24
Mayıs
2024
Cuma
ANASAYFA

Negroponte’nin sicili karanlık

ABD Başkanı George W. Bush’un Ulusal İstihbarat Birimi’nin başına, Honduras büyükelçiliği yaptığı dönemde insanlık suçları işlenmesine göz yumduğu iddia edilen John Negroponte’yi ataması tepki topladı.

Negroponte’nin, Nikaragua’da da kontragerillalara silah desteği sağlanmasına yardım ettiği ve gizli operasyonları yönettiği ifade ediliyor.

CIA ve FBI da dahil olmak üzere 15 istihbarat biriminin direktörlüğünü yürütecek John Negroponte’nin sicili, demokratların ve insan hakları örgütlerinin itirazına neden oldu.

VİETNAM’DAN IRAK’A

66 yaşındaki Yunan asıllı diplomat ABD Dışişleri Bakanlığı’ndaki görevine 1960 yılında başladı. Negroponte, ilk önemli görevini Vietnam’da yaptı. Yerel dilleri iyi derecede konuşabiliyor olması nedeniyle, Başkan Richard Nixon döneminde Dışişleri Bakanı Henry Kissinger tarafından bölgedeki gizli görüşmeleri yürütmesi için görevlendirildi.

LATİN AMERİKA’DA KARANLIK DÖNEM

1980’lerde soğuk savaş yıllarında ABD’nin Honduras büyükelçisi olarak atandı. Negroponte’ye yöneltilen eleştiriler de bu dönem üzerine yoğunlaşıyor. Negroponte’nin görev döneminde, Honduras’ta ABD yanlısı bir hükümetin başta kalması için, Honduras ordusunun direnişçilere karşı işlediği insanlık suçlarına göz yumduğu belirtiliyor.

Negroponte aynı dönemde Honduras’ın komşusu Guatemala’da çok sayıda sivilin öldürülmesinden sorumlu tutulan ve paramiliter mangaları eğittiği öne sürülen hükümete de destek verdi.

Negroponte’nin, Nikaragua’da da kontragerillalara silah desteği sağlanmasına yardım ettiği ve gizli operasyonları yönettiği öne sürülüyor.

El Salvador’da ise ABD’nin eğittiği ordunun, şüpheli Marksist gerillaları yakalamak için düzenlediği saldırıların, insan hakları ihlalleri içerdiği ve Negroponte’nin rolünün Nikaragua’daki solcu Sandinista hükümetini devirmek için ABD’nin desteklediği kontragerillalara yardım etmek olduğu ifade edildi.

ABD’NİN BM TEMSİLCİSİ

John Negroponte 1996’da Dışişleri’nden ayrılıncaya kadar Meksika ve Filipinler büyükelçiliği yaptı. McGraw-Hill finans ve yayıncılık grubunda başkan yardımcılığı yaptığı sırada, Bush tarafından ABD’nin BM temsilciliği için önerildi. Negroponte’nin bu göreve getirilmesine önce Honduras suçlamaları nedeniyle itirazlar gelse de, daha sonra Senato atamayı onayladı.

Geçen Temmuz’dan bu yana ABD’nin Irak büyükelçiliği görevini yürüten Negroponte, Irak’ta güç kullanımı için hazırlanan tasarıya BM Güvenlik Konseyi’nden destek alamamıştı.

ADALET BAKANI DA TEPKİ TOPLUYOR

Bush’un Adalet Bakanlığı’na Alberto Gonzales’i getirmesi de Negroponte’nin ataması kadar tepki topladı.

Bush’un eski hukuki danışmanı olan Gonzales, terörle mücadele döneminde gözaltına alınanlara nasıl muamele edileceğini gösteren rehberleri hazırlayan kişi olarak biliniyor. Bu nedenle Gonzales’in Ebu Garib ve Guantanamo’daki tutuklulara taciz ve işkencenin yolunu açan kişi olduğu ifade ediliyor.

WASHINGTON
Yayın Tarihi : 19 Şubat 2005 Cumartesi 02:40:14
Güncelleme :19 Şubat 2005 Cumartesi 02:42:43


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?