17
Mayıs
2024
Cuma
ANASAYFA

Öcalan yeni örgüt PWD’yi anlattı

İşte Vatan gazetesinden Ruşen Çakır ve Milliyet’ten Namık Durukan’ın röportajlarından alıntılarla Osman Öcalan’ın Kürt sorununa ve kendine bakışı.

Osman Öcalan, PKK/KONGRA-GEL’den niye koptukları sorusunu yanıtlarken, örgütte silahlı mücadeleyi ve siyasal mücadeleyi savunan iki karşıt kanat olduğunu, kendilerinin dışlandığını anlatıyor.

“PKK Sosyalist karakterdedir, bizse demokratik karakterdeyiz. PKK sınıfsaldır, biz değiliz. PKK otoriterdir, biz liberal demokratız. (...) Abdullah Öcalan son dönemlerde ciddi bir biçimde Kemalizm’i sahiplenmektedir. Yalnız taktik olarak değil, temel bir yaklaşım olarak bunu benimsemiştir. O statükocu kesimlerle yürümek isteyip AKP karşıtı bir tutum takınırken PWD olarak biz, Hükümet’e daha olumlu yaklaşıyoruz.”

Osman Öcalan, geçen hafta PWD’nin internet sitesine yaptığı açıklamada, örgütünün ABD ile işbirliği içinde olduğunu öne sürmüştü. Öcalan, bu konudaki iddiasını verdiği demeçlerde de sürdürdü. Osman Öcalan, geçen hafta Ankara’yı ziyaret eden KDP yetkilisi Neçirvan Barzani’nin Dışişleri Bakanı Abdullah Gül’e, Öcalan ve ekibini kullanma telkininde bulunduğunu doğruluyor. Silahlı mücadeleyi bırakmış olmasını da bunun için yeterli görüyor.

“Biz silahlı mücadeleyi kesin bir biçimde gündemimizden çıkarttık. Askeri elbiselerimizi indirmişiz, yıkamışız, ütülemişiz; anı olarak saklıyoruz. Sadece anı olarak, tekrar giymek için değil. biz kendimizi bütünüyle demokratik siyaset yapmaya yatırmış durumdayız.”
Öcalan, PKK’dayken, ABD ile Kuzey Irak’ta ilişki kurduklarını, bu ilişkiyi sürdüreceklerini anlatıyor.

“Kongra-Gel saflarındayken şu veya bu düzeyde ilişkilerimiz, tartışmalarımız oldu, onlara daha çok değişim programını anlatmaya çalıştık. Partileşinceye kadar devletler düzeyinde resmi ilişki kurmak istemiyoruz. Partileştikten sonra, resmi bir kimlikle ilişkileri geliştirmek mümkündür. ABD ve AB ile işbirliği içinde olmak eşyanın tabiatı ile ilgilidir. ABD’nin PWD’ye yaklaşımının olumlu olduğunu söyleyebilirim. Ancak resmi ilişki içinde değiliz.”

Osman Öcalan DEHAP’ın PKK’nın yürüttüğü silahlı mücadele zemini üzerinde siyasal mücadele yürüttüğünü, gerileme ve dağılma sürecinde olduğunu da savundu.

ntv-msnbc
Yayın Tarihi : 17 Eylül 2004 Cuma 14:51:57
Güncelleme :17 Eylül 2004 Cuma 15:04:31


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?