18
Mayıs
2024
Cumartesi
ANASAYFA

Öcalan hedef gösterdi, öldü

Irak’ın Süleymaniye kenti yakınlarında öldürülen Kemal Güneş, PKK tarafından Suriye’de kurulan ’’İttihad Demokrata Suri’’ adlı partinin üst düzey sorumlularındandı. Güneş, örgütten kopan Osman Öcalan grubuyla birlikte hareket ediyordu.

MEHMET FARAÇ

GAZİANTEP/ŞANLIURFA - PKK’nin üst düzey yöneticilerinden Hamili Yıldırım ’ın Türkiye’ye girerken yakalanmasından sorumlu tutulan ve Abdullah Öcalan ’ın ’’Suriye ajanı olabilir’’ diyerek suçladığı ’’Kemale Sor’’ kod adlı Kemal Güneş , Kuzey Irak’ın Süleymaniye kenti yakınlarında öldürüldü.

PKK tarafından Suriye’de kurulan ’’İttihad Demokrata Suri’’ adlı partinin sorumlularından olan Güneş, örgütten kopan Osman Öcalan grubuyla birlikte hareket ediyordu.

Geçen yılın ağustos ayı ortalarında Amanos Dağları’na sızmaya çalışırken Suriye istihbaratınca yakalanarak Türkiye’ye teslim edilen Hamili Yıldırım için uzun süredir örgüt içinde soruşturma yürütülüyordu. Yıldırım’ın, Öcalan tarafından Türkiye’ye çağrıldığı öne sürülüyordu. Bu iddiayı reddeden Öcalan, Yıldırım’ın yakalanmasına tepki gösteriyordu.

Öcalan, avukatlarıyla 25 Ağustos 2004’te yaptığı görüşmede, kardeşi Osman Öcalan’ın, partisini ’’sağ eğilim’’ olarak gösteriyor ve bu grubun Güneş üzerinden Suriye’de kurulan partide etkili olmaya çalıştığını söylüyordu. Öcalan 22 Eylül’de avukatlarıyla yaptığı görüşmede ise konuyu şöyle gündeme getiriyordu: ’’ Öcalan: Hamili olayı nasıl gelişti?

Avukat: İnşa komitesinin bilgi notu var. Hamili’nin pratiğe girme noktasında kendini dayattığını, kendilerinin de yetersizliklerinin olduğunu, engelleyemediklerini ifade ettiler. Dolayısıyla hazır olan bir grupla gönderdiklerini, Irak’tan geçişle görevli olan Kemale Sor ve Salih adlı şahısların bir komployla Suriye’ye teslim ettiklerini, daha sonra da ihanetçilerin kaçtıklarını belirtiyorlar.

Öcalan: Kemale Sor Afrinli olan mı? O, Suriye ajanı olabilir.’’

Öcalan, 29 Eylül ’deki görüşmede de konuyu Kemal Güneş’e getiriyordu: ’’ Öcalan: Önemli kişiler her zaman yer değiştirmesinler. Kazım’ın durumu nedir açığa çıktı mı?

Avukat: Arkadaşın kendi istemi vardı, Kuzey için, hatta alanlar önermiş. Alana geçmek için Suriye partisinden Kemale Sor ve Salih geçişleri yapıyorlarmış, ancak arkadaşı götürdükleri evin ajan olma ihtimali varmış.

Öcalan: Bunlar Suriye ajanı. Ferhat’ın (Osman Öcalan) yanına mı gitmişler?

Avukat: Aslında beraber hareket ediyorlar.’’

Güneş-Yıldırım arasında başlayan gerilime PKK’den ayrılan Osman Öcalan liderliğindeki PWD yöneticileri başka bir bakış açısı getirmişti. PKK muhalifi nasname sitesinin ’’Hamili Yıldırım’ı Suriye’ye kim gönderdi? Avukatlar Kemale Sor’e yüklüyorlar’’ içerikli sorusuna bir PWD yöneticisi şu yanıtı vermişti: ’’Yıldırım, Öcalan tarafından HPG komutan yardımcılığı için Ermenistan’dan çağrıldı. Bu görev kendisine verilmedi. Kendisine KONGRA GEL savunma komitesi içinde pasif bir görev önerildi ve çok büyük bir tepki göstererek reddetti. Amanoslar’a Suriye üzerinden gitmeyi bu tepkiyle kabul etti. Kim gizlice yollamışsa ihbarı da bizce onlar bilir.’’

PKK/KONGRA GEL tarafından Kandil Dağı’nda tutuklanan ve kaçarak Osman Öcalan grubuna sığınan Kemal Güneş, önceki gün Süleymaniye yakınlarında uğradığı silahlı saldırıda yaşamını yitirdi.

CUMHURİYET
Yayın Tarihi : 19 Şubat 2005 Cumartesi 03:49:57
Güncelleme :19 Şubat 2005 Cumartesi 03:55:51


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?