18
Mayıs
2024
Cumartesi
ANASAYFA

O facianın davası sonuçlandı

12 Eylül 2010'da meydana gelen 14 kişinin ölümü, 9 kişinin de yaralanmasıyla sonuçlanan minibüs tanker faciasının davası sonuçlandı.

Mahkeme heyeti, İstanbul Küçükçekmece'de yaşanan kazanın tarafları minibüs şoförü Fuat Barin ile tanker sürücüsü Adem Gildan’ı, kusur oranlarına bakmaksızın, ‘Bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümüne ve yaralanmasına neden olmak’ suçundan 16’şar yıl hapis cezasına çarptırdı.

OLAY NASIL OLDU?

Fuat Barin 34 M 5384 plakalı minibüsüyle Altınşehir’den İkitelli’ye doğru gidiyordu. Hava yağmurluydu. Adem Gildan da 34 GC 053 plakalı boş su tankeriyle karşı yönden geliyordu. Fuat Barın İstanbul Büyükşehir Belediyesi tesisleri önünde, kendisine kırmızı ışık yanmasına rağmen bir otomobili solladı. Minibüsün şeridine dönemeyeceğini düşünen Adem Gildan bu sırada ani fren yaptı. Savrulan tanker karşı şeride geçip minibüsle çarpıştı. Kazada 14 kişi hayatını kaybetti, şoförlerin de arasında bulunduğu 9 kişi ise yaralandı.

Kazadan sonra Adem Gildan tutuklandı. Fuat Barın ise tedavisi devam ettiği için serbest bırakıldı. Nöbetçi mahkeme, tüm deliller toplanana kadar minibüsün trafikten men edilmesine de karar verdi. Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı her iki şoföre birden fazla kişinin ölümüne neden olmak suçundan 22 yıl 6 ay hapis cezası istemiyle Bakırköy 6. Ağır Ceza Mahkemesi’nde dava açtı. 

Duruşma savcısının ısrarıyla Fuat Barin 14 ay sonra görülen 6 duruşmada tutuklanarak cezaevine gönderildi. Dava sürerken mahkeme dosyayı ve güvenlik kamerası kayıtlarını Adli Tıp Kurumu’na göndererek kusur oranlarının belirlenmesini istendi. Adli Tıp kırmızı ışıkta geçen minibüs şoförünü tali kusurlu bulurken, tanker şoförünü de asli kusurlu buldu.

Duruşma savcısı önceki celse verdiği esas hakkındaki mütalaasında, her iki şoförün de bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümüne neden olduğunu belirterek 22.5 yıla kadar hapisle cezalandırılmalarını istedi. Savcı iki şoförün cezalarını tamamladıktan sonra ehliyetlerine 3’er yıl el konulmasını talep etti.

Bakırköy 6. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen davanın karar duruşmasına tutuklu sanıklar Adem Gildan, Fuat Barin, kazada hayatını kaybedenlerin yakınları ile taraf avukatları katıldı. Cumhuriyet savcısı Cihan Yıldız’ın bir önceki celsede esas hakkındaki mütalaasını tekrar etmesinin ardından sanıklardan son savunmaları istendi.

KİMSE BÖYLE OLMASINI İSTEMEZ

Tankerin şoförü sanık Adem Gildan, son savunmasında, “Karşı tarafa baş sağlığı diliyorum. Bilinçli taksiri de kabul etmiyorum. Kimse böyle olmasını istemez, yarın ne olacağımızı da bilmiyoruz, affınıza sığınıyorum” dedi. Kazada ölenlere başsağlığı dileyen minibüs şoförü Fuat Barin de, son savunmasını mahkemeye yazılı olarak verdi.

İKİ SANIĞIN SÜRÜCÜ BELGELERİNE DE EL KONDU

Tarafların tahliye talebini reddeden mahkeme sanıklar Fuat Barin ve Adem Gildan’ı ‘taksirle birden fazla kişinin ölümüne sebebiyet vermek’ suçundan ilk etapta 14 yıl hapis cezası verdi. Olayda her iki sanığın da taksirinin bilinçli olduğuna kanaat getiren mahkeme cezayı 12/5 oranında arttırarak 19 yıla çıkarttı. Mahkeme daha sonra iki sanığa da iyi hal indirimi uygulayarak cezayı 16 yıl 10 aya indirdi. Mahkeme bununla da yetinmeyip her iki sanığın da sürücü belgelerine 2 yıl 6 ay süre ile el konulmasına hükmetti. 

...
Yayın Tarihi : 23 Eylül 2012 Pazar 13:42:00
Güncelleme :23 Eylül 2012 Pazar 13:47:08


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?