18
Mayıs
2024
Cumartesi
ANASAYFA

NYT`dan Türkiye iddiası

Ocak ayının başında, Irak Merkez Bankası`ndan 300 milyon dolar alınarak Lübnan`a gönderildiği ve bu parayla, aralarında Türkiye`nin de bulunduğu ülkelerden askeri malzeme alındığı iddia edildi. Ancak söz konusu paranın nereye, kime ve ne için gittiğinin tam olarak belli olmadığına dikkat çekildi.

ABD`de yayınlanan The New York Times gazetesi, Türkiye`nin de adının karıştığı, Irak hükümetinin bazı üyelerine yönelik yolsuzluk iddiasıyla dikkat çekti. Dexter Filkins imzasıyla yer alan habere göre, Iraklı yetkililer, bu ayın başında Irak Merkez Bankası`nan çekilen 300 milyon doların, kutulara konularak uçakla Lübnan`a gönderildiğini öne sürdü.

Bu paranın, uluslararası silah satıcılarından tanklar ve diğer silahların alımı için kullanılmasının planlandığını kaydeden yetkililer, bunun henüz yeni kurulmakta olan Irak ordusu için donanımlı bir tümen oluşturma çabasının parçası oluğunu belirtti. Gazetede, ``Ancak, paranın tam olarak nereye, kime ve kesin olarak ne için gittiği, en azından bunu bulmaya çalıştıklarını söyleyen Iraklılar için esrarını koruyor`` dedildi.

DÖRT İMZA YETERLİ OLMUŞ

Habere göre, yapıldığı öne sürülen silah anlaşmasından, 33 Geçici Yönetim üyesinin tümü haberdar değil. Irak Savunma Bakanı Hazım El-Şalan, ile birlikte Başbakan Ayad Allavi ve iki hükümet üyesinin adının karıştığı olayda, Şalan, konuyla ilgili olarak kendisini suçlayan tanınmış siyasetçi Ahmet Çelebi`nin tutuklanmasını istedi. Irak ulusal güvenlik danışmanı Muvaffak El Rubayi`nin ``Üzgünüm ki buradaki yolsuzluk, Saddam Hüseyin dönemindekinden daha kötü`` sözlerine dikkat çekildi.

``KONUŞURSAM, ÖLDÜRÜLEBİLİRLER``

Haberde, Şalan`ın danışmanı, Lübnan`da bulunan Mişal Sarraf`ın ilginç sözlerine de yer verildi. Sarraf, silah anlaşmasının yasal olduğunu ve paranın doğru harcandığını savunurken, ``anlaşmanın, Başbakan Allavi ve Savunma Bakanı Şalan`ın da dahil olduğu dört Irak hükümeti üyesi tarafından onaylandığını`` belirtti. Sarraf, anlaşmanın tüm kabine üyelerinin önüne getirilmemesinin nedeni olarak ise, ``gerilla savaşının aciliyeti nedeniyle çabuk olunması gerektiği`` olarak açıkladı. Sarraf, alındığını iddia ettiği silahların, Polonya, Çek Cumhuriyeti, Türkiye ve ABD`de üretildiğini ve söz konusu parayla zırhlı personel taşıyıcılar, tanklar ve Humvee jipler alındığını söyledi. Sarraf, paranın kimlere verildiğine yönelik soruya ``çok tehlikeli`` olduğu gerekçesiyle yanıt vermezken, ``Öldürülebilirler`` diye konuştu.

``SONU GELEN HÜKÜMETLER BÖYLE YAPAR``

Haberde, mali işlerle ilgili adı açıklanmayan bir Iraklı yetkilinin görüşlerine de yer verildi. Konuyla ilgili bilgisi olduğu kaydedilen yetkiliye göre, 300 milyon dolar Iraklı özel bir finans kuruluşu olan Warqa Bank`a transfer edildi. 7 milyon dolar sermayesi olan bankanın, parayı elektronik olarak transfer etme imkanı olmadığı için, eşit miktardaki para, Irak Merkez Bankası`ndan alındı ve uçakla Lübnan`a gönderildi. Yetkilinin, ``Burada hükümet sona yaklaştığını biliyor. Bu, hükümetlerin sona yaklaşırken yaptıkları şeydir`` sözlerine dikkat çekildi.

ANKA
Yayın Tarihi : 22 Ocak 2005 Cumartesi 16:34:12
Güncelleme :22 Ocak 2005 Cumartesi 16:36:47


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?