19
Mayıs
2024
Pazar
ANASAYFA

Nisan ayı ihracatı yüzde 42.8 arttı

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Oğuz Satıcı, Nisan ayı ihracatının geçen ayına göre yüzde 42.8 oranında artarak 5 milyar 315 milyon dolar olarak gerçekleştiğini söyledi.

Bilecik 2. Organize Sanayi Bölgesi’ndeki Abbate fabrikasında geçen ayın ihracat rakamlarını açıklayan Satıcı, sadece kur ve para politikalarıyla ekonominin düzlüğe çıkarılamayacağına dikkat çekerek, enerji, istihdam ve diğer girdilerde evrensel şartlar paralelinde yapılacak düzenlemelerin daha etkili olacağını söyledi. Ekonomiyi büyütecek olan kaynakların enerji ve maden sektörleri olduğunu belirten Satıcı, "Dünyanın gelişmiş ülkelerinde küresel rekabet doğrultusunda kur ve faiz politikaları bu sektörleri cesaretlendirecek şekilde dizayn edilmektedir. Fakat ülkemizde para ve kur politikaları sektörlere ivme katacak şekilde değil, önünü kesecek şekilde ayarlanmaktadır. Ekonomik büyümenin anahtarı para piyasaları değil, üretim cephesidir" dedi.

Aniden yükselen veya düşen kurların dış ticaret üzeride olumsuz etkiler yaptığını, üretici ve ihracatçıların para piyasasının aktörleri gibi pozisyonlarını hemen değiştiremediklerine işaret eden Satıcı, "Nihayet uzun zaman uyardığımız gibi dövizde ani çıkış oldu. Genelde yerli girdiye dayalı Türkiye üretiminin son 3 aydır ithal girdiye doğru eğilim gösterdiğini görüyoruz. Uzun zamandır gergin bir bekleyişte olan döviz kurları, yerli ve yabancı finans kuruluşlarının dış ticaret ve cari açık rakamlarını görür görmez verdikleri tepki sebebiyle yüzde 8 ile 10 arasında çıkışa geçti. . Ülke ekonomisini sadece bilgisayar ekranından takip eden teknisyenlerin ve kurumların sözlerine fazla itibar edilmemesi gerektiği, işsizlik rakamları, dış ticaret ve cari işlemler açığı ile belirginleşmiştir. Piyasalar, bunlara yılın ilk ciddi uyarısını yapmıştır. Dalgalı kura güvenerek ülkede döviz krizi olmayacağını söyleyenlere 1994 yılındaki gelişmeleri hatırlamalarını tavsiye ediyoruz" diye konuştu.

Nisan ayındaki ihracat rakamları hakkında da bilgi veren TİM Başkanı Oğuz Satıcı, şunları söyledi: "2004 Mart ayı ihracatımızın 2003’ün Mart ayına göre yüzde 39.7 arttığını açıklamıştık. Nisan ayı ihracatımız ise geçen yılın aynı ayına göre 42.8 oranında artarak, 5 milyar 315 milyon dolara çıktı. İlk 4 aydaki toplam ihracat rakamımız ise 19 milyar 88 milyon dolar seviyesine yükseldi. Ayrıca son 12 aylık ihracatımız da 53 milyar 280 milyon doları aştı. Bu artışta emeği geçen bütün ihracat camiasını yürekten kutluyorum"

Kıbrıs konusundaki gelişmeleri de değerlendiren Satıcı, referandumla birlikte çarpıklığı ve adaletsizliği apaçık ortaya çıkmış olan KKTC’nin uluslararası camiadan dışlanmışlığına son verilmesini istedi. Kıbrıs meselesini siyasi polemik malzemesi olmaktan çıkarmak gerektiğini dile getiren Satıcı, son iki aylık süreçte her türlü riski alarak üzerine düşeni yapan Türkiye’nin tam üyelik dışında hiç bir hedefi kabul etmeyeceği mesajının bıkmadan, usanmadan verilmeye devam edilmesi gerektiğini söyledi. Gerek Türkiye, gerekse KKTC halkı açısından sürdürülebilir avantajların elde edilmesinin önümüzdeki süreci doğru yönetebilmeye bağlı olduğunu hatırlatan Satıcı, Aralık ayında Avrupa Birliği’nden (AB) tam üyelik görüşmelerinin başlaması için tarih alınması ve bu süreç hakkında Türk halkının iyi bilgilendirilmesi gerektiğini belirtti.

BİLECİK-(İHA)
Yayın Tarihi : 1 Mayıs 2004 Cumartesi 19:55:52


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?