17
Mayıs
2024
Cuma
ANASAYFA

Öcalan’a hayat sigortası yaptırma imkanı


Kapatılan Ankara 2 No’lu DGM’nin hakkındaki kararının 1999’da kesinleşmesinden tam 3 yıl 5 ay sonra "yasal kısıtlılık altına alınması" için Abdullah Öcalan adına Halfeti Asliye Hukuk Mahkemesince bir avukatın vasi olarak atandığı öğrenildi.


Adalet Bakanı Cemil Çiçek, Medeni Yasa uyarınca vasinin, taşınmaz alımı, satımı, kira sözleşmesi yapılmasının yanı sıra "vesayet altındaki kişi hakkında hayat sigortası yapılması" ve "yerleşim yerinin değiştirilmesi halinde vesayet makamından izin alınması gibi" hak ve görevleri olduğunu anımsattı.



Öcalan, İmralı’da yapılan yargılama sonucunda idam cezasına çarptırılırken, hakkında, fer’i cezalar bakımından da birtakım yaptırımlara tabi tutulmasına yol açacak kararlar da alınmıştı.



YASAL KISITLILIK



Kapatılan Ankara 2 No’lu DGM’nin Öcalan ile ilgili aldığı idam kararının 4. Maddesiyle, "TCK’nın 33. Maddesiyle ceza süresi içinde yasal kısıtlılık altında bulundurulması" da benimsenmişti.



Yaz aylarında Adalet Bakanı Cemil Çiçek’e konuyla ilgili bir soru önergesi yönelten İstanbul Bağımsız Milletvekili Emin Şirin’e yanıt ulaştı.



ANKA’nın edindiği bilgiye göre, Öcalan’la ilgili "yasal kısıtlılık" kararının bir gereği olan vasi atama işlemi ancak 3 yıl 5 ayda tamamlanabildi. Ankara DGM’nin Öcalan’la ilgili 22.11.1999’da kesinleşen mahkumiyet ilamı nedeniyle ancak yıllar sonra harekete geçirilerek vasi atanması işlemi başlatıldı.



Bu konudaki gecikmenin belli olmaması amacıyla yanıtında Mudanya Cumhuriyet Başsavcılığının ne zaman harekete geçtiğini yanıtında tarih vererek açıklamayan Bakan Çiçek, sadece Başsavcılığın Mudanya Sulh Hukuk Mahkemesi’ne başvurduğunu, mahkemenin yetkisizlik kararı nedeniyle dosyanın buradan Halfeti Sulh Hukuk Mahkemesine gönderildiğini bildirdi.



Halfeti Sulh Hukuk Mahkemesi de 9 Ocak 2003’te yürürlüğe giren Aile Mahkemelerinin Kuruluş, Görev ve Yargılama Usullerine Dair Yasa’nın 4/1. bendi uyarınca görevsizlik kararı verince konu bu kez Halfeti Asliye Hukuk Mahkemesinin önüne gitti.



Halfeti Asliye Hukuk Mahkemesi ise 8.4.2004 tarihinde Medeni Yasanın 407. Maddesi hükmü uyarınca "bir avukatın vasi atanmasına" karar verdi.



Adalet Bakanı Çiçek, mahkemenin bu kararının da Öcalan’a 8.5.2004 tarihinde tebliğ edildiğini bildirdi. Böylece DGM’nin kararından ancak 3 yıl 5 aylık bir süre sonunda yine DGM’nin kararının gereği olan "yasal kısıtlılık altına alınma" için gereken vasi atama işi gerçekleştirilebilmiş oldu.



HAYAT SİGORTASI YAPTIRMAK VE EVLAT EDİNMEK MÜMKÜN



Çiçek’in yanıtında ayrıca Medeni Yasanın 2462 ve 463’ncü maddelerinin anımsatılması da dikkat çekici bulundu. Çiçek, söz konusu yasanın 462’nci maddesi uyarınca vasinin; taşınmazların alımı, satımı, rehnedilmesi, üç yıl ve daha uzun süreli kira sözleşmesi yapılması, "vesayet altındaki kişi hakkında hayat sigortası yapılması", bu kişinin bir eğitim, sağlık kurumuna yerleştirilmesi, yerleşim yerinin değiştirilmesi hallerinde vesayet makamından izin alınması gerektiğini anımsattı.



Yine Medeni Yasanın 463. Maddesi, göre vesayet altındaki kişinin evlat edinmesi, vatandaşlığa girmesi veya çıkması, mirasın kabulü, reddi gibi sözleşmeler yapılması hallerinde vesayet makamının izninden sonra denetim makamının da izninin gerekeceğini hatırlatıyor.


HÜRRİYET
Yayın Tarihi : 11 Kasım 2004 Perşembe 14:24:41
Güncelleme :11 Kasım 2004 Perşembe 16:56:03


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?