20
Mayıs
2024
Pazertesi
ANASAYFA

Öcalan'dan kardeşine sert eleştiri

1978 yılında Diyarbakır’da kurulan PKK, 26 yıl sonra ikiye bölündü. İmralı Cezaevi’nde tutuklu bulunan PKK’nın kurucu lideri Abdullah Öcalan, kardeşi Osman Öcalan’ın da aralarında bulunduğu 40 kişinin kurmaya hazırlandığı partiyi avukatları aracılığıyla ağır dille eleştirdi. Abdullah Öcalan "ABD’den bir çuval para alan kardeşim beni ve Kürtler’i sattı" dedi.

SABAH Gazetesinin haberlerini alıntılayarak aktarıyoruz:

İmralı Cezaevi’nde tutuklu bulunan PKK’nın kurucu lideri Abdullah Öcalan, kardeşi Osman Öcalan’ın da aralarında bulunduğu 40 kişinin kurmaya hazırlandığı partiyi avukatları aracılığıyla ağır dille eleştirdi. Öcalan şunları söyledi:

Osman Öcalan’a: "Talabani’ye, İran’a, ABD’ye sığınarak, kadın kaçırarak liderlik yapamazsın. Seninkisi koltuğu satmak. Türkiye’de de böyle koltuk satanı ciddiye almaz. Seni bir çorba ile alıp, eşek gibi kullanırlar. İnsanlık, özgürlük tutkusu bu kadar basit mi? ABD şimdi de kardeşimin eliyle beni bitirmek istiyor. Osman’ın yaptığı Kürdü, Ortadoğuyu, ABD’ye satmaktır. ABD yarın gider, yüzbinlerce Kürt katledilir. ABD besledi ama Saddam’ı sonunda götürdü. Osman gibiler bu duruma düşebilir. Ben Mustafa Kemal’in pratiğini bu anlamda olumlu buldum. Anadolu kardeşliğini yaşatmak istedi. Bu yönüyle Mustafa Kemal’e saygılı olmak lazım.

Feridun Çelik’e: Herhalde Feridun Çelik hırsızlık iddialarını reddediyor. Reddediyorsa çıksın anlatsın. Televizyonda, gazetede savunma hakkını kullanabilir. Benim yeğenim hakkında da benzer iddialar var. Bu da soruşturulmalıdır. Bu affedilemez bir gözükaralılıktır. Parti bunu soruştursun. Bunu yapmazsanız ’DEHAP benim adımı kirletiyor’ derim. Benim önderlik ettiğim çizgide rant olmaz.

Leyla Zana ve arkadaşlarına: Cezaevinden son çıkanlar Brüksel’de diplomasi yürütsünler. AB’nin Türkiye ile müzakereleri başlarsa Leyla ve grubunun önderliğinde Kürt çevreleri de AB ile paralel müzakere sürecini başlatır. Böyle olursa barış ve diyalog kazanır. Bundan AB de Türkiye’de güç kazanır. Müzakere tarihi için altı ay süre var, paralel bir diplomasi süreci gelişirse barış gelişir. Bu çerçevede Leyla’nın dile getirdiği 6 aylık ateşkes çağrısını olumlu buluyorum. Eğer olumlu bir izlenim alırsak, müzakere tarihine kadar, hatta bahara-mart ayına kadar yeni bir ateşkes çağrısı yapabiliriz. Gerekirse önce Leyla ve arkadaşları çağrı yapar.

Amerikan PKK’sı

Osman Öcalan ve aynı soyadı taşıyan bir başka PKK’lının da aralarında yer aldığı 40 kişi Yurtsever Demokratik Parti adlı yeni bir örgüt kurdu. Örgüt, ABD’nin Irak’taki varlığını, Kürt liderler Talabani-Barzani yönetimini desteklediğini açıkladı.

Kandil Dağı’ndan Ayrılıp Musul’a Gittiler

Yeni partide kardeş Öcalan’ın dışında Nizamettin Taş ve Kani Yılmaz gibi PKK/KADEK’in önde gelen isimleri yer alıyor. Osman Öcalan ile yandaşlarının 10 gün önce Kandil Dağı’nı terk edip Musul’a yerleştiği belirtiliyor.

Apo Endişeli: Destekçi Bulurlar mı?

Abdullah Öcalan ise avukatları aracılığıyla yeni örgütün ve Osman Öcalan’ın kendisini bir çuval paraya ABD’ye satmaya çalıştığını söyledi. Öcalan yeni örgütün Avrupa ve K. Irak’ta taraftar bulmasından kaygılı.

Öcalan Öcalan’a karşı

1978 yılında Diyarbakır’da kurulan PKK, 26 yıl sonra ikiye bölündü. Osman Öcalan’ın başını çektiği hareket partileşeceğini açıkladı Yeni partiyi ağır dille eleştiren Abdullah Öcalan ise "ABD’den bir çuval para alan kardeşim beni ve Kürtler’i sattı" dedi.

İnternet’te Kürtçe yayınlanan AVESTA sitesindeki habere göre Abdullah Öcalan’ın yakalanmasından sonra çözülme sürecine giren PKK, 26 yıl sonra ikiye bölündü. Habere göre 2-5 Ağustos tarihleri arasında bir konferans yapan Osman Öcalan liderliğindeki Demokratik Barış İnisiyatifi partileşme kararı aldı. Örgütün isminin ise ’Yurtsever Demokratlar Partisi’ (PWD) olacağı belirtildi. Yeni örgüt kararı aralarında Nizamettin Taş, Halil Ataç, Kani Yılmaz ve Hıdır Yalçın gibi örgüt içinde etkin olan isimlerin de bulunduğu 40 kişinin imzalı bildiriyse duyuruldu.

Bildiride PKK ve Kongra-Gel isimlerinin demokrasiyi çağrıştırmadığı belirtilirken, yeni oluşumun üyelerine yaşamsal özgürlükleri için tercih hakkı vereceği vurgulandı. Bu ifadenin yakın zaman önce kendisinden yaşça küçük kadın militanla evlenen Osman Öcalan’ın dışlanmasına karşı kaleme alındığı sanılıyor. Türkiye için demokrasi, Kürt sorununun demokratik yollardan çözümümün hedeflendiği ifadelerinin yer aldığı açıklamada, Abdullah Öcalan için de şu ifadelere yer verildi:

"PWD Abdullah Öcalan’ın yaşadığı esaret koşullarının aşılmasını ve özgürlüğüne kavuşmasını, insani ve ahlaki bir görev olarak kabul eder ve bu çaba içinde olur. İdeolojik düşüncelerine değer verir ancak politikalarını bağımsız iradesiyle oluşturur. PWD, Kongra-Gel’i dağıtarak aşmayı değil, Kürt özgürlük hareketinin yaşadığı tıkanmayı aşarak, mücadele değerlerini geliştirmeyi amaçlamaktadır"

40 KİŞİ İMZALADI

Yeni partide Osman Öcalan’ın yanı sıra Nizamettin Taş, Hıdır Yalçın, Halil Ataç, Şehnaz Altun ve Kani Yılmaz gibi PKK/KADEK’in önde gelen isimleri yer alıyor. Örgütün eski yöneticilerinden Kani Yılmaz’ın da kısa süre önce 10 adamı ile Kandil Dağı’ndan ayrıldığı öğrenildi. Ayrıldıklarını bir bildiri ile duyuran Kani Yılmaz, parti yönetimini taraf tutmakla suçladı.

Kendilerine örgütün basın yayın organlarında yer verilmeyerek sansür uygulandığını iddia eden Kani Yılmaz, bundan böyle Öcalan’ın sürekli eleştirdiği Talabani’nin yanı sıra Barzani ile de "kardeşlik" içinde olacaklarını açıkladı.
SABAH
Yayın Tarihi : 15 Ağustos 2004 Pazar 13:52:18
Güncelleme :15 Ağustos 2004 Pazar 13:54:34


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?