29
Mayıs
2024
Çarşamba
ANASAYFA

Obama tamam gibi

Demokrat Parti’nin ABD başkan adayını belirlemek için yapılan önseçim sürecinde Senatör Barack Obama, ilk siyahi başkan adayı olmaya bir adım daha yaklaştı.

Kuzey Carolina’da rakibine 14 puan fark atan Obama, Indiana’yı ise kıl payı rakibi Senatör Hillary Clinton’a kaptırdı. Kendi kampanyasına 6.4 milyon dolar borç veren Hillary yarıştan çekilmiyor. Siyasi gözlemcilere göre ise Barack Obama, başkanlık yolculuğunda çoktan ’sürücü koltuğuna’ oturdu.

ABD’de başkanlık yarışında kritik bir dönemeç daha geride kaldı. Indiana ve Kuzey Carolina eyaletlerinde yapılan Demokrat Parti önseçimleri sonucunda, başkan aday adayı Senatör Barack Obama "adaylık" hedefine biraz daha yaklaştı.

Kuzey Carolina’da yapılan seçimlerde Senatör Barack Obama, yüzde 56, rakibi Senatör Hillary Clinton yüzde 42 destek aldı. Indiana’da ise yarış yüzde 51’e karşılık yüzde 49 olarak Hillary lehine tamamlandı. Hillary, Obama’dan sadece 22 bin daha fazla oy alabildi. Bu sonuçların ardından siyasi gözlemciler, siyahi Barack Obama’nın Demokrat Parti’nin başkan adayı olmaya iyice yaklaştığı yorumunu yaptı.

NBC televizyonunun kıdemli Washington Temsilcisi Tim Russert, "Artık, Demokrat Parti başkan adayının kim olduğunu biliyoruz" dedi. Bill Clinton’ın eski siyaset danışmanlarından William Galston, "Oyunu değiştirecek çok ciddi bir durum yaşanmaması halinde Obama derin nefes alıp kendisini Demokrat Parti’nin adayı kabul edebilir. Haziran ayının ilk haftasından itibaren süperdelegeler hep birlikte Obama’dan yana tercih yapacaktır" dedi.

Demokrat Parti’nin başkan adayı olabilmek için 2.025 delegenin onayını almak gerekiyor. Obama’nın delege sayısı 1.876, Hillary Clinton’ın delege sayısı ise 1.692’ye çıktı. Demokrat Parti’nin gelecek hafta Batı Virginia ve Oregon’da, ardından Kentucky’de ve daha sonra da Puerto Rico, Montana ve Güney Dakota’da önseçimleri var. Fakat geriye kalan delege sayısı herhangi bir adayın seçilmesine yetmiyor. Bu nedenle karar, süperdelege diye adlandırılan ve bağımsız oy verme hakkına sahip olan Demokrat Parti ileri gelenlerine kalıyor. Yaklaşık 800 delege bulunuyor. Bunların yaklaşık 270’nin rengi henüz belli olmadı.

Hillary 11.4 milyon dolar harcadı

Bu arada son iki ön seçimde aradığını bulamayan Hillary’nin bir de para sıkıntısı çeken seçim kampanyasına geçen bir ay içinde kendi özel servetinden 6.4 milyon dolar daha borç verdiği açıklandı.

Daha önce de ocak ayında seçim kampanyasına kendi servetinden 5 milyon dolar aktaran Clinton’in, böylece kendi kampanyasına verdiği borcun miktarı 11.4 milyon doları buldu.

GÖZLERİNİ OYMAK İSTİYORUM 

SENATÖR Barack Obama’nın eşi Michelle’in, Hillary’nin eşi eski Başkan Bill Clinton için "gözlerini oymak istiyorum" dediği bildirildi.

İngiliz Guardian Gazetesi muhabirinin, Bill Clinton’ın, Obama’nın Irak Savaşı ile ilgili tutumunu "masal" diye nitelediğini hatırlatması üzerine, Michelle Obama, "Onun gözlerini oymak istiyorum" dedi. Ancak, çevredeki danışmanların uyarıcı bakışları üzerine, Michelle Obama, "Sadece şaka yapıyorum" diye konuştu. Michelle Obama, daha önce, "Bir yetişkin olarak ilk defa ülkemle gurur duyuyorum" diyerek inanılmaz bir gaf yapmıştı.

...
Yayın Tarihi : 8 Mayıs 2008 Perşembe 05:41:04
Güncelleme :8 Mayıs 2008 Perşembe 08:26:47


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?