20
Mayıs
2024
Pazertesi
ANASAYFA

''Neredeyse anlaştık''

KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, Rum yönetimi lideri Dimitris Hristofyas ile doğrudan müzakerelerin takvimi konusunda ''neredeyse anlaşmaya vardıklarını'' söyledi.

Talat, Güney Kıbrıs'ta yayımlanan Alithia gazetesine yaptığı açıklamada, "iki kurucu eyalete sahip olacak, iki toplumlu, iki kesimli federasyonda anlaştıklarını" ifade etti.

Talat, "Bunun tam olarak ABD'deki gibi olacağını söylemedik, çünkü bildiğiniz üzere buradaki sistem yegane bir sistemdir. Kıbrıslı Rum politikacılarla çeşitli görüşmelerde bu konu gündeme geliyor. Bu konunun onlar için bir 'tabu' olduğunu biliyorum. Ancak benim için bu federasyonun, Kıbrıs Cumhuriyeti ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nden oluşacağı gayet açık bir unsurdur" dedi.

"Bunun partenojenez (bakir doğum) ve 'Kıbrıs Cumhuriyeti'nin dağılması" anlamına mı geldiği sorusuna karşılık ise, Talat şunları söyledi:

"Yeni devletin yeni bir belge üzerinde oluşacağını söylemedim. BM'ye ve AB'ye katılmak için yeniden başvuracağımızı ya da yeni devletin yeni uluslararası anlaşmalar imzalayacağını da söylemedim.

Devlet yok olup baştan ortaya çıkamaz. Söylemek istediğim; bu devletin Kıbrıs Cumhuriyeti Anayasası'ndan oluşmayacağıdır. Hem Kıbrıs Cumhuriyeti'nden hem de KKTC'den bazı unsurları içerecektir. Şu anda kendi makamlarım, yargıçlarım var. Kıbrıs Cumhuriyeti de aynılarına sahip.

Yeni devleti, benim eyaletimden (state) bazı unsurlar ve Kıbrıs Cumhuriyeti'nden bazı unsurlarla yaratacağız. Yeni bir devlet yaratacaksak her iki taraftan da oluşacak ve hiç kimse devletin taraflardan birine ait olduğunu söyleyemeyecek. Yeni bir ortaklık olacak. Benim arzum budur."

"Müzakarelere 1 Eylül'de başlayacağımızı söylemedim"

Cumhurbaşkanı Talat, 1 Temmuz görüşmesinin sonucundan memnun olup olmadığının sorulması üzerine, "bu görüşmeden beklentisinin doğrudan müzakerelerin başlama tarihinin belirlenmesi yönünde olduğunu, ancak bunu başaramadıklarını ve nihayetinde 25 Temmuz tarihinde yeniden bir araya gelme kararına vardıklarını" belirtti.

Kıbrıs Türk parti başkanlarıyla yaptığı bilgilendirme görüşmeleri sırasında doğrudan müzakerelerin 1 Eylül'de başlayacağını söylediğinin "doğru olmadığını" ifade eden Talat, "Karara varmadık, ancak takvim konusunda neredeyse anlaştık. Evet bunu açıklamamaya karar verdik, ancak hiç kimseye 1 Eylül'de başlayacağımızı söylemedim" dedi.

"Doğrudan müzakerelerin başlamasını ertelemek ya da geciktirmek için geçerli bir sebep olmadığını ve çalışma gruplarıyla teknik komitelerde yeterli çalışmanın yapıldığını" kaydeden Talat, "Kıbrıs sorununun dünyanın en eski sorunlarından biri olduğunu ve hali hazırda mevcut olan hazırlıkla bütünlüklü müzakerelere geçilebileceğini" ifade etti.

KKTC Cumhurbaşkanı Talat, Rum yönetimi lideri Hristofyas'ın hükümetteki ortaklarının baskısı altında bulunduğuna inandığını belirtti.

Talat, "kendisinin de Ankara'nın baskısı altında olduğunun düşünüldüğü" şeklindeki yorum soruya ise, "Ne yapmak için Türkiye'nin baskısı altında olabilirim? Başarmaya çalıştığım şey Kıbrıs sorununda doğrudan müzakerelerin başlamasıdır. Eğer Türkiye bana bir şey için baskıda bulunuyorsa bu doğrudan müzakerelerin başlamasıdır" yanıtını verdi.

Kıbrıs Türk siyasi partilerinden kendisine yönelik tepkilerin sorulması üzerine ise Talat, "Evet bu gerçektir. Ancak onlara, eğer bu ülkeyi yeniden birleştirmek istiyorsak bunun sadece federal bir çözümle mümkün olacağını söyledim. Sayın Hristofyas ile temel anlaşmamız, ortak zeminimiz de budur. Çözüm bulmak için iyi ortamı korumamız gerektiğini anlamayanlara bunu söyledim. Şimdi yaptığımız da budur. Eleştiriler beni şaşırtmıyor, çünkü karşı gelenler en baştan beridir tek ve ortak vatandaşlığı ve uyruğu istemeyenlerdir" dedi.

...
Yayın Tarihi : 6 Temmuz 2008 Pazar 23:41:51


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?