18
Mayıs
2024
Cumartesi
ANASAYFA

Ne kadar nema alacaksınız?

Zorunlu Tasarruf nema ödemelerinin 3’üncü taksit ödemelerinin Eylül ayında yapılması beklenirken, ödeme tarihi Hazine tarafından belirlenecek.
Alınan bilgiye göre, nema ödemesinde kullanılan enflasyon farklarının belirlenmesi için, öncelikle her ayın 3’ünde açıklanan enflasyon rakamı beklenecek.
Eylül ayında Ağustos ayı enflasyonunun açıklanmasının ardından araya hafta sonu tatili girerken, takip eden haftada Hazine’nin nemaya uygulanacak katsayı rakamını belirlemesi bekleniyor.
Bunun ardından Hazine’nin nakit akışına göre ödeme tarihini belirleyerek açıklaması öngörülüyor. Kanun gereği, ilgili bakanın nakit akışına göre ödeme tarihini 1 ay öne veya sonraya çekme yetkisi bulunuyor.

NEMAYI KİM NE ZAMAN ALACAK?

Nemanın 3’üncü taksit ödemesi için kurumsal başvurular, Ziraat Bankası tarafından bugünden itibaren alınmaya başlanırken, nemanın ne zaman alınacağı Hazine’nin açıklamasıyla netleşecek.
Bugünden itibaren, Hazine’nin açıklayacağı ödeme başlangıç tarihinin 3 gün öncesine kadar başvuruda bulunan kurumlar, parayı ödeme tarihinin başladığı gün alabilecek.
Ödeme tarihinden sonra yapılacak başvurularda ise ödemeler 3 gün sonra gerçekleştirilecek.
Kurum aracılığı ile başvurmayan hak sahipleri ise eskiden olduğu gibi bir aylık takvim içinde sıralarını bekleyecek.

NE KADAR ALINACAK?

Nema tutarının belirlenmesinde yıllık 5 puan+enflasyon hesabı uygulanırken, 3’üncü taksit ödemesine konu bu dönemde, son iki aylık enflasyonun çok düşük kalması nedeniyle ilginç bir durum ortaya çıktı.
Bundan önceki hesaplamada nema üzerine 3 aylığa denk gelen yaklaşık yüzde 1.2’lik sabit rakam ve 3 aylık enflasyon eklenerek ödenecek miktar bulunuyordu.
Ancak Ağustos ayında enflasyonun eksi çıkması ve 3 aylık enflasyon toplamının -1.2 puan üzerinde olması durumunda, ne yapılacağı konusunda henüz netlik bulunmuyor.
Yasa çıkarken böyle bir ihtimal düşünülmediği için buna yönelik bir hükmün bulunmadığını ifade eden yetkililer, eksi enflasyonun yüzde 1.2’nin üzerinde bir rakam olması durumunda yine de nema ana parasının geriye gitmemesi gerektiği şeklinde yorum yapıyor.
Böyle bir durumda örneğin ilk taksitte 1 milyar lira alan hak sahibinin ikinci taksitte yaklaşık 1 milyar 30 milyon lira aldığı hatırlatılırken, eksi enflasyon durumunda yine 1 milyar lira alması gerektiği yönünde yorum yapılıyor. Ancak burada bir netlik olmadığı da vurgulanıyor.
Öte yandan nemanın 2’inci taksit ödemesinde yaklaşık 4.7 milyon hak sahibine 1 katrilyon 57 trilyon lira ödenirken, bu dönem de aynı rakama yakın bir meblağın ödenmesi bekleniyor.

MİLLİYET
Yayın Tarihi : 18 Ağustos 2004 Çarşamba 17:26:31
Güncelleme :18 Ağustos 2004 Çarşamba 17:31:32


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?