19
Mayıs
2024
Pazar
ANASAYFA

NATO'dan fuhuşla mücadele

NATO ittifakı, askerlerinin, hayat kadını ticaretine bulaşmasını önleyecek yeni bir politika benimsedi. NATO’nun benimsediği yeni kurallar barış gücü askerlerinin zorla sokak kadınlığına sürüklenen kadınlarla ilişki kurmasını yasaklıyor. NATO’nun İstanbul zirvesinde benimsenen yeni politika, özellikle Balkan ülkelerinde hüküm süren hayat kadını ticaretiyle mücadeleyi öngörüyor.
NATO sözcüsü James Appathurai (Apaturay), ittifaka üye 26 ülkenin, özellikle kadınlar olmak üzere, insan kaçakçılığının kendi ülkelerinde yolsuzluğu ve örgütlü suç şebekelerini körüklediğini bildiklerini söyledi. Sözcü ayrıca, insan trafiğinin, barış gücü gönderilerek istikrar kurmaya çalışılan yerlerde gösterilen çabaları baltaladığını da kaydetti.

“Ve kuşkusuz tüm NATO ülkeleri, personelinin, yani bizim personelimizin bu işe karışmasını engelleme ve insan trafiğiyle mücadele için her türlü çabayı gösterme konusunda kararlıdır.”

Bu yeni ilkeler, sadece 26 üye tarafından desteklenmekle kalmıyor, NATO’yla ortaklık bağlantısı kurmuş bulunan ülkelerden de destek görüyor. Bu ülkeler arasında Rusya, Ukrayna Kafkaslar ve Orta Asya ülkeleri ile İsveç ve İsviçre gibi Avrupa’nın tarafsız ülkeleri de var.

Amerika’nın NATO nezrindeki yeni büyükelçisi Nicholas Burns benimsenen politikayı uygulamanın büyük önem taşıdığına işaret ediyor:

“İlk adım 46 ülkeyi bu konuda ikna etmekti. İkinci adım ise, NATO görevi yapan her askerin bu politikadan haberdar olması, sorunları bilmesi, ve her ne şekilde olursa olsun bu soruna bulaşmama sorumluluğu altında olduğunu anlamasıdır. NATO makamları bunu sağlamakla mükelleftir”

Burns Birleşmiş Milletler istatistiklerine göre, her yıl 200 bin kadının Balkan ülkelerinden çıkıp seks ticaretine hedef olduğunu ve çoğunun seks kölesi haline düştüğünü kaydetti. NATO’daki Norveç temsilcisi Kai Eide Bosna’daki hayat kadınlarının yüzde doksanına bu işin zorla yaptırıldığını belirtti.

NATO’ya bu yeni politikayı benimsetme kampanyasına, Amerika ile Norveç öncülük yaptı. Her iki ülke askerlerinin hayat kadınlarını ziyaret etmesini yasakladı. NATO politikası bu şekilde bir yasaklama koymuyor. Ancak yeni politika, ittifak askerlerinin, hayat kadını ticaretinden uzak durmasını öngörüyor.
VOA TÜRKÇE
Yayın Tarihi : 9 Temmuz 2004 Cuma 09:58:57
Güncelleme :9 Temmuz 2004 Cuma 10:01:17


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?