22
Mayıs
2024
Çarşamba
ANASAYFA

Norveç'ten KKTC'ye tarihi jest

Bir Avrupa ülkesinin büyükelçisi ilk defa KKTC Büyükelçiliği’ne bir ziyaret gerçekleştirdi.

Norveç’in Ankara Büyükelçisi Hans Wilhelm Longva, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin Ankara Büyükelçisi Tamer Gazioğlu’nu ziyaret etti.

Norveç Büyükelçisi Longva, Avrupa Komisyonu’nun KKTC’ye yönelik izolasyonun kaldırılması yönündeki önerisini desteklediğini ve Gazioğlu’nu bu çerçevede ziyaret ettiğini söyledi. Longva, “bu ziyareti, uluslararası izolasyona rağmen yapıyorum” dedi.

Longva, Avrupa Birliği Adalet Divanı tarafından alınan izolasyon kararının, AB üyesi olmayan Norveç’i bağlamadığını da söyledi.

Norveç’in Ankara Büyükelçisi Longva, Norveç’in sadece parçası olduğu Avrupa Ekonomik Bölgesi’nin yükümlülüklerine uymak durumunda olduğunu belirtti.

Norveç’in politikasında değişiklik yok

KKTC’nin Ankara Büyükelçiliği’ni ‘Kıbrıs Türk toplumunun temsilcisi’ olarak ziyaret ettiğini belirten Norveç’in Ankara Büyükelçisi Longva, ülkesinin, BM Güvenlik Konseyi’nin 550 sayılı kararına bağlı olduğunu, politikalarında herhangi bir değişiklik yapmadıklarını söyledi.

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Kofi Annan’ın Kıbrıs’ta çözüme yönelik girişimini desteklediklerini ifade eden Longva, KKTC Büyükelçisi Tamer Gazioğlu’nun ‘Türk toplumu temsilcisi’ olarak ziyaret edilmekten rahatsız olmadığın da vurguladı.

KKTC’nin Ankara Büyükelçisi Gazioğlu da, Norveç ve diğer Avrupa ülkeleriyle resmi anlamda olmasa da, ekonomik, ticari, kültürel ve sosyal ilişkilerin geliştirilmesinden yana olduklarını söyledi.

Gazioğlu, Norveç’in desteğinden memnun

Gazioğlu, BM Genel Sekreteri Kofi Annan’ın planının Kıbrıs’ta referandumda Rumlar tarafından reddedilmesinden sonra, izolasyonların kaldırılması için Güvenlik Konseyi’ne rapor sunduğunu anımsattı.

Gazioğlu, Avrupa Birliği Komisyonu’nun KKTC’ye izolasyonun kaldırılması için hazırladığı iki tüzüğün, Norveç tarafından desteklenmesinden duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

CNN Türk
Yayın Tarihi : 27 Mayıs 2005 Cuma 17:59:32
Güncelleme :27 Mayıs 2005 Cuma 22:08:52


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?