26
Mayıs
2024
Pazar
ANASAYFA

O cihaz faturaları düşürüyor mu?

Yüzde 25'e kadar tasarruf sağladığı vaadiyle 20 ila 500 lira arasında değişen fiyatlarla satılan ev tipi elektrik tasarruf cihazlarının faturaları düşürmediği belirtiliyor.

Sakarya Üniversitesi (SAÜ) Mühendislik Fakültesi Elektrik Elektronik Mühendisliği Bölüm Başkan Yardımcısı Yrd. Doç. Dr. Cenk Yavuz, evlerde enerji tasarrufu yaptığı iddia edilen cihazların elektrik faturasına katkı sağlamadığını savundu.

Yavuz, evlerdeki sayaçların 'monofaz' tipi olduğunu ve aktif tüketimi ölçtüğünü belirterek, tasarruf sağladığı belirtilen cihazların ise reaktif tüketimi düşürdüğünü, reaktif tüketimin faturalandırılmadığını anlattı.

'Evlerdeki çamaşır ve bulaşık makinesi, televizyon, hoparlör gibi cihazlarda sanayi tesislerine göre reaktif güç daha az kullanılıyor' diyen Yavuz, şöyle devam etti:

'O nedenle elektrik dağıtım şirketi, bizden reaktif gücün karşılığı olan fatura bedelini istemiyor. Reaktif güç, bizim ödediğimiz faturalarda isterse sıfıra insin, çektiğimiz aktif gücün bedelini ödüyoruz. Bu cihazlar, bizim faturada ödediğimiz aktif gücü azaltmıyor, reaktif gücü azaltıyor. Tasarruf yaptığı iddia edilen cihazların faturada herhangi bir indirime gitmesi, faturanın meblağını azaltması gibi bir durum söz konusu değil.

Bu cihazların insanlara böyle anlatılması tam anlamıyla dolandırıcılık ve sahtekarlık anlamına geliyor.'

Tasarruf sağladığı iddia edilen cihazların televizyon ve internet aracılığıyla satışa sunulduğuna dikkati çeken Yavuz, satış yapan şirketlerin hiçbir üniversite ve akredite kurumdan belge almadıklarını savundu.

-Tasarruf cihazlarının tüketimi artırdığı iddiası-

Yavuz, tasarruf sağladığı vaadiyle satılan ancak faturaya herhangi bir katkısı bulunmadığı belirtilen cihazların tüketimi artırdığı iddiasına ilişkin, 'Bu cihazlar reaktif karakteristikli malzemelerin dışında aktif karakteristikli malzemeler taşıyorsa tüketimi azaltmadığı, aksine artırdığı yönündeki iddiaları doğrular. Bu cihazları bire bir incelemeden 'şu eleman aktif güçte çekiyor, tüketimi artırıyor' diyemeyiz' şeklinde konuştu.

Yavuz, cihazların laboratuvar ortamında açılıp incelenmesi, tüketicilerin de bilinçlendirilmesi gerektiğine işaret ederek, cihazları konutlarda elektrik tasarrufu için satın almanın doğru bir yöntem olmadığını vurguladı.

Yavuz, sözlerini şöyle tamamladı:

'Evimizdeki reaktif ve aktif güçlerin toplamı ne? Bu, tasarruf ettiği iddia edilen cihazların kapasitesi ne? Bunları bilmeden kullandığımızda hem enerji kalitesi düşecek hem faturamızda bozukluklar meydana gelecek hem de evdeki tesisatlarda bozulma meydana gelecek. Elektrik tüketicilerine bu gibi cihazlara itibar etmemelerini, bunlardan uzak durmalarını tavsiye ediyorum. Çünkü bu cihazların içinde ne olduğunu bilmiyoruz.

Konuyla ilgili bakanlık seviyesinde açıklama yapılması gerektiğini düşünüyorum. Vatandaşları kandıran şirketlerin ortaya çıkarılması gerekiyor.' 

AA
Yayın Tarihi : 13 Ocak 2013 Pazar 18:30:31
Güncelleme :14 Ocak 2013 Pazartesi 15:46:10


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
ahmet IP: 88.241.199.xxx Tarih : 13.01.2013 15:50:16

o cıhazın hiç bir avantajı yok daha piyasaya çıkmadan 10 yıl önce arkadaşla aynısını yaptık zaten elektirik icat olduktan beri bilinen bir yöntem kullanım amacı farklıyken tasarruf amacı ile piyasaya sürdüler alternatif matorları bilrisiniz işçlerini açtığınızda motorun yanında bir kondansatör bulunur bu kondansatmör bümyesinde elektirik depolar  motor çalıştığı zaman sok yaparak ilave güç veriri matorun kalkımını sağlar  sargıların zarar görmesini engeller  sonraları bunları büyük binaların panolarına koydular  aşırı akıl çekilmesine karşı binayı ve cevresindeki tesisatlara zarar vermesin diye  bununn adı kompazisasyondur . bunu bulundurmayan büyük işletmelere elektirik verilmez . zira  bu sistem olmassa cevresindeki evlere binalara onlardaki cıhazlara voltaj düşümüne sebebep olacak akım düşmelerine sebep olacaktır tabi evlerde ekeltirik harcaması artması ile aynı sistemi evlerde getimeye çalıştı bazı uyanıklar ama evin kullandığı makine ve cıhazlar öyle kuvvetli akıl çekmiyor  sadece çamaşır makinesinin ilk çalışmasında bu cıhaz çamaşır makinesinin kalkınması sırasında çamaşır makinesine yardım edecektir o kadar bir vantajı olur çok çamaşır yıkıyorsanız size faydası olur  diğer hiç bir cıhaza faydası yoktur  hele elektirk ısıtıcılara hiçmi hiç fazydası olmaz aksine ilave voltaj barındırdığı için sisteme şok yaparak elekturonik cihazlara zarar bile verir ayrıca her evin kullandığı elektirik farklı olduğu için bu kondansatöründe farklı olması gerekir elektirite reaktif gerilimi düşürdüğü ,iddea edilen cıhazdır zaten tek fazlı konutlarda reaktif sayaç yoktur tek fazlı konutlarda aktif sayaç vardır reaktif tüketimi göremez zaten evlerde reaktif tüketim faturalanmaz aktif faturalanır kısaca hiç bir faydası yoktur