20
Mayıs
2024
Pazertesi
ANASAYFA

Noter ücretlerine zam

Resmi Gazete’de yayımlanan ve 1 Mart 2008’den itibaren uygulanacak 2008 yılı noterlik ücret tarifesine göre, noterler, yaptıkları işlemlerden Harçlar Kanunu’na göre aldıkları harçların yüzde 30’u oranında noter ücreti alacak.

Bu ücret, bir noterlik işleminde 1,68 YTL’den az olamayacak. Bu suretle hesaplanan ücret miktarlarında 0,5 YKr’nin altındaki değerler dikkate alınmayacak.

Noterler, yaptıkları vasiyetname ve vakıf senedi düzenlemesinden 76,51 YTL düzenleme ücreti alacak.

Bu işlemlerden vazgeçme veya bunların feshi, iptali ve değiştirilmesi yukarıda belirtilen ücretin üçte biri oranında ücrete tabi olacak.

Düzenleme ücreti alınması gereken bir işlemde hesap edilecek noter ücreti ile düzenleme ücretinden hangisi fazla ise o ücret alınacak. Noterler, her ne suretle olursa olsun yazdıkları kağıtların dairede kalan nüshası ile iş sahibine verilen asıl ve örneklerinin her sayfasından da 2,28 YTL yazı ücreti alacak.

Bu kağıtların örneklerinin iş sahibinin istek ve onayı üzerine, noterlik dairesinde fotokopi yoluyla çıkartılması halinde, bu örneklerin her sayfası da aynı ücrete tabi olacak. Özel kanunlarında harç, damga vergisi ve resimden muaf tutulan işlemleri noter yazdığı takdirde de aynı ücreti alınacak. Tanıklık ve onama şerhlerinden ise yazı ücreti alınmayacak.

ÇEVİRME ÜCRETİ

Noter tarafından bir dilden diğer dile, bir yazıdan diğer yazıya çevrilen veya çevirtilen kağıtların her sayfasından 19.15 YTL çevirme ücreti alınacak. 

Bir dilden diğer dile veya bir yazıdan diğer yazıya çevrilen veya çevirtilen kağıtların 10 veya daha az satırı içeren sayfalarından ise ücretin yarısı tahsil edilecek. 

Dışarıda yazılıp onama veya tebliğ için noterliğe getirilen kağıtların karşılaştırılmasından (asıllar hariç) ise sayfa başına 2,28 YTL alınacak.
Özel kanunlarında harç, damga vergisi ve resimden muaf tutulan işlemlerde de bu ücret aynen uygulanacak.

TESCİL ÜCRETİ

Kanun uyarınca tescili gereken işlemlere ait kağıtlardan, işlem başına maktu olarak 73 YKr tescil ücreti alınacak. 

Noterler, saklayacakları emanetler için (emanet ister eşya, isterse kıymetli evrak olsun) maktu olarak yıllık 5,35 YTL ücret alacak. 

Tutanakta yazılı emanetler birden fazla olsa dahi tek saklama ücreti alınacak.
Emanetlerin saklanması ayrıca gideri gerektiriyor ise noter, alacağı ücretten başka bu sebeple yapacağı gerçek gideri de ilgilisinden alacak. 

Emanetler birden fazla kişilere ait ise emanetlerin miktarına ve kapladığı yere göre gider aralarında paylaştırılacak. 

Saklama süresi kanunca belirtilmiş olan hallerde ücret, belirtilen süre için peşin olarak alınacak. Saklama süresi kanunca belli olmayan emanetlerin ücreti, her yıl peşin olarak alınacak. 

Noterin değişmesi halinde, ayrılan noter, aldığı saklama ücretinden geriye kalan süreye ait tutarı yeni notere devredecek.

HARÇ, DAMGA VERGİSİ VE RESİMDEN MUAF İŞLEMLERLE NOTER ÜCRETİ

Noterler, özel kanunlarında harç, damga vergisi ve resimden muaf olduğu belirtilen, ancak değer içeren işlemlerden harç alınmış olursa, alınması gereken harcın yüzde 10’u oranında noter ücreti alacaklar. Değer içermeyen bu çeşit işlemler dolayısıyla noterler onadıkları her imza için 1,94 YTL ücret talep edecek. 

Özel kanunlarında harç, damga vergisi ve resimden muaf olduğu belirtilen ve imza onaylamasını gerektirmeyen protesto, ihtarname, ihbarname işlemlerinde ilgilisine tebliğ edilecek her nüsha için 1,94 YTL ücret alınacak. 

Kamulaştırma Kanunu hükümleri uyarınca yapılacak kamulaştırma tebliğlerinde ilgilisine tebliğ edilecek her nüsha için de 1,94 YTL ücret istenecek.

DEFTER ONAYLAMA ÜCRETİ

Defterlerin açılış onaylamasından, yüz sayfaya kadar olanlardan (yüz sayfa dahil) 73 YKr, yüz sayfadan yukarı her yüz sayfadan da 27 YKr onaylama ücreti tahsil edilecek. Yüz sayfadan fazla olan defterlerin küsuratı elli sayfaya kadar olursa ücret alınmayacak. Elli ve daha fazla olursa 27 YKr ücret alınacak. 

Ara ve kapanış onaylamalarında maktu olarak 27 YKr ücret istenecek.
Özel kanunlarına göre harç, damga vergisi ve resimden muaf olanlara ait defterlerin onaylamasından da yukarıdaki fıkralar uyarınca ücret alınacak. 

Noterler, kanunda öngörülen bildirim yükümlülükleri doğrultusunda yazacakları her yazı için 73 YKr bildirim yazı ücreti tahsil edecek. 

Noterler ve imzaya yetkili vekilleri, noterlik dairesi dışında iş yapmak veya Noterlik Kanunu’nun 55’inci maddesi hükmü uyarınca evrak ve defterleri götürmek için daireden ayrıldıklarında gerekli yol giderlerinden başka her işten, her gün için 9,17 YTL yol ödeneği alacak. 

Noterlik dairesi dışında piyango, özel ve resmi kuruluşların kura, seçim ve toplantılarında hazır bulunarak; tutanak düzenlemeleri halinde, noterler ve imzaya yetkili vekilleri gerekli yol giderlerinden başka her işten, her gün için 84,20 YTL yol ödeneği talep edecek. 

Aracı noter, işin gerektirdiği her türlü giderden başka, her işlem için maktu olarak 52 YKr aracılık ücreti alacak.

Ajanslar
Yayın Tarihi : 14 Şubat 2008 Perşembe 16:04:54
Güncelleme :14 Şubat 2008 Perşembe 16:11:17


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?