29
Mayıs
2024
Çarşamba
ANASAYFA

Obezite 'yeni iş' doğurdu

Yeni yılda kilo vermek için ekstra motivasyona ihtiyaç duyuyor olabilirsiniz. Peki vereceğiniz her beş kilo için patronunuz size nakit para ödemeyi teklif etse daha çok gayret eder miydiniz? Ya da üç ay içinde 10 kilo vermeniz karşılığında bir arkadaşınız size bir iPod alacağını söylese?..


ABD'de, obezitenin ekonomik etkileri üzerine çalışan önemli uzmanlardan Eric Finkelstein ve ekibi, Kuzey Carolina Üniversitesi'nde 200'den fazla aşırı kilolu insanla araştırma yaptı. Grubun bir kısmına kilo vermeleri karşılığında para önerilmezken, diğer iki gruptan birine her yüzde 1'lik zayıflama için yedi, diğerine 14 dolar önerildi. Para teklif edilmeyenler bir kilo verirken, yedi dolarlık gruptakiler bir buçuk, 14 dolarlık gruptakiler iki buçuk kilo verdi.


'Amerika'nın Şişmanlaması' adlı kitabın yazarı olan Finkelstein, "Bu kadar küçük bir para bile fark yaratabiliyor. Püf noktası bu teşviklerin devamını sağlamak. Böylece kilo yıl boyu sabit kalabilir" diyor. Ona göre kilo vermek ya da tutmak, 30-40 yıl öncesine göre çok daha zor. Sebep, yiyeceklerin daha ucuz ve kolay erişilebilir olması, yüksek teknolojinin işyeri ve evde kalori harcamayı engellemesi.


Minnesota Obezite Önleme Merkezi Müdürü Robert Jeffery ise davranış değişiminde motive edici faktör olarak kullanılabilen finansal teşvik ve desteklerle ilgili birçok araştırmanın yürütücüsü. Sonuçlara göre, programın başında küçük bir miktar ödeyip, para ödülünü giderek artırmak diyet yapanı daha olumlu etkiliyor çünkü insanlar genellikle bu girişime heyecanla başladıkları halde zamanla yorgunluk belirtisi gösteriyor. Jeffery ayrıca para kaybetme tehdidinin aynı miktarda parayı kazanma ihtimalinden etkili olduğunu söylüyor.

Radikal
Yayın Tarihi : 3 Ocak 2008 Perşembe 07:16:25


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?