17
Mayıs
2024
Cuma
ANASAYFA

Öcalan`dan DEHAP konusunda geri adım

28 Mart yerel seçimlerinde bağımsız aday Feridun Çelik`in yanında yer alarak, DEHAP`a tepkisini açıkça gösteren eski Genel Başkan Murat Bozlak, Abdullah Öcalan`a da geri adım attırdı. Öcalan, yeni partinin başkanlığı konusundaki önerilerini geri çektiğini açıkladı.

Demokratik Toplum Hareketi çerçevesinde şekillenecek olan yeni Kürt partisinde, henüz oluşum aşamasında sular ısınmaya başladı. eski DEP milletvekilleri Leyla Zana, Orhan Doğan, Hatip Dicle ve Selim Sadak, 22 Ekim tarihinde, düzenledikleri basın toplantısıyla Demokratik Toplum Hareketi`ni başlattıklarını kamuoyuna açıklamışlardı. Bu basın toplantısının hemen ardından, milletvekilleri 23 Ekim`de Murat Bozlak`la görüştü. Görüşmede, milletvekilleri, Bozlak`a yeni oluşumda yer alması davetinde bulundu. Ancak, görüşme beklenen doğrultuda gerçekleşmedi.

``HALK SEÇSİN``

Murat Bozlak, görüşmede, milletvekillerine, Öcalan`ın eş başkanlık modeli doğrultusunda önerdiği Hatip Dicle ve Yurdusev Özsekmenler önerilerine karşı çıktı. Bozlak, yeni parti başkanlarının oluşumun tabanı üzerinden şekillenmesi gerektiğini, üstten getirilen modellerle gerçekleştirilecek yeni partinin istenen verimi sağlayamayacağını dile getirdi.

Ahmet Türk`le de yapılan görüşmelerde, Türk aynı istekleri milletvekillerine ifade etti. Türk ve Bozlak, söz konusu isteklerinin yerine getirilmemesi halinde, yeni oluşumda yer almayacaklarını da açıkladılar.

ÖCALAN ÖNERİSİNİ GERİ ÇEKTİ

Bu talepler, zaman geçirilmeden 27 Ekim`de yapılan görüşmede, avukatları aracılığıyla Abdullah Öcalan`a iletildi. Bunun üzerine, Öcalan, eş başkanlık için ad önerilerini geri çektiğini açıklayarak, ``İsim mühim değil. Bu parti tüm Türkiye`nin partisidir. Eş başkanlık modelini bunun için önermiştim. Tamam, anlaşıldı. Ben bütün isimleri geri çekiyorum. İsimleri halk seçecek. Herkes de buna saygı duyacak`` dedi.

Parti ve başkanlık adı önerilerinin Öcalan tarafından geri çekilmesi üzerine, yeni oluşum da kendisine sil baştan bir yol haritası oluşturma hazırlıklarına başladı.

BOZLAK ARABULUCU

Oluşumda, Murat Bozlak ve Ahmet Türk`ün daha etkin bir rol oynayacağının altı çiziliyor.

Ancak Murat Bozlak, siyasi yasaklı olması nedeniyle, parti başkanlığı ya da yöneticiliği konumunda yer alamayacak. Bozlak, bu kapsamda, küskünlerin oluşuma destek vermesi yönünde bir ``arabulucu`` rolü üstlenecek.

BOZLAK, DEHAP`A REST ÇEKMİŞTİ

28 Mart yerel seçimlerinde, DEHAP`ın Diyarbakır`da Osman Baydemir`i aday göstermesine tepki gösteren, eski Belediye Başkanı Feridun Çelik, bağımsız adaylığını açıklamıştı. Çelik`in bu şaşırtıcı çıkışına, Murat Bozlak ve Ahmet Türk`ün de destek vermesi dikkat çekmişti.

Kürt partilerinde 11 yıl yöneticilik ve başkanlık yapan ve HADEP`in kapatılmasıyla siyasi yasaklı durumuna düşen Bozlak, siyaset sahnesine yeni bir oluşumla ve arka planda kalmayı kabul ederek, yeniden adım atmış oldu.

MARJİNALLEŞTİRME ELEŞTİRİSİ

Bozlak`ın DEHAP`a ilişkin Ahmet Türk`ün de desteklediği keskin eleştirileri bulunuyordu. Bozlak, DEHAP yönetimini, ``Kürt hareketini, marjinalleştirmek, yalnızlaştırmakla`` suçluyordu. Bozlak`ın, bu yöndeki eleştirileri, DEP milletvekilleri tarafından da dile getirilmişti.

17 ARALIK ZİRVESİ

DEP milletvekilleri, Murat Bozlak ve Ahmet Türk, oluşum kapsamında, DEHAP`ın çizdiği bu imajın silinmesi için çalışacak. Grup, bu imajdan kaynaklı olarak, partiden uzaklaşmak zorunda kalan kesimlere çağrıda bulunarak, bu kişileri tek bir çatı altında toplamaya çalışacak. Yeni partinin kuruluşu için, 17 Aralık`ta gerçekleştirilecek AB Zirvesi`ne de büyük önem veriliyor. Bu nedenle grup, tek bir çatı hedefini aralık ayına kadar gerçekleştirmek için çalışmalara başladı. Parti adı, başkanlık modeli ve kimin başkan olacağı yönündeki konular ise çağrıya kulak veren kesimlerin netleşmesinin ardından belirlenecek.

sansursuz.com
Yayın Tarihi : 1 Kasım 2004 Pazartesi 12:05:49
Güncelleme :1 Kasım 2004 Pazartesi 12:10:48


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?