18
Mayıs
2024
Cumartesi
ANASAYFA

Öcalan'ın siyasi mesajlarına son

PKK lideri Abdullah Öcalan’ın avukatları aracılığıyla yaptığı açıklamalara denetim geliyor. Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Yasa’da yapılan değişikliğe göre, avukatların müvekkilleriyle görüşmeleri sırasında, örgüt üyelerinin haberleşmesine hizmet ettiğine ilişkin bulgu ve belge elde edilmesi durumunda görevli bulundurulacak, verilen alınan belgeler infaz hakimi kararıyla kısmen engellenebilecek.

AKP Kilis Milletvekili Hasan Kara ve arkadaşlarının, Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Yasa’da Değişiklik Yapılmasına Dair Yasa Teklifi, TBMM Genel Kurulu’nda kabul edildi.

Yasaya göre, müebbet hapis cezasına hükümlülerden koşullu salıverilme süresinin üçte ikisini, diğer süreli hükümlülerden de toplam cezalarının üçte birini çekerken iyi hal gösterenlerin, tutum ve kişiliklerine uygun diğer ceza infaz kurumlarına gönderilmelerine karar verilebilecek. Müebbet hapis cezasına mahkum olanlar veya yüksek güvenlikli cezaevlerine gönderilenler de diğer ceza infaz kurumlarına nakledilebilecek.

İYİ HALLİ HÜKÜMLÜLER

Yasa, bazı hükümlülerin dosyalarının Adalet Bakanlığı’na gönderilmesi zorunluluğunu da kaldırıyor. Buna göre, yapılan gözlem ve sınıflandırma sonunda idare ve gözlem kurulunca aynı ceza infaz kurumunda veya o yer Cumhuriyet başsavcılığına bağlı diğer ceza infaz kurumlarında kalması uygun bulunan hükümlülerin dosyaları Adalet Bakanlığı’na gönderilmeyecek ve cezalarının infazına, bulundukları veya Cumhuriyet Başsavcılığınca gönderilecekleri mülhakat ceza infaz kurumlarında devam olunacak.

Yasa uyarınca, iyi halli hükümlüler, idare ve gözlem kurulu kararı ile kurum yönetimi tarafından durumlarına uygun kurum içi hizmetlerde çalıştırılabilecek. Çocuk hükümlüler, kendi yaşam alanları veya eğitsel amaçlar dışında çalıştırılamayacak. Yasayla, iyi halli hükümlünün çalıştırılmasında da "cezasının en az bir yılını çekmiş olması" koşulu kaldırıldı.

AVUKATIN BELGESİNE EL KONULABİLECEK

Yasa, Abdullah Öcalan gibi hükümlülerin avukatları aracılığıyla yaptığı açıklamalara karşı da önlemler içeriyor. Buna göre, Millete ve Devlete Karşı Suçlar ile suç işlemek için örgüt kurmaktan hüküm giyenlerin avukatları ile görüşmelerinde, suç işlendiğinin veya infaz kurumunun güvenliğini tehlikeye düşürdüğünün veya terör örgütü veya diğer suç örgütleri mensuplarının haberleşmelerine aracılık ettiğinin belirlenmesi halinde Cumhuriyet Başsavcılığı’nın istemi ve infaz hakiminin kararıyla belirlenecek bir görevli görüşmede hazır bulundurulabilecek.

Bu kişilerin avukatlarına verdiği veya avukatlarınca bu kişilere verilen belgeler infaz hakimince incelenebilecek. Yapılan inceleme sonucu infaz hakimi, belgenin kısmen veya tamamen verilmesini ya da verilmemesini karara bağlayacak. Bu karara karşı ilgililer, İnfaz Hakimliği Kanunu gereğince itiraz edebilecek.

Yabancı uyruklu avukatların hükümlülerle görüşmesi konusunda Türkiye’nin taraf olduğu uluslararası sözleşmelerin uygulanmasını öngören teklif, bu hakkın diğer devletler tarafından Türk uyruklu avukatlara da uygulanması için karşılıklılık esası getiriyor.

İTİRAFÇILAR CEZAEVİ DIŞINA ÇIKARILABİLECEK

Yasa, bazı suçlardan hükümlü ve tutuklunun cezaevinden alınmasına olanak tanınıyor. Buna göre, devlet güvenliği aleyhine suçlarla ilgili, "alınan bilgilerin doğruluğunun araştırılması bakımından zorunlu görülen hallerde, hükümlü veya tutuklular, rızaları alınmak koşuluyla, ilgili makamın ve başsavcılığın talebi üzerine hakim kararı ile geçici sürelerle" ceza infaz kurumu dışına çıkarılabilecek. Bu süreler, hükümlü veya tutuklu dinlendikten sonra işin niteliğine göre, her defasında 4 günü ve hiçbir şekilde 15 günü geçmemek üzere hakim tarafından belirlenecek ve hükümlülük/tutuklukta geçmiş sayılacak. Cezaevinden ayrılışta ve dönüşte her defasında tutuklunun sağlık durumu doktor raporuyla saptanacak. Yer gösterme sırasında yapılan işlemlere ilişkin belgelerin örneği tutuklunun dosyasında saklanmak üzere ilgili başsavcılığa gönderilecek.

MAHKEME KARARIYLA CEZASINI EVDE ÇEKEBİLECEK

Çocuklar hakkında hükmedilen adli para cezası ile hapis cezasından çevrilen adli para cezası, ödenmemesi halinde de hapse çevrilemeyecek. Yasayla koşullu salıverilme hükümlerinden yararlanan mükerrerler hakkında cezanın infazının tamamlanmasından sonra denetim süresi uygulanıp uygulanmayacağı mahkemenin takdirine bırakılıyor.

Kadın veya 65 yaşını bitirmiş hükümlülerin mahkum oldukları altı ay veya daha az süreli hapis cezasını konutunda çekmesine, mahkeme tarafından karar verilebilecek. Hükümlü başka bir yerde bulunuyorsa karar, o yerde bulunan aynı derecedeki mahkemece alınabilecek.

ANKA
Yayın Tarihi : 25 Mayıs 2005 Çarşamba 21:00:54
Güncelleme :25 Mayıs 2005 Çarşamba 21:07:43


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
CAN MİROĞLU IP: 193.255.195.xxx Tarih : 26.05.2005 14:10:26
İYİ BİR KARAR AMA Çok GEÇ KALINDI...