23
Mayıs
2024
Perşembe
ANASAYFA

Öğretmen atamalarında yeni dönem

Öğretmenlerde ’zorunlu görev yeri’ tanımı değişiyor. Artık zorunlu görev sadece Doğu ve Güneydoğu’yla sınırlı tutulmayacak. Eş durumundan nakiller de zorlaştırılacak.

Öğretmenlerin atama ve yer değiştirmelerinde yeni bir dönem başlıyor. İlgili yönetmelik değişikliği Milli Eğitim Bakanlığı tarafından hazırlandı ve onay için Başbakanlık’a gönderildi.

Yönetmelik, atamalarda istismar edilen konulara karşı önlemler içeriyor, yeni düzenlemeyle öğretmenlerin hem illere hem de okullara dengeli dağılımının yapılması amaçlanıyor.

Yönetmelik ile getirilen en önemli değişiklik zorunlu görevlerle ilgili. Öğretmenler, zorunlu görev süresini Doğu ve Güneydoğu dışında büyük illerin bazı ilçelerinde de tamamlayabilecek. Örneğin Ankara Haymana ve Nallıhan, Antalya Gündoğmuş, Adana İmamoğlu, Balıkesir Dursunbey’de görev yapan öğretmenler zorunlu hizmetlerini tamamlamış sayılacaklar.

İlçelerin listesini Milli Eğitim Bakanlığı hazırlayacak. Ancak Doğu ve Güneydoğu’ya gidenler için üç yıl olan zorunlu görev süresi buralarda beş yıl olacak.

Nokta atama dönemi başlayacak

Yeni dönemde atamalar doğrudan okula yapılacak. Öğretmenler seçtiği illerde 10 okul tercih edecek. Bakanlar bu tercihler arasından öğretmenlerin puanlarına göre bilgisayar aracılığıyla ile doğrudan okullara atama yapacak. İstediği okula atanamayanlar da boş kalan okullarda görevlendirilecek.

Nakil için en az 16 ay prim yatırma

Eşi SSK veya BAĞ-KUR üyesi olan öğretmenlerin eş durumundan ataması için sekiz aylık prim yatırıldığına dair belge gerekiyordu. Bu yeni yönetmelikle iki katına çıkıyor. Hazırlık eğitimi ve temel eğitim alan öğretmenler eş durumundan nakil yaptıramayacak. Nakil için en az bir yıl geçmesi koşulu getiriliyor.

Öğretmenin boşanması durumunda bunu gerekçe gösterip isteği ile atamasını yaptırmasının önü de kapanıyor. Bazı öğretmenlerin istedikleri ile atanabilmek için anlaşmalı evlilik yaptığı yaptığı ve kısa sürede boşandığını tespit eden bakanlık, istismarın önğne geçebilmek için boşanmayı tayin sebebi olmaktan çıkıyor.
CNN TÜRK
Yayın Tarihi : 28 Nisan 2005 Perşembe 00:24:48
Güncelleme :28 Nisan 2005 Perşembe 00:26:43


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?