19
Mayıs
2024
Pazar
ANASAYFA

NATO zirvesine karşı eylem takvimi

Küresel Barış ve Adalet Koalisyonu, 19-29 Haziran tarihleri arasında “barışı ve özgürlüğü” konuşmak amacıyla bir dizi toplantı ve etkinlik düzenleyecek.

Makine Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi’nde düzenlenen basın toplantısında konuşan Küresel Barış ve Adalet Koalisyonu Sözcüsü Hakan Tahmaz, “NATO Zirvesi” için İstanbul’a 46 ülkeden ABD Başkanı Bush da dahil olmak üzere 26 devlet başkanının geleceğini söyledi.

İstanbul için alınan önlemlere değinen Tahmaz, zirve dolayısıyla 184 cadde ve sokağın trafiğe kapatılacağını belirterek, şunları kaydetti:

“Tüm bu eziyet, zirveye katılacak devlet başkanlarının korunması için. Zirvenin amacı, Irak’taki ABD işgaline NATO’yu dahil etmek. Onlar NATO zirvesinde Ortadoğu’nun yeniden yapılandırılması, Irak savaşı ve işgalini konuşurken, biz barış ve özgürlüğü konuşacağız.

Bu amaçla, yarından itibaren 29 Haziran’a kadar 18 ayrı konuda bir dizi toplantı ve etkinlik düzenleyeceğiz. Şairler, sanatçılar, aydınlar, insan hakları savunucuları, çevre dostları, çeşitli ülkelerden milletvekilleri, savaş karşıtı hareketin önde gelen aktivistler, savaşı, işgali, Bush ve NATO’nun insanlık dışı politikalarının sonuçlarını tartışacağız.”

ALTERNATİF ZİRVE

Tahmaz, yerli ve yabancı katılımcıların yer alacağı toplantılardan çıkacak sonuç bildirgesini, 29 Haziran Salı günü Tepebaşı’nda “alternatif bir zirve” şeklinde kamuoyuna açıklayacaklarını bildirdi.

VEKİLLERE "GELME BUSH" KARTI

Milletvekillerine 22 Haziran Salı günü “Gelme Bush” kartları göndereceklerini de ifade eden Tahmaz, 25 Haziran Cuma günü saat 14.00’te Sultanahmet Adliyesi’nde ABD Başkanı George Bush’a karşı suç duyurusunda bulunacaklarını ve “tutuklanmasını isteyeceklerini” sözlerine ekledi.

68’LİLER BİRLİĞİ VAKFI’NDAN “EYLEM” ÇAĞRISI

Bu arada, 68’liler Birliği Vakfı Başkanı Gökalp Eren de, Makine Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi’nde yaptığı basın toplantısında, ”NATO karşıtı düzenlenecek tüm eylemleri desteklediklerini” söyledi.

Eren, “Türkiye’yi emperyalizmin savaş çığırtkanlarının buluştuğu bir mekan olmaktan çıkarmak, bir doğa, kültür ve tarih hazinesi olan İstanbul’u tüm insanlığın barış, özgürlük ve kardeşlik kenti yapmak dileğimize katılmak isteyen her kişi ve kuruluşu, el ele, omuz omuza güç ve eylem birliğine çağırıyoruz” dedi.

“NATO Zirvesi”ni protesto etmek amacıyla 20 Haziran Pazar günü saat 14.30’da Gümüşsuyu’ndaki İTÜ yerleşkesinden Dolmabahçe’ye kadar yürüyeceklerini anlatan Eren, 27 Haziran’da Aksaray Metro önünde yapılacak “NATO’ya ve Savaşa Karşı Büyük İstanbul Buluşması”na da katılacaklarını bildirdi.

CHP İstanbul Milletvekili Ahmet Güryüz Ketenci de, 68’lilerin çok geniş bir kitlesel hareket olduğunu belirtti.

“ABD’nin gittiği her ülkeye barut ve kan getirdiğini” de öne süren Ketenci, “Yankee go home” (Amerikalı evine git) dedi.

SİVİL TOPLUM ÖRGÜTLERİNDEN NATO ZİRVESİ’NE KARŞI “BÜYÜK BULUŞMA”

Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK), Türkiye Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK), HAK-İŞ Konfederasyonu, Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) ile Türk Tabipleri Birliği’nin (TTB) aralarında bulunduğu kuruluşların oluşturduğu organizasyon komitesi, zirve karşıtlarına “27 Haziran’da Aksaray Metro önünde buluşma” çağrısı yaptı.

İstanbul Tabip Odası’nda düzenlenen basın toplantısında konuşan organizasyon komitesi sözcüsü KESK Genel Sekreteri Mustafa Avcı, NATO Zirvesi’nin İstanbul’da yapılmasının bir tesadüf olmadığını öne sürerek, şu görüşleri savundu:

“Bu zirvenin amacı, Ortadoğu’nun yoksul halklarına karşı yeni savaş stratejilerinin belirlenmesidir. Bu zirve, bölgemiz ve ülkemiz açısından yıkım getirecektir.

İktidar, maceracı ve teslimiyetçi dış politikasına son vermelidir. Türkiye insanını ABD çıkarları için ateşe atmanın bedeli, bu kararı verenler açısından da ağır olur. Bu ülke insanının, emperyalistlerin çıkarı için dökecek tek damla kanı bile yoktur. NATO Zirvesi öncesi, bu zirvenin Türkiye’de yapılmasını memnuniyetle karşılayan AK Parti hükümetini uyarıyoruz. Bu oyuna gelmeyin. Büyük Ortadoğu Projesi’ne destek vererek; Arap, Kürt, Türk Ortadoğu halklarının birbirlerine düşman olmasını isteyenlere hizmet etmeyin.”
İSTANBUL
Yayın Tarihi : 18 Haziran 2004 Cuma 17:43:19


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?