19
Mayıs
2024
Pazar
ANASAYFA

Öğrenci affı için yasa önerisi

AKP ve CHP’nin topu birbirini attığı öğrenci affı konusunda İstanbul milletvekili Şirin bir yasa teklefi hazırlayarak TBMM’ye sundu.


Kısmen de olsa GATA’yı da kapsayan teklif, "her ne sebeple olursa olsun" disiplin suçları da dahil olmak üzere üniversiteden uzaklaştırılan tüm öğrencilere af içeriyor. Teklif bu haliyle türbanlıların da dönüşünü kapsıyor ve bu kişilerin af sınavlarına dahi türbanlarıyla girmelerini öngörüyor.

Hazırladığı teklifi TBMM Başkanlığına sunan Emin Şirin, AKP Grup Başkanvekili Faruk Çelik’le CHP Grup Başkanvekili Haluk Koç’a da gönderdi. Teklifinin hızla gündeme alınmasını beklediğini kaydeden Şirin, AKP veya CHP’den bu konuda bir teklif gelmesi durumunda kendisininkini geri çekeceğini bildirdi.

Şirin’in, Yüksek Öğretim Kanununa Geçici Maddeler Eklenmesine Dair Yasa Teklifinin gerekçesinde, öğrenci affı diye bilinen yasaların çıkartılmasının gerek eğitim, gerek sosyal açıdan çok büyük faydalar sağladığını savundu. Öğrencilerin başarasızlığının her zaman kişisel ihmallerinden kaynaklanmayacağını belirten Şirin, bunun "YÖK’ün bazı uygulamalarından" da kaynaklanbileceğini ifade etti.

TEKLİFTE NELER VAR?

2000’den bu yana yükseköğretimin herhangi bir sınıfından, Disiplin Yönetmeliği hükümlerine göre verilen disiplin cezalarının bütün sonuçları ile kaldırılmasını içeren teklifte, bunların sicil dosyalarındaki kayıtlarının da kendiliğinden çıkartılmasını öngörüyor.

Teklif uyarınca, ön lisans ve lisans düzeyinde öğretim yapan öğrencileroen, 12 Eylül 1980’den 2003-2004 öğretim yılı sonuna kadar "her ne sebeple olursa olsun ilişkileri kesilmiş veya kesilme durumuna gelmiş öğrencilere", bu derslere devam ve iki sınav ve bütünleme hakkı verilecek. Bu sınavlardan başarılı öğrencilerin intibakları yapılacak, öğrencilik haklarının devamı için yürürlükteki yasa ve mevzuatlara uyulması gerekecek.

SINAVA TÜRBANLA GİRME OLANAĞI

Ancak teklifin 1.maddesiyle Yükseköğretim Yasasına eklenmesi öngörülen Geçici Madde 46’da yer alan, "sınavlara girecek öğrencilerin hakları, hukuk dışı herhangi bir sebeple engellenemez" ifadesi dikkat çekti. Benzeri bir ifade TCK tasarısının görüşülmesi sırasında AKP’lilerce önerilmiş, ancak CHP’nin sert muhalefeti üzerine geri çekilmişti. Tasarının, bu haliyle birlikte yasalaşması durumunda, örneğin, okuldan atılmış türbanlı bir öğrenci, tanınan bu hakkı kullanarak okula dönüş sınavına dahi türbanıyla gidip girme olanağı elde etmiş olacak.

GATA’DA KISMİ UYGULAMA

Teklifte, benzeri bir düzenleme GATA öğrencileri için de getiriliyor. Buna göre, 2000-2001 eğitim-öğretim yılından başlamak üzere GATA’da okurken bu yasanın yayımına kadar, yargya intikal etmiş ve disiplin suçu nedeniyle ilişiği kesilmiş olanlar hariç olmak üzere, her ne sebeple olursa olsun ilişiği kesilmiş olanların iki ay içinde başvurmaları gerekecek.

DOKTORA VE YÜKSEK LİSANS ÖĞRENCİLERENE DE VAR

Teklifte, benzeri düzenlemenin yüksek lisans ve doktora öğrencileri için de getirilmesi isteniyor. Buna göre, 2000’den 20004 sonuna kadar lisansüstü öğrenim görürken her neseple olurka olsun kurumları ile ilişği kesilen öğrencilere başarısız olduğu dersler için 2 sınav hakkı ve bir yıl tez hazırlama süresi verilecek. Bu süre doktora öğrencileri içinke 2 yıl olacak.

Teklifle, yardımcı doçertlik kadrosunda görev yapan öğretim üyelerinin çalışma sürelerindeki sınırlama kaldırılırken, lisansüstü öğrencilik sıfatını kazananların, bu hakkı kazandıkları tarihten itibaren araştırma görevlisi olanların, araştırma görevliliği kadrosuna yeniden atanmaları da öngörülüyor.

HÜRRİYET
Yayın Tarihi : 21 Ekim 2004 Perşembe 14:57:04


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?