18
Mayıs
2024
Cumartesi
ANASAYFA

Öcalan’ın avukatlarına sınırlama

CMK ve CİK’teki düzenlemeye göre, Öcalan’ın avukatlarının görevden el çektirilmesinin yolu açıldı. Buna göre, örgütlü işlenen uyuşturucu ticareti, çete kurmak ve devletin bölünmez bütünlüğüne karşı suçlardan yargılanan bir kişi, avukatı hakkında da aynı suçlar nedeniyle soruşturma veya kovuşturma açılması halinde, müdafilikten yasaklanabilecek. Öcalan’ın avukatları hakkında; İmralı’da yaptıkları görüşmelerin örgütün yönlendirilmesi amacıyla kullanıldığı yolunda çok sayıda suç duyurusu ve soruşturma bulunuyor.
Örgüt yöneticileriyle, devlet güvenliği ve anayasal suçlardan dolayı cezaevinde bulunan suçluların avukatlarıyla görüşmelerinde, istenirse bir görevli hazır bulundurulabilecek.
Öcalan’a yeniden yargılama yolu açacağı endişesiyle TCK’nın "devletin birliğini ve ülke bütünlüğünü bozmak" başlıklı 302. maddesindeki "devletin bağımsızlığını zayıflatmak amacına yönelik elverişli bir fiil işleyen kimse" ifadesinden "elverişli" ibaresi çıkarılacak. Öcalan’ı savunanlar, yeniden yargılanması için işlediği suçun "elverişli fiil" kapsamında olmadığını savunuyordu.

Çağlar, cezadan kurtulamayacak

Dolandırıcılık suçunun kamu kurumlarına karşı, banka veya kredi kurumları üzerinden işlenmesi durumunda verilecek hapis cezasının alt sınırı, 2 yıldan 3 yıla çıkarıldı. Para cezasının miktarı da elde edilen çıkarın en az iki katı olacak. Banka dolandırmaktan 2 yıl ceza alan ve TCK’daki 2 yıl alt sınırından yararlanmayı uman Cavit Çağlar, hapisten kurtulamayacak.

Kaçaklara altyapı
Kaçak yapılara elektrik,su gibi alt yapı hizmeti götürenlere uygulanacak hapis cezası, 12 Ekim 2004’ten önce yapılmış yapılara uygulanmayacak.

Jandarmanın istediği oldu


CMK’daki değişikliğe göre polis ve jandarma, yakaladıkları kişinin kanuni haklarını bildirmeden önce, kaçmasını önleyebilecek. Yakalanan kişiler hakkında savcıya bilgi verilerek emirleri doğrultusunda gözaltı yapılabilecek. Gözaltı süresi, zanlının yakalanma yerine en yakın mahkemeye gönderilmesi için zorunlu süre hariç, yakalama anından itibaren 24 saati geçemeyecek. Böylece, özellikle jandarmanın şehir dışındaki yakalamalar nedeniyle yaşadığı gözaltı süresi sorunu çözülmüş olacak.
Tutuklama kararı için aranan ceza üst sınırı 2 yıldan 1 yıla indirilecek.
Şüpheliye ulaşılmasını kolaylaştırmak için "sinyal izleme" yöntemi uygulanacak.
Telefon dinlemelerindeki 6 aylık süre sınırı örgütlü suçların takibinde uygulanmayacak.

Basına ilişkin düzenlemeler ümit vermedi

Basın ve yayın yoluyla intihara yönlendirme suçu ve doğuracağı ceza ile hakaret suçunun işlenmesine ilişkin hüküm, metinden çıkarıldı. Halk arasında korku ve panik yaratmak amacıyla tehdit, suç işlemeye tahrik, suçu ve suçluyu övme, halkı din ve düşmanlığı tahrik veya aşağılama, yasalara uymamaya tahrik suçlarını öngören maddelerde basına getirilen ceza hükmüne, "Ancak, haber verme sınırlarını aşmayan ve eleştiri amacıyla yapılan düşünce açıklamaları suç oluşturmaz" ibaresi eklendi.
MİLLİYET
Yayın Tarihi : 4 Mayıs 2005 Çarşamba 13:08:37
Güncelleme :4 Mayıs 2005 Çarşamba 13:10:08


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?