18
Mayıs
2024
Cumartesi
ANASAYFA

O bakanlar neden gitti?

Seçimi kaybedenler gitti

Başbakan Erdoğan, yerel seçimlerde milletvekili olduğu bölgede seçimi kaybeden isimleri kabine dışı bıraktı.

Erdoğan, Antalya'da seçim kaybeden Adalet Bakanı Mehmet Ali Şahin, Ordu'da seçimi kaybeden Enerji Bakanı Hilmi Güler, Van'da seçimi kaybeden Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, Kastamonu'da seçim kaybeden Devlet Bakanı Murat Başesgioğlu, Eskişehir'de seçimi kaybeden Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, Mersin'de seçimi kaybeden Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen'e yeni kabinede görev vermedi.

'Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı' olarak görev yapacak olan Bülent Arınç, yeni dönemde Milli Güvenlik Kurulu üyesi oldu.

Ali Babacan, AK Parti'nin ilk dönemindeki görevlerine geri döndü ve Başbakan Yardımcısı oldu.

Ekonominin koordinasyonunu üstlenen Babacan'a, Hazine Müsteşarlığı ve tüm bankalar bağlandı. Bayındırlık ve İskan Bakanı Nafiz Özak, Sanayi ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik devlet bakanlıklarına kaydırıldı.

Devlet Bakanı Mehmet Şimşek de, Unakıtan'ın yerine Maliye Bakanı yapıldı. Devlet Bakanı Nimet Çubukçu ise Çelik'in yerine Milli Eğitim Bakanlığı'na getirildi.

Davutoğlu Meclis'te yemin edecek

Devlet Bakanlığı görevinde kalan Hayati Yazıcı, Başbakan Yardımcılığı unvanını kabinenin yeni ismi Bülent Arınç'a devretti.

Eski TBMM Başkanı Bülent Arınç, Başbakan Yardımcısı oldu. Bingöl Milletvekili Cevdet Yılmaz ile eski Kadın Kolları Başkanı Selma Aliye Kavaf Devlet Bakanı; Grup Başkanvekili Sadullah Ergin, Mehmet Ali Şahin'in yerine Adalet Bakanı; Samsun Milletvekili Mustafa Demir Bayındırlık ve İskan Bakanı; eski Başbakanlık Müsteşarı ve İstanbul Milletvekili Ömer Dinçer Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı; Grup Başkanvekili Nihat Ergün Sanayi ve Ticaret Bakanı; Başbakan Erdoğan'ın Enerji Danışmanı ve Kayseri Milletvekili Taner Yıldız ise Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlı oldu. Başbakanlık Başdanışmanı Anmet Davutoğlu ise parlamento dışından kabineye Dışişleri Bakanı olarak girdi. Kabineye dışarıdan giren Ahmet Davutoğlu, anayasa gereğince TBMM Genel Kurulu'nda yemin edecek.

Kadın bakan sayısı 2'ye çıktı

Denizli Milletvekili Selma Kavaf'ın kabineye girmesiyle kadın bakan sayısı 2'ye çıktı. İki grup başkanvekili Nihat Ergün ve Sadullah Ergin'in kabineye girmesi nedeniyle Meclis Grup yönetiminde de değişikliğe gidilecek.

Erdoğan, partinin en üst karar organı olan Merkez Yürütme Kurulu'nda da önce küçük çaplı, Eylül ayındaki büyük kongreden sonra da geniş kapsamlı değişikliğe gidecek.

Çiçek yerini korudu

Seçim sonrası DTP'ye yönelik 'Ermenistan sınırına dayandılar' diyen Cemil Çiçek ise yerini korudu. 22 Temmuz seçimleri sonrasında bakan olan Nazım Erken ile Said Yazıcoglu'nun bakanlıkları ise kısa sürdü.

Arınç MGK üyesi

Eski TBMM Başkanı Bülent Arınç ile eski Başbakanlık Müsteşarı Ömer Dinçer, bakan olarak kabineye girdi.

Arınç, aldığı Başbakan Yardımcısı unvanıyla anayasada yapılan değişiklik gereği Milli Güvenlik Kurulu (MGK) toplantılarına da üye olarak katılacak. Adalet Bakanlığı'na getirilen Sadullah Ergin ile Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu da MGK'nın yeni üyeleri oldu.

 

iha
Yayın Tarihi : 2 Mayıs 2009 Cumartesi 11:57:34


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
OLCAY GENÇTÜRK IP: 88.248.172.xxx Tarih : 2.05.2009 13:04:51

BAŞBAKAN MANİSA DA SEÇİMİ KAYBEDEN BÜLENT ARINÇ A ÖDÜL VERDİ.