18
Mayıs
2024
Cumartesi
ANASAYFA

’Öcalan krizi kapıda, siyasi krizi tetikleyebilir’

İngiliz gazetesi Independent’ın dış haber sayfalarında, Abdullah Öcalan’ın yakalandığı zaman çekilmiş bir fotoğrafı, yanında şu başlıkla yer alıyor:

’Öcalan’ın yeniden yargılanması konusunda Türkiye’nin Avrupa Birliği korkusu’.

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin bugün açıkladığı kararının Türkiye’de siyasi bir krizi tetikleyebileceğini söyledi Independent.

’Yeniden yargılama kararı, Türk kamuoyunda ciddi bir tepki yaratacaktır. Ama öte yandan, şayet Türkiye Strasbourg’daki mahkemenin kararına uymazsa, Avrupa Birliği’ne üyelik girişimleri üzerinde büyük bir soru işareti belirecek’.

Independent’ın satırlarına göre, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile gazetenin siyasi rakibi diye tanımladığı Dışişleri Bakanı Abdullah Gül arasında görüş ayrılıkları var. Gazete Abdullah Gül’ü, ’Avrupa Birliği’nin siyasi değerlerine daha yakın duran bir ılımlı’ diye tanıtıyor.

Erdoğan için zor günler

Independent’a göre, farklı dengeleri göz önünde tutmak zorunda olan Başbakan Erdoğan için şu sıralar hassas bir dönem.

Gazete, Adalet ve Kalkınma Partisi içinde bir grup milletvekilinin, müzakere süreci için önderlik ettikleri reformlar yüzünden kamuoyu ile aralarının açıldığı iddiasıyla Recep Tayyip Erdoğan’ı eleştirdiklerini ve partiden ayrıldıklarını yazıyor.

’Ancak’ diye ekliyor Independent: ’AKP anketlerde hala diğer partilerin büyük farkla önünde gözüküyor; ve her halükarda Erdoğan’ı 2007 yılına kadar genel seçim beklemiyor.’


BBC TÜRKÇE
Yayın Tarihi : 12 Mayıs 2005 Perşembe 11:45:02
Güncelleme :12 Mayıs 2005 Perşembe 11:46:59


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?