17
Mayıs
2024
Cuma
ANASAYFA

Öğrenci eylemine polis müdahele etti Ankara savaş alanına döndü

YÖK'ü protesto etmek amacıyla Ankara'da gerçekleştirilen öğrenci eyleminde, polis, göz yaşartıcı gaz kullanarak öğrencilere müdahale etti.
Kendilerini ''13 Mart İnisiyatifi'' olarak tanımlayan bir grup üniversite öğürencisi, YÖK'ü protesto etmek amacıyla Kurtuluş Parkı'nda toplandı.
Kurtuluş Parkı'ndan yürüyüşe geçen öğrenciler, Ziya Gökalp Bulvarı'ndan polis barikatına kadar yürüdüler. Polis barikatından, megafonla, yürüyüşün izinsiz olduğu uyarısında bulunuldu.
Öğrenciler, barikat önündeki yaklaşık yarım saat beklemenin ardından kaldırım taşlarını sökerek polisi taşlamaya başladılar. Bunun üzerine, Çevik Kuvvet birlikleri, biber gazından oluşan göz yaşartıcı bombaları öğrencilerin bulunduğu kesime attılar.
Öğrenciler, Kolej istikametine doğru geriye çekildiler. Çekilme sırasında taşlarla çevredeki camları ve reklam panolarını, sokak lambalarını, aydınlatma direklerini, çöp bidonlarını kırdılar.
İstanbul, İzmir, Bursa, Kocaeli ve Diyarbakır'ın da aralarında bulunduğu çeşitli illerden sabah saatlerinde Ankara'ya gelen yaklaşık bin kişilik gruba Ankara'dan da 500'e yakın öğrenci katıldı.
Kurtuluş Parkı'nda toplanan öğrenciler, öğle saatlerine kadar halay çektiler, marşlar söylediler.
Öğrenciler, öğlen saatlerinde Ziya Gökalp Bulvarı'ndan Kızılay'a doğru yürüyüşe geçtiler.
''Özgür Gençlik'', ''NATO'ya Hayır'', ''YÖK Kaldırılsın'' pankartları taşıyan görenciler, çeşitli sloganlar attılar.
İzinsiz olduğu için öğrencileri Kızılay'a sokmama kararı alan Ankara Emniyet Müdürlüğü ekipleri, Kızılay'a açılan GMK, Atatürk Bulvarı, Bakanlıklar, TBMM ve Sıhhiye çevresinde geniş güvenlik önlemialdılar.
Öğrencilerin Kurtuluş'tan Kızılay'a geliş istikametinde bulunan Ziya Gökalp Bulvarı saat 11.00'de trafiğe kapatıldı. Bu arada, bir polis helikopteri Kızılay üzerinde saat 09.00 itibaren denetim uçuşu yaptı.

POLİSTEN ÖĞRENCİLERE GÖZ YAŞARTICI BOMBA

Öğrenci eylemi çerçevesinde Ankara Emniyet Müdürlüğü'ne bağlı birimlerden 5000 polisin görevlendirildiği öğrenildi.
YÖK ve üniversiteleri protesto etmek üzere Türkiye’nin çeşitli üniversitelerinden Ankara’ya gelen üinversiteliler Ziya Gökalp Bulvarını kesen İnkılap Sokağın önünde polisler tarafından kurulan barikatlar önünde eylemlerini gerçekleştirdi. 12.00 sıralarında barikatların önüne ulaşan öğrenciler burada bir saat boyunca bekledi. “Direne direne kazanacağız”, “Baskılar bizi yıldıramaz”, “Kızılay faşizme mezar olacak” sloganlarını atan öğrencilere polis tarafından dağılın uyarıları yapıldı. Polisle öğrenci liderleri arasında yapılan Kızılay’a girip girmeme pazarlığının da sonuç vermemesi üzerine saat 13.30’da öğrenci gurubu alandaki geniş dağılımını toplu bir hale getirerek panzerlerin oluşturduğu barikatlara taş atmaya başladı. Emniyet güçleri de öğrencilerin taşları üzerine tazyikli su ve göz yaşartıcı bombayla karşılık verdi. Panzerlerin de öğrecilerin üzerine sürülmesi üzerine öğrencilerin geri çekilmesi ve Ziya Gökalp Caddesi’ne açılan ara sokaklara dağılmasına neden oldu. Ara sokaklarda dağılan öğrenciler burada ve Kurtuluş Parkı civarında polisle çatışmaya devam etti.
Yaklaşık 2 bin kişiden oluşan öğrenci grubu tamamen dağılıp Ankara Üniversitesi Cebeci Kampüsü’ne doğru giderken poliste Kurtuluş Parkı’nda toparlanmaya başladı. Polisin iki öğrenciyi göz altına aldığı görülürken bu sayının ara sokaklardaki çatışmalarda daha da artmış olabileceği kaydediliyor.



SOKAKLARDA ÖĞRENCİ AVI

Ankara’da öğle saatlerinde başlayan ve çatışmalarla devam eden öğrenci eylemi çevik kuvvet ekiplerinin ara sokaklarda kahvehanelere girerek eylemci arayışı şeklinde devam etti.
YÖK’ü ve üniversitelerdeki uygulamaları protesto etmek üzere gerçekleştirilen ve saat 12.00 sıralarında Kızılay’da başlayan eylem hala devam ediyor. Öğrencilerin yaklaşık 3.5 saat boyunca Kızılay’da dağıtılmasının ardından Ankara Üniversitesi Cebeci Kampüsü’nün bulunduğu ara sokaklarda süren protesto eylemi yer yer polisin sert müdahalelerine sahne oldu. Çevik kuvvet ekipleri öğrencilerin peşinden ara sokaklara girerek apartmanların içini kontrol ederken, kahvehanelerde de eylemci avına çıktı. Ara sokaklarda bulunan kahvehanelere giren çevik kuvvet ekipleri kimlik kontrolü yaptı.
Kızılay’da başlayan ve Mamak, Demirlibahçe, Cebeci bölgesinde küçük çaplı olarak devam eden eylem sırasında bir polis otosuna da eylemciler tarafından saldırıldığı görüldü. Otomobilde büyük oranda hasar oluştuğu görülürken, araç içindeki iki polis de çeşitli yerlerinden yaralandı.
Eylemciler, sözkonusu bölgede küçük gruplar halinde eylemlerini sürdürürken çevik kuvvet de ara sokaklarda eylemci takibini sürdürüyor.
ANKARA - AJANSLAR
Yayın Tarihi : 13 Mart 2004 Cumartesi 16:53:17
Güncelleme :13 Mart 2004 Cumartesi 18:09:53


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?