17
Mayıs
2024
Cuma
ANASAYFA

Öğretmene 'düşünce' cezası

İzmir`de öğretmenlik yapan Recai Şeyhoğlu, bir yerel gazetede yazdığı yazıda Milli Eğitim Bakanı ile il ve ilçe milli eğitim müdürlerini eleştirince, önce TCK 312`den yargılandı. Ancak bu davadan beraat etmesine karşın, şikayetçi milli eğitim il müdürünün de katıldığı disiplin kurulu toplantısında Şeyhoğlu`na bir yıl kademe ilerlemesinin durdurulması cezası verildi.

Konuyu TBMM`ye taşıyan CHP İzmir Milletvekili Karademir, Milli Eğitim Bakanı Çelik`e bu durumun adil yargılanma, masumiyet karinesi ve bağımsız-tarafsız hakim ilkelerine aykırı olup olmadığını sordu.

Konak`taki İş eğitim Merkezinde öğretmenlik yapan Ali Recai Şeyoğlu, Bergama`da yayımlanan Kuzey Ege Gazetesinde yazdığı bir yazı nedeniyle başına gelmedik kalmadı. Bakan ve milli eğitim müdürlerini küçük düşürdüğü gerekçesiyle hakkında idari-adli soruşturma açılan Şeyhoğlu`na yargı kararı beklenmeksizin bir yıllık kademe ilerlemesinin durdurulması cezası verildi. Üstelik bu kararın alındığı İl Disiplin Kurulu toplantısına, kendisinden şikayetçi olan İl Milli Eğitim Müdürü Kamil Aydoğan da katıldı.

Gazetenin yazı işleri müdürü ile birlikte TCK 312/2 ve S maddesi uyarınca da Bergama Ağır Ceza Mahkemesinde yargılanan Şeyhoğlu beraat etti. Milli eğitim müdürlerinin temyiz istemlerini de yerinde bulmayan mahkeme başvuruyu reddedince, bu kez de müdürler müdahillik taleplerinin kabul edilmemesine ilişkin kararı temyiz etti. Dosya bu ret kararı nedeniyle Yargıtay`a gönderildi.

Konudan haberdar olan CHP İzmir Milletvekili Karademir ise Milli Eğitim Bakanı Çelik`e yönelttiği yazılı soru önergesiyle konuyu Meclis`e taşıdı. ``Davaya konu gerekçelerle`` denilerek öğretmen Şeyhoğlu`na kademe ilerlemesinin durdurulması cezası verilmesinin adil yargılanma hakkının ihlali anlamına gelip gelmediğini Çelik`e soran Karademir, yargılama süreci tamamlanmadan idari soruşturma sürecinin tamamlanmasının da İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi 11, AİHS 62 ve Medeni ve Siyasi Haklar Sözleşmesinin 14/2`nci maddelerine aykırı olduğuna dikkat çekti. Şeyhoğlu`nun mahkemede beraat ettiğini anımsatan Karademir, mahkeme nedeniyle ``şikayetçi`` sıfatı bulunan İl Milli Eğitim Müdürü kamil Aydoğan`ın da katıldığı toplantıyla idari ceza verilmesinin bağımsız ve tarafsız hakim ilkesine de aykırı düştüğünü vurguladı.
ANKA
Yayın Tarihi : 24 Ağustos 2004 Salı 12:29:50
Güncelleme :24 Ağustos 2004 Salı 12:35:14


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?