20
Mayıs
2024
Pazertesi
ANASAYFA

New York'ta Türk-Yunan baharı

Birleşmiş Milletler Genel Kurulu 59’uncu dönem toplantıları için New York’ta bulunan Dışişleri Bakanı ve Başbakan yardımcısı Gül, ilk görüşmesini Yunanistan Dışişleri Bakanı Petros Molivyatis ile yaptı.

Diplomatik kaynaklara göre, Molivyatis görüşmede, Türkiye’nin AB üyeliğine 24 AB ülkesi karşı olsa da destek vereceklerini söyledi.

AB üyeliği konusunda Türkiye’ye verdikleri desteğin duygusal bir destek olmadığını kaydeden Molivyatis, bu desteğin köklü bir stratejik karar çerçevesinde olduğunu ifade etti.

Molivyatis, toplantı sırasında Türkiye’nin AB üyeliğinin sadece Türkiye ve Yunanistan için değil, Avrupa ve bölge için de önemli faydaları olacağını belirtti.

Molivyatis’ten sıcak mesajlar

Kıbrıs Türk tarafının izolasyonun kaldırılması konusunda AB dönem başkanı Hollanda’nın inisiyatifini desteklediklerini kaydeden Molivyatis’in, ’’bu sorunun çözülmesini istiyoruz. Kıbrıs Türk tarafının ekonomik standartının gelişmesini istiyoruz. Kapsamlı bir çözüm için bunun faydalı olacağına inanıyoruz’’ dediği ifade edildi. Aynı kaynaklar, Molivyatis’in Yunanistan’ın Türkiye’nin BM Güvenlik Konseyi geçici üyelik adaylığına olumlu baktığını ve bu konuda da her türlü desteği vereceğini ifade ettiğini söylediler.

Akdeniz’de tatbikat yok

Türkiye Barbaros ve Toros, Yunanistan ise Toksotis ve Nikoforos tatbikatlarını geçen yıllarda olduğu gibi bu yıl da karşılıklı olarak iptal etti.

Gül ve Molivyatis’in yaklaşık yarım saat süren görüşmesinin ardından Gül tarafından okunan basın açıklamasında, her yıl ekim ayında Akdeniz bölgesinde yapılan planlı askeri tatbikatların, karşılıklı mutakabat çerçevesinde bu yıl icra edilmeyeceği belirtildi.

Dışişleri Bakanları Gül ve Molivyatis, iki ülke arasında iyi komşuluk ilişkileri ve mevcut güven ortamına katkıda bulunma kararlılıkları doğrultusunda söz konusu tatbikatların iptal edilmesi konusunda anlaştıklarını bildirdiler.
cnn turk
Yayın Tarihi : 21 Eylül 2004 Salı 10:09:01


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?