31
Mayıs
2024
Cuma
ANASAYFA

Obama'ya başkan muamelesi

İsrail'deki temaslarını sürdüren ABD Demokrat başkan adayı Barack Obama, İsrail Başbakanı Ehud Olmert ile bir araya geldi.


İsrail Başbakanı Ehud Olmert ile Başbakanlık rezidansında bir araya gelen Obama, akşam yemeği yediler. Görüşmede, Barack Obama'nın, İsrail Başbakanı Ehud Olmert'e "İsrail'in güvenliği için olan büyük desteğimi size iletmek isterim" ifadesini kullandığı bildirildi. Bu arada, İsrail'in Sderot kasabasını ziyaret eden Obama, ''dünyanın, İran'ın nükleer silaha sahip olmasını önlemesini'' istedi. "Nükleer bombaya sahip bir İran ciddi bir tehdittir" diyen Obama, "Dünya İran'ı engellemeli" şeklinde konuştu.
Ortadoğu konusuna da değinen Obama, düzenlediği basın toplantısında Kudüs'ün İsrail devletinin bölünmez başkenti olduğunu tekrarladı. Obama, Ürdün'de düzenlediği basın toplantısında İsrail-Filistin barışı için başkanlığının birinci gününden itibaren çalışacağını belirtmişti.


Obama'nın turu, Cumhuriyetçi rakibi John McCain'e karşı dış politika konusundaki 'tecrübesizlik' imajını düzeltme arayışı olarak yorumlanıyor. Kutsal topraklar, Obama'nın Avrupa'ya geçmeden önce Ortadoğu'daki son durağı olacak. Demokrat başkan adayı, Kuveyt'te başlayan turunda, Afganistan, Irak ve Ürdün'ü de ziyaret etti. Obama, yarın sabah İsrail'den ayrılarak Avrupa turu dahilinde Almanya, Fransa ve İngiltere'yi ziyaret edecek.


Öte yandan, Amerikan Kongresinin en önde gelen Yahudi üyelerinden biri olan Conneticut Senatörü Joe Lieberman'ın dindaşları arasında, Barack Obama kadar destek bulmadığı ortaya çıktı. İsrail yanlısı solcu bir grup olan "J Street" tarafından Yahudiler arasında yapılan son kamuoyu yoklamasına göre, Yahudilerin yüzde 60'ı Demokrat aday Barack Obama'ya olumlu bakarken, Lieberman'ı destekleyen Yahudilerin oranı yüzde 37'de kalıyor. Obama'ya olumsuz bakan Yahudilerin oranı ise yüzde 34 olurken, Lieberman'a olumsuz bakanların oranı yüzde 48'i buluyor.

..
Yayın Tarihi : 24 Temmuz 2008 Perşembe 02:30:08


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?