcistan'ın bağımsızlığı, toprak bütünlüğü ve hükümranlığının "temel ilke" olması gerektiği kaydedildi.

26 NATO müttefiki, üyelik için henüz hazır görülmeyen Gürcistan'la kurumsal ilişkileri güçlendirmek için de, ''NATO-Gürcistan Komisyonu'' kurulmasını kararlaştırdı. Gürcistan'ın her türlü yardım ve destek talebini inceleme sözü veren NATO, yükümlülüklerine sahip çıkacağını vurguladı.

RİCE: RUSYA'YI İZOLE ETMEK İSTEMİYORUZ

Bu arada ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice, Kafkasya'daki durumla ilgili olarak Rusya'yı izole etmek istemediklerini söyledi.

NATO üyesi ülkelerin dışişleri bakanlarının Gürcistan krizini görüşmek üzere bir araya gelmesinin ardından basın toplantısı düzenleyen Rice, "Bölgede görevlendirilecek gözlemciler işbirliğine yönelik inisiyatiflerini ve gelecekteki olası işbirliğini gözlemleyecek" dedi.

Komisyon'un özellikle ateşkes anlaşmasının 5. maddesiyle de ilişkili olarak güvenlik düzenlemelerini yapacağını belirten Rice, "Uzun bir süredir böyle bir şey yok. Sayın Sarkozy ve Saakaşvili tarafından bu çok net bir şekilde ifade edildi" açıklaması yaptı.

Tüm dışişleri bakanları olarak bu gözlemcilerin her türlü ekipmana sahip olmaları gerektiğini düşündüklerini kaydeden Rice, "Uluslararası bir barış gücüne mutlaka ihtiyaç olacaktır. ABD, Rusya'yı izole etmek istemiyor. Aslında biz savunma konusundaki işbirliği önerilerimizi de Rusya'ya sunuyoruz. Rusya'nın kendi kendisini izole ettiğini görüyoruz, biz onları izole etmiyoruz. Sivil altyapıları bombalayarak, köylere girerek, yıkıma yol açarak kendi kendilerini izole ettiğini düşünüyoruz. Bu Avrupa'nın bir çabası değil. Rusya zaten kendi kendisini ayırıyor diğer ülkelerden. Rusya'yla olağan bir ilişki yürütülemeyeceğini söylüyoruz" şeklinde konuştu.

BABACAN: RUSYA İLE İSTİŞARELERİMİZ DEVAM EDECEK

Öte yandan Dışişleri Bakanı Ali Babacan, NATO'nun da Türkiye gibi durumu endişeyle izlemeye devam ettiğini, kalıcı bir ateşkes için gerekli olan adımların bir an evvel atılmasını dilediğini söyledi.

NATO toplantısı sonrası Türk gazetecilere açıklama yapan Dışişleri Bakanı Babacan, Rusya Federasyonu Başbakanı Dimitriy Medvedev tarafından da imzalanan 6 maddelik ateşkes planının bir an önce uygulamaya geçirilmesinin önemli olduğunu, Rusya'nın bu noktada adım atması gereken taraf olduğunu belirterek, Rusya'nın verdiği sözü tutması gerektiğini kaydetti.

Bugünkü NATO toplantısının en önemli sonucunun ise NATO-Gürcistan Komisyonu'nun kurulması olduğunu söyleyen Babacan, bu platformla Türkiye-Gürcistan ilişkilerinin de daha hızlı ilerleyeceğini ifade etti.

Yakında tekrar Rus bakanla konuyu görüşmek için bir araya geleceğini açıklayan Babacan, "Rusya ile istişarelerimiz her düzeyde devam edecektir" dedi.

RUSYA'DAN NATO'YA JET CEVAP

NATO Bildirisi üzerine Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, NATO'yu Rusya'yı kurban göstermek ve Tiflis'i temize çıkarmakla suçladı

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Kafkaslarda gelişmelere ilişkin NATO'nun açıklamalarını "önyargılı" olmakla suçladı.

Lavrov, ittifakın, Gürcistan'daki suçlu rejimi kurtarmaya çalıştığını savundu.

ABD'nin çağrısı üzerine toplanan NATO Konseyi, Gürcistan ile ilişkileri geliştirmek için komisyon kurmaya karar verdi. Konsey, Rusya ile ilişkilere de "birşey olmamış gibi devam etmeyeceklerini" de bildirdi.

NATO'nun açıklaması ardından gazetecilere konuşan Rus bakan, "NATO, saldırgan bir ülkeyi kurban gibi göstermeye çalışıyor. Ayrıca, suçlu bir rejimi temize çıkarmaya ve kurtarmaya çalışıyor. Gürcistan'daki lideri de silahlandırma yolunu tercih ediyor." dedi.

Rus bakan Lavrov, Moskova'nın Gürcistan'ı işgal etmeye niyetli olmadığını da söyledi. Gürcistan'dan 3-4 gün içinde çekileceklerini belirten Lavrov, geri çekilişin Gürcü askerlerin üslerine ne kadar hızlı döneceklerine bağlı olduğunu da vurguladı.

Dünya Bülteni
Yayın Tarihi : 20 Ağustos 2008 Çarşamba 04:09:22


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?