17
Mayıs
2024
Cuma
ANASAYFA

NATO protestosu: 36 yaralı

İstanbul Okmeydanı’nda NATO karşıtı gösteri düzenlemek isteyen grupla, güvenlik kuvvetleri arasında arbede çıktı. Protesto gösterisinde 26’sı polis, 36 kişi yaralandı.

İstanbul Emniyet Müdürlüğü’nün Vatan Caddesi’ndeki kompleksinde gazetecilerin konuya ilişkin sorularını yanıtlayan Emniyet Müdürü Celalettin Cerrah, meydana gelen olaylarda, çoğu sapanlarla atılan misket ve taşlardan olmak üzere 26 polisin çeşitli yerlerinden yaralandığını kaydetti.

Olaylarla ilgili 13 kişinin gözaltına alındığını belirten Cerrah, bu sayının artabileceğini kaydetti.

NATO Zirvesi’ni protesto etmek isteyen ve Okmeydanı’nda gösteri düzenleyen grupla güvenlik kuvvetleri arasında arbede yaşandı.

Polisin, gözyaşartıcı gaz kullandığı olaylarda, göstericiler de molotofkokteyli ve kaldırım taşlarıyla polise karşılık verdi. PERPA altı ve Darülacaze civarında süren olaylarda, bazı polis ve itfaiye araçları hasar gördü. Olay yerinden hastanelere yaralılar da götürüldü.

Gösteriye katılan bir grup ise, Okmeydanı’ndan Mecidiyeköy ve Elmadağa’a doğru yürümeye başladı. Eylemcilerin polis barikatını aşması üzerine, bölgeye takviye güç gönderildi.

MECİDİYEKÖY’DE İKİNCİ GRUP GÖSTERİ YAPTI

NATO Zirvesi’ni protesto amacıyla Mecidiyeköy’de gösteri yapmak isteyen ikinci gruba müdahale eden polis, çok sayıda kişiyi gözaltına aldı.

Mecidiyeköy Metro İstasyonu yanındaki durakta sabah saatlerinden itibaren toplanmaya başlayan Emeğin Partisi ve Sosyalist Demokrasi Partisi üyeleri ile bazı kitle örgütlerinin temsilcileri, saat 10.00 sıralarında “NATO’ya geçit yok” yazılı pankart açtılar.

Çevresi güvenlik kuvvetlerince sarılan grup, bunun üzerine sloganlar atarak oturma eylemine başladı. Gruptan bazı kişilerin polis çemberini yarmaya çalışmaları üzerine arbede çıktı.

Polisin gözyaşartıcı ve biber gazı kullandığı olayda, göstericiler de yumruk ve tekmelerle polise karşılık verdi. Grubun bir bölümü polis çemberini yararak ara sokaklarda dağılırken, geri kalanlar ise gözaltına alındı. Atılan gazlardan, gösterici, polis ve gazetecilerin de etkilendikleri görüldü.

OKMEYDANI’NDAKİ ARBEDEDE YARALANAN 26’SI POLİS 36 KİŞİ, SSK OKMEYDANI HASTANESİ’NE KALDIRILDI

Bu arada, Okmeydanı’nda NATO karşıtı gösteri düzenleyen gruplarla güvenlik kuvvetleri arasında çıkan arbedede yaralanan 26’sı polis 36 kişi, SSK Okmeydanı Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne kaldırıldı.

AA muhabirinin aldığı bilgiye göre, NATO Zirvesi’ni protesto amacıyla Mecidiyeköy’e gitmek isteyen yaklaşık 2 bin kişilik grup, Piyalepaşa Bulvarı PERPA altında güvenlik kuvvetlerince engellenmek istendi.

Güvenlik kuvvetlerine molotofkokteyli, kaldırım taşları ve sopalarla saldıran gruptakiler, polisin de gözyaşartıcı gaz, biber gazı ve coplu müdahalesi sonucu bölünerek değişik yerlere doğru kaçmaya başladılar.

Darülacaze arkasındaki İstanbul Büyükşehir Belediyesi Yol Bakım ve Onarım Müdürlüğü 3. Bölge Müdürlüğü önüne ulaşan bir grup, buradaki 6 aracı ters çevirerek güvenlik kuvvetlerinin geçişini engellemek için barikat oluşturdu.

Güvenlik kuvvetlerinin gözyaşartıcı gaz attığı grup, daha sonra ara sokaklara girerek dağıldı. Göstericiler, atılan molotofkokteyllerini söndürmek için bölgede bulunan itfaiye araçları ile bazı polis araçlarına da zarar verdiler.

Çevrede araştırma yapan polis, atılmaya fırsat bırakılmayan çok sayıda molotofkokteyli ele geçirdi. Ayrıca, geride bırakılan ve bombalı görüntüsü verilen çok sayıda şüpheli paket de fünye kullanılarak etkisiz hale getirildi.

Olayların daha geniş bir alana yayılarak yer yer devam etmesi üzerine, bölgeye takviye olarak jandarma ekipleri de gönderildi. Bu arada, polis ve göstericiler arasında çıkan arbede sonrası, taş, sopa ve darp sonucu yaralanan 5’i polis 15 kişi, yakındaki SSK Okmeydanı Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne kaldırıldı.
İSTANBUL - İHA
Yayın Tarihi : 28 Haziran 2004 Pazartesi 16:23:22
Güncelleme :28 Haziran 2004 Pazartesi 16:28:55


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?