18
Mayıs
2024
Cumartesi
ANASAYFA

NATO´dan Kosova´ya Takviye Kuvvet

Birleşmiş Milletler ve NATO, Kosova'da Arnavut ve Sırplar arasında çıkan ve 22 kişinin ölümüyle sonuçlanan çatışmaların ardından itidal çağrısı yaparken, NATO bölgedeki gücünü takviye ediyor.
Bölünmüş durumdaki Mitrovitsa kentinde başlayan ve diğer yörelere de sıçrayan olaylar ardından, Bosna'daki barış gücünde görev yapan yüz elli kadar Amerikalı asker asayişin sağlanmasına yardımcı olmak üzere Kosova'ya sevkedildi.

NATO'nun Brüksel karargahındaki sözcülerinden biri, iki birimin de sevke hazır bekletildiğini bildirdi.

Olaylar dün, iki etnik grup arasında bölünmüş durumdaki Mitrovitsa kentinde, Arnavutların bir grup Arnavut çocuğun nehirde boğularak ölmesinden Sırpları sorumlu tutması ardından başlamıştı.

Mitrovitsa'daki şiddetli çatışma haberlerinin yayılması üzerine Kosova'daki pek çok yerleşim yerinde de gerginlik tırmandı.

Priştine'de Arnavutların Sırpların yaşadığı bir binayı ateşe vermesi sonucu yedi Sırp öldü.

Birleşmiş Milletler, Priştine yakınındaki Obiliç köyünde de Sırplara ait bir ev ve kilisenin yakıldığını bildirdi. Çaglaviça ve Priştine yakınlarındaki Polje'de yine Sırpların evleri saldırıya uğrarken, Kosova'nın batısındaki Belo Polje'de bölgeye geri dönen Sıp aileler hedef alındı.

Peç'te, göstericiler Birleşmiş Milletler binasına saldırdı. Göstericilere müdahale eden BM polis yetkilisi bir Arnavut'u öldürdü.

Birleşmiş Milletler yetkililerine göre dün Mitrovitsa'da 8 kişinin ölümüyle sonuçlanan olaylar ardından, Priştine ve civar köylerinde 10, Peç bölgesinde 1, Ferizaç'da da 3 kişi öldü.

Olaylarda, 11'i Kosova barış gücü askeri, 61'i polis olmak üzere 500 kişi de yaralandı.

Kosova yönetiminin başkanı İbrahim Rugova, şiddet olaylarına son verilmesini istedi.

Sırbistan da gergin

Sırbistan Başbakanı Voyislav Koştunitsa ise bakanlar kurulunun düzenlediği olağanüstü toplantı sonrasında, olayların Arnavut ayrılıkçılığının gerçek yüzünü gösterdiğini söyledi.

Kosova'daki olaylar ardından Sırbistan'da da binlerce kişi sokaklarda gösteriler düzenledi. Belgrad ve Niş'te, camiler ateşe verildi.

Dün yaşanan olaylar, bölgede son dört yıldaki en büyük şiddet eylemleri olarak niteleniyor.

Ancak Mitrovitsa, gerek Yugoslavya'daki iç savaş döneminde, gerek savaştan sonra en büyük şiddet olaylarının yaşandığı merkezlerden biri olmuştu.

Mitrovitsa şiddete yabancı değil

Mitrovitsa Arnavut ve Sırp nüfusun birbirinden ayrı yörelerde yaşaması dolayısyla bölünmüş kent olarak niteleniyor.

Kasabayı kesen İber Nehri üzerindeki köprü, iki etnik grubun yaşadığı mahalleler arasında sınır niteliğinde. Kuzeydeki mahallede bin kadar Arnavut, güneyde ise 10 bin kadar Sırp yaşıyor.

ŞİDDETİN BİLANÇOSU

Mitrovitsa 8 ölü
Priştine ve köyleri 10 ölü
Peç 1 ölü
Ferizaç 3 ölü
(BM kaynakları)

Kent, Kosova bölgesinin geri kalanıyla birlikte, 1999'daki NATO operasyonu sonrası Sırp kuvvetlerinin çekilmesi ile Birleşmiş Milletler denetimine geçti. Bölgede güvenlikten de NATO öncülüğündeki barış gücü sorumlu.

İdarenin Birleşmiş Milletler denetiminde olmasına rağmen, 2002 yılında bölgenin kendisini idaresi için bir yönetim belirlendi. Arnavut lider İbrahim Rugova bu yönetimin başkanlığına seçildi.

Savaş sonrası 200 bin kadar Sırpın terkettiği Kosova'nın, nihai statüsü ise hala belirlenmiş değil. Sırp ve Arnavutlar arasında geçtiğimiz hafat bu konuda ilk kez görüşmelere başlanmıştı.

Sırbistan başbakanlığına seçilen Voyislav Koştunitsa, bölgenin iki kantona bölünmesi ya da etnik hatlara göre ayrılması yolunda bir öneri gündeme getirmişti.

Kosova yönetimi başkanı İbrahim Rugova'nın sözcüsü ise BBC'ye açıklamasında, tek çözümün bağımsızlık olduğunu söyledi.
sansursuz.com
Yayın Tarihi : 18 Mart 2004 Perşembe 17:22:48


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?