18
Mayıs
2024
Cumartesi
ANASAYFA

Observer: Kuşadası saldırısı, İslamcıların işi

İngiliz Observer gazetesi, beş kişinin yaşamını yitirdiği Kuşadası’daki saldırının büyük bir olasılıkla İslamcılar tarafından gerçekleştirildiğini öne sürdü.


Pazar günlerinde İngiltere’de yayımlanan The Observer gazetesi, Kuşadası saldırısında bir İngiliz kadınının öldüğünü kaydetti. Gazete, Londra’daki saldırılardan kısa bir süre sonra meydana geldiğine dikkat çekerek "Türkiye’deki son bombalama, İngiliz çıkarlarını hedef alan, dikkatli bir biçimde koordine edilen bir dizi saldırıların olduğunu gösteriyor" diye yazdı.

Kuşadası olayının İngilizlere yönelik yeni saldırıların olabileceği korkusunu yarattığını belirten gazete şu değerlendirmesini yaptı:"İlk başta, son dönemde Türk turizm sektörüne yönelik bir sürü saldırıdan sorumlu olan Kürt milliyetçilerden kuşku duyulmasına karşın, son iki yılda Türkiye’deki İngiliz HSBC bankası ve İngiltere Başkonsolosluğu’nu saldırarak Başkonsolos Roger Short dahil, 30’den fazla kişiyi öldüren İslamcıların işi olması olasılığı giderek artıyor."

The Observer, PKK’nın önde gelenlerinden Zubeyir Aydar’ın Mezopotamya haber ajansına verdiği demeçte saldırıyı kınadığına dikkat çekti.

İNGİLİZ BASINI: TATİL CENNETİNDE TERÖR DEHŞETİ

İngiltere'de basın, Kuşadası'nda bir minibüste patlamaya yol açan saldırıyı “terör dehşeti” olarak nitelendirdi.

“Bir kadın intihar bombacısı tarafından düzenlendiği tahmin edilen saldırının İngiltere topraklarına yeni bir terör dehşeti” taşıdığını yazan Observer gazetesi, saldırıda bir İngiliz ve bir İrlandalı turistin öldüğünü hatırlattı.

Observer, dün düzenlenen saldırının Thomas Cook'un Türkiye'ye götürdüğü İngiliz turistleri taşıyan bir araca yönelmesinin, İngilizlere yönelik “tek elden yönetilen” bir saldırı dalgasını akla getirdiğini öne sürdü. Gazete bu saldırının, yeni saldırıların sırada olduğu korkusunu uyandırdığını yazdı.

The Independent gazetesi de saldırının henüz kimse tarafından üstlenilmediğine dikkat çekti. Geçen günlerde Çeşme'ye yönelik saldırıyı da hatırlatan gazete, terör örgütü PKK'nın bu saldırının kuşkulularının başında geldiğini, ancak kuşkulular listesinde radikal dinciler ve solcu militanların da bulunduğunu yazdı.

The Sunday Times da dünkü bombalı saldırıyı genç bir kızın düzenlediğine dair kuşkulara dikkat çekerek, İngiltere Dışişleri Bakanlığı'nın vatandaşlarına Türkiye'ye seyahatlerinde dikkatli olmaları uyarısında bulunduğunu kaydetti.


ANKA
Yayın Tarihi : 17 Temmuz 2005 Pazar 13:06:35
Güncelleme :17 Temmuz 2005 Pazar 14:07:22


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?