17
Mayıs
2024
Cuma
ANASAYFA

Öger: Rapor olumlu ama son karar konseyin

Avrupa Birliği komisyonunun yarın açıklayacağı ilerleme raporunda Türkiye hakkında olumlu görüş belirtmesi bekleniyor ancak Türkiye’nin önüne konacak şartlar konusunda farklı görüşler dile getiriliyor. Avrupa milletvekili ve Avrupa parlamentosu Dış İlişkiler komisyonu üyesi Vural Öger raporda yer alan maddeler ve Türkiye’nin Avrupa süreci hakkındaki düşüncelerini Amerika'nın Sesi Radyosu'na aktardı.


Vural, "Rapor müspet çıkacak. Kopenhag kriterleri büyük çapta yerine getirilmiştir. Müzakereye başlaması tavsiye edilir şeklinde Avrupa Konseyi’ne bir rapor sunacak. Esas ama bu müzakerelerin ne zaman başlayacağının kararını zaten komisyon vermez, bunu Avrupa Konseyi verir, bu da 17 Aralık’ta belli olur." diye konuştu.

Fransa’nın Türkiye’nin üyeliğini halkoylamasına götürme kararı ve Avrupa’da Türkiye’ye karşı genel önyargı konusunda ise Vural Öger şunları söyledi:

"Türkiye müslüman olduğu için müslümanlıktn kaynaklanan bir önyargı var. Bir de yüzlerce sene Avrupa Türkiye’ye karşı, Osmanlı İmparatorluğu olarak da Türkiye Avrupa’ya karşı savaşmış. Bu da yine beyinlerde mevcut. Fakat bu konuya hislerden uzak, mantıki eğilimde olan, düşünebilen Avrupalı hele bir Türkiye’yi görme fırsatı olduktan sonra bu olaya daha olumlu bakmaya başlıyor."

Avrupalı parlamenter üyelik müzakereleri başlasa bile Türkiye’nin önüne birçok engeller konulacağı yönündeki yorumlara ise şu yanıtı verdi:

"Bu bir teknik süreçtir. 10 binlerce sayfa aki denilen uyum kuralları var. Her bir dosya ayrı ayrı oturulup tartışılacak. Kurallar konmuş, bu kurallara uymak için Türkiye’den taleplerde bulunacaklar. Bu işi durdurma olayını eğer istiyorlarsa yapabilirler. Müzakereler 10 sene sürer, müzakereler neticesinde Türkiye’nin bütün kriterleri yerine getirdiği ve bütün kurallara uyduğu tespit edilir. Ondan sonra iş siyasi karara kalır. Siyasi karar da 25 yada 27 tane ülkenin, hepsinin tek ağızdan vereceği karar. Kendi parlamentolarında da onaylamaları lazım. Orada takılmalar olabilir."

voa türkçe servisi
Yayın Tarihi : 6 Ekim 2004 Çarşamba 00:05:37
Güncelleme :6 Ekim 2004 Çarşamba 10:53:46


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?