17
Mayıs
2024
Cuma
ANASAYFA

Ödülü Yönetmen Akın: İki ülkeyi birden sevindirmek gurur verici

Berlin Film Festivali'nde "Duvara karşı" adlı filmiyle altın ayı ödülünü kazanan Fatih Akın, "İki ülkeyi birden sevindirmek gurur verici" dedi.
Almanya'nın başkenti Berlin'de ödülün açıklanmasının ardından yapılan basın toplantısı düzenleyen Fatih Akın, "Bundan böyle de çalışmalarına eski hızıyla devam edecek" diye konuştu.
Berlinale'de 23 yarışma filmi ile mücadele eden Akın'ın filmi festival boyu adından söz ettirdi. Almanya'da yaşayan ve evinden kaçan bir Türk kızı ve ailesi üzerine kurulu olan film Almanya ve Türkiye'de geçiyor. Başrollerinde Birol Ünel, Sibel Kekilli, Güven Kıraç ve Meltem Cumbul'un oynadığı film için Akın, "Altın ayı, ödülü sürpriz oldu" görüşünü dile getirdi.
Ödül sonrası kendisini son derece yorgun ve şaşkın hissettiğini anlatan Akın, "Çok mutluyum, biz bu filmi yaptık ve hedefimiz sadece Berlin Film Festivali'ne sokmaktı. Bu hedefimize ulaştık. Bu büyük ödülü aldık. Çok ama çok mutluyum. Her film değişik, Solino'da İtalyan bir aileyi anlattım bu film de. Türkleri anlatmak istedim. Aslında kaynak aynı. Yani kaynak hem Beim hem de yaşadığım topraklar" dedi.
Fatih Akın, bu büyük ödülün ardından çalışmalarını son sürat devam edeceğini anlattı. Beklentilere yanıt verebilmek için elbette çaba sarf edeceğini ama biraz da gözlemlemek istediğini vurguladı. Bundan sonra da altına imza atacağı yapıtların daha öncekilerin daha da ilerisinde olması için çaba sarf edeceğini ancak stilini değiştirmek gibi bir beklenti içine de girmek istemediğini kaydetti.
İlerde de bol bol kaliteli filmler beklenebileceğini anlatan Akın, "Biraz da bu durum benim için yok yeni. Ödül yeni henüz onun şaşkınlığını da yaşıyorum" diye konuştu.
Şu ana dek toplam dört filmin altına imza atan Akın, ilk filmin ardından yapılan olumlu eleştirilere bu filmle yanıt verdiği için memnuniyet duyduğunu da sözlerine ekledi.
Duvara karşı filminin başoyuncusu velilerin çocuklarına baskı yapmamasını temenni ettiğini kaydetti. Filmde bunun doğurduğu olumsuz sonuçların da işlendiğini anlatan Ünel, marangozluk meslek eğitiminin ardından oyunculuğa atıldığını söyledi. Bremen'de büyüdüğünü ve 4 yıl tiyatro eğitimi yaptığını kaydeden Ünel, 'Duvara Karşı' filmine dek hep Almanca ve Alman yapımlarda oynadığını ifade etti.
Almanya'da, iki kültür arasında kalmış ikinci kuşak genç Türkler'in sorunlarını hızlı bir tempoya mizahi bir anlatım da katarak anlatan Akın, onların yalnızca Alman insanı ve kültürüyle değil, başka ülkelerin kültürleri ve insanlarıyla olan çelişkilerini de sergiliyor.
Şimdiye kadar çektiği iki uzun metrajlı kurmaca filmi, "Kurz und Schmerzlos/Kısa ve Acısız" ve "Im July/Temmuz'da" ile Avrupa'da bir hayli ses getirmişti.
SEVİM ERCAN - BERLİN (İHA)
Yayın Tarihi : 14 Şubat 2004 Cumartesi 22:09:38


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?