17
Mayıs
2024
Cuma
ANASAYFA

NYT: İsrail'e karşı saldırılar artacak

New York Times gazetesi, Hamas'ın manevi lideri Şeyh Ahmed Yasin'in dün Gazze Şeridi'nde İsrail hava saldırısı sonucu öldürülmesinin, örgütün akıbetini ne şekilde etkileyeceği konusunu inceledi.
İsrail'in Şeyh Yasin'i öldürmekle Hamas'ın zayıflayacağını ve örgütün intikam saldırısında bulunamayacağını düşündüğünü yazan gazete, Hamas ve diğer radikal Filistin direniş teşkilatlarına karşı yapılan operasyonlar ve alınan önlemlerle İsrail'e karşı saldırılarda her geçen gün azalma görüldüğünü fakat suikast dolayısıyla Filistinliler'de oluşan öfke selinin saldırıları artırabileceğini yazdı.
İsrail'deki Uluslararası Kontr-Terörizm Politikaları Enstitüsü Başkanı Boaz Ganor, gazeteye verdiği beyanatta, kısa vadede saldırılarda artma görülebileceğini fakat Hamas'ın Şeyh Yasin olmadan uzun vadede büyük zarar göreceğini kaydetti. Hamas manevi liderinin insanları harekete geçirme rolüne değinen İsrailli yetkili, "Hamas'ta Şeyh Yasin kadar tesirli başka bir kişi göremiyorum" dedi.
New York Times, 1996 senesinde Hamas'ın baş bomba imalatçısı Yahya Ayyaş'ın da İsrail tarafından dünkü saldırıya benzer bir şekilde öldürüldüğüne işaret ederek, o zaman da İsrailli yetkililerin Hamas saldırılarından kötü etkilenebileceklerini düşündüklerini fakat olayların beklediklerinin aksi şekilde neticelendiğini kaydetti. Gazete, suikast sonrasında birkaç ay içinde Hamas'ın art arda intihar saldırılarıyla çok sayıda İsrailli'nin ölmesine yol açtığını ve o zamanki Başbakan Şimon Peres'in de seçimleri kaybertmesine sebep olduğunu yazdı.
Gazete, uzmanların Şeyh Yasin'in öldürülmesinin de benzeri sonuçlar doğurabileceğini ifade ettiklerini belirtti.
NEW YORK - İHA
Yayın Tarihi : 23 Mart 2004 Salı 18:16:08


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?