17
Mayıs
2024
Cuma
ANASAYFA

NATO savunma bakanları Münih'te toplandı

NATO savunma bakanları, ittifakın Irak ve Afganistan politikasını müzakere etmek üzere Münih’te biraraya geldi. Münih’teki Bayerischer Hof Oteli’nde sıkı güvenlik önlemleri altında toplanan savunma bakanlarının, görüşmelerde Irak Savaşı ile ciddi şekilde yara alan transatlantik ilişkileri gündeme getirmesi bekleniyor.

Bugün erken saatlerde konuya ilişkin bir açıklama yapan ABD’nin NATO nezdindeki büyükelçisi Nicholas Burns, Afganistan’ın gündemin en önemli maddesi olduğunu ifade ederek, "Afganistan şüphesiz ki Münih görüşmelerinin bir numaralı gündem maddesi olacak. Müzakerelerin önemli bir bölümü, Afganistan üzerinde geçecek" dedi.

Bu arada ABD Savunma Bakanı Donald Rumsfeld, NATO’nun Afganistan misyonunun canlandırılması ve Irak’ta alacağı muhtemel görevlere ilişkin yapılacak görüşmeler öncesinde, Alman meslektaşı Peter Struck ile bir araya geldi. Rumsfeld, Struck ile olan görüşmesinde, Almanya’daki ABD üslerinin akibeti ve Afganistan konularını ele aldı.

NATO, Taliban rejiminin yıkılmasından sonra Afganistan’ın başkenti Kabil’de kurulan Uluslararası Güvenlik Destek Gücü’nün (ISAF) komutasını, geçtiğimiz Ağustos ayında üstlenmişti.

NATO, Afganistan’daki ISAF faaliyetlerinin Kabil dışına çıkarılarak genişletilmesini istiyor. Avrupa basını ise NATO’nun Afganistan’daki kuvvetlerini iki katına çıkarabileceği, bunun yanı sıra yeniden inşaa faaliyetlerinde bulunan sivil ekiplerin artırılabileceğini öne sürüyor. Washington da NATO müttefiklerinin Afganistan’da daha fazla asker konuşlandırmasını arzu ediyor.

(İHA)
Yayın Tarihi : 6 Şubat 2004 Cuma 15:12:23


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?