18
Mayıs
2024
Cumartesi
ANASAYFA

Nükleer müzakereler İstanbul'da

İran haber kaynağı Press TV'den son gelen bilgiye göre, İstanbul, İran ile dünya güçleri arasında gerçekleştirilecek nükleer görüşmelere ev sahipliği yapacağını doğruladı.Press TV'nin Fars haber ajansından aldığı ve ismi açıklanmayan kaynaklara dayandırılarak verilen haberine göre, nükleer görüşmelerin İstanbul'da yapılması konusunda iki taraf da fikir birliğine vardı.

Haberde, İstanbul'daki görüşmelerde ilerleme kaydedilmesi durumunda müzakerelerin bir sonraki durağının Irak'ın başkenti Bağdat olacağı da belirtildi.

Görüşmelere katılacak ülkelerden henüz bu haberle ilgili bir doğrulama gelmedi.

İSTANBUL KONUSUNDA KARARSIZLIK YAŞANDI

Geçen hafta İran'dan, önümüzdeki hafta başlayacak nükleer müzakerelerin Türkiye’de yapılmayacağı yönünde açıklamalar gelmişti. "Türkiye'nin görüşmelerden dışlanmasına" gerekçe olarak Ankara'nın Suriye konusundaki tutumuna işaret edenler olmuştu.

Birçok İranlı yetkili de yaptıkları açıklamalarda, 13 ve 14 Nisan tarihlerinde yapılacak görüşmelere, Bağdat ya da Pekin’in ev sahipliği yapabileceğini ifade etmişti.

Özellikle Meclis Başkanı Ali Laricani’nin hafta sonu İstanbul’da yapılan “Suriye Halkının Dostları Konferansı” konusundaki ağır eleştirileri üzerine Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, İran’dan izahat istendiğini açıklamıştı.

"AÇIKLAMARIN BAĞLAYICILIĞI YOK"

İranlı Dışişleri Bakanı Ali Ekber Salihi’yi arayan Davutoğlu, mevkidaşının kendisine İran İslam Cumhuriyeti adına yapılan bütün açıklamaların sadece Dışişleri Bakanı, Cumhurbaşkanı ve Dini Lider tarafından yapıldığını, diğer açıklamaların bir bağlayıcılığının bulunmadığını söylediğini bildirdi.

Önümüzdeki hafta yapılacak görüşmelerin İstanbul’da yapılması önerisi, Başbakan Tayyip Erdoğan’ın geçtiğimiz hafta gerçekleştirdiği Tahran ziyareti sırasında İran’dan gelmişti.

Türkiye, en son Ocak 2011’de yapılan İran nükleer görüşmelerinde ev sahipliği yapmıştı.
 

...
Yayın Tarihi : 8 Nisan 2012 Pazar 13:58:35
Güncelleme :8 Nisan 2012 Pazar 14:15:43


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?