17
Mayıs
2024
Cuma
ANASAYFA

Okulda şiddet böyle biter mi?

Bartın Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Firdevs Güneş, Milli Eğitim Bakanlığı’nın gelecek yıl geçme kararı aldığı okulda serbest kıyafet uygulamasının okulda şiddeti azaltacağını söyledi.

Güneş, tek tip kıyafet uygulamasının öğrencilerde bireysel farklılığı azalttığını ifade ederek,öğrencinin kendini ifade edemediği için saça yöneldiğini, saçta da çok fazla ilerleyemeyince davranışlara yöneldiğini ifade etti.

Öğrencilerin arkadaşlarının fiziksel özellikleriyle de alay etmeye başladığını vurgulayan Güneş, şöyle devam etti:

'KIYAFETLE ALAY EDİLMESİ DAHA İYİ'

"Dolayısıyla tek tip kıyafette şiddete ortam hazırlandı. Şu anda Avrupa’da tüm okullarda serbest kıyafet uygulaması var. Sadece Katolik okullarda tek tip kıyafet uygulaması devam ediyor. Dünyada serbest kıyafete geçilen okullarda yapılan araştırmalarda, öğrencilerin fiziksel özellikleriyle alay etme yerine kıyafetle alay edilmeye dönüldüğü görülüyor. Bu daha iyi. Çünkü öğrenci kıyafetini değiştirebiliyor ama fiziksel özelliğinde bir değişiklik yapamıyor. Dolayısıyla serbest kıyafet uygulaması okullarda şiddeti azaltacak"

Okullarda öğrenci kıyafetinin serbest hale getirilmesinin yeni eğitim anlayışında öğrenciye uygun ortam, uygun koşullar ve özel kıyafet öngören öğrenci merkezli eğitimin bir parçası olduğunu söyledi.

Tek tip okul kıyafetinin 16. yüzyıldan bu yana uygulandığına işaret eden Güneş, İngiltere, Amerika, Fransa, Hollanda’dan sonra tüm dünyaya yayıldığını dile getirdi. Güneş, "Ancak sonra tek tip kıyafet uygulamasında ülkemizde de, yurt dışında da özel armalar, ince işlemeler gibi abartılara gidildi. Tabi bunun da ciddi bir maliyeti oldu. Milyar dolarlarla ifade edilen okul forması piyasasında birileri de bunları almak zorunda kaldı" diye konuştu.

"Zengin-fakir ayrımı iddiası doğru değil"

Tek tip kıyafetin zengin-fakir ayırımını yok ettiğine ilişkin görüşlere de katılmayan Güneş, şöyle konuştu:

"Aslında bu sadece bir görüntü, doğru bir iddia değil. Günümüzde öğrenci, yaşadığı il veya ilçe merkezinde zengin-fakir ayırımını görüyor ve bunu bilerek okula başlıyor. Okulda tek tip kıyafette zengin-fakir ayırımı yok gibi görünüyor ama öğrencinin kullandığı eşya, ayakkabısı, eşofmanı, kendisini babasının arabasıyla alması gibi özelliklerle bunu hissettiriyor. Şu andaki anlayışımızla sadece tek tip kıyafetle zengin-yoksul ayrımını yapmak mümkün değil. Bu doğru da değil."

İlk günlerde yoğun bir şekilde kıyafet üzerinde odaklanılacağını ancak bunun bir süre sonra biteceğini ve öğrencinin günlük yaşamda giydiği kıyafetle okula geleceğini dile getiren Güneş, "Çocuk bir süre sonra kıyafetle ilgilenmekten, kıyafete odaklanmaktan, diğer arkadaşlarının ne giydiğini gözlemlemekten vazgeçecek ve kendini eğitime verecek. Dolayısıyla kıyafetle ilgili süreç de normalleşecek" ifadesini kullandı.

"Uygulama öğrencinin başarısını arttıracak"

Uygulamayla ilk zamanlar velinin durumunu, ekonomik gücünü çocuğunun kıyafetine yansıtmak isteyeceğini, daha özenli ve abartılı giydirmeye, zengin ve soylu göstermeye çalışacağına da dikkat çeken Güneş, şöyle devam etti:

"Böyle bir durumda da öğretmenlerin devreye girmesi gerekir. Uygulamada en önemli görev veliye düşüyor. Veliler kıyafet tercihlerini yaparken, çocuk günlük yaşamında neyi nasıl giyiyorsa tercihini de öyle yapmalı. Çok abartı kıyafetler tercih etmemeli, farklı kıyafetler giydirmeyi amaçlamamalı. Okul ortamında olabildiğince çocuğun rahat edebileceği kıyafetler tercih etmeli. Okul yönetimi bu konuda velileri bilgilendirmeli ve yönlendirmeli. Sonuç olarak uygulama, öğrencinin geleceği ve toplumla bütünleşmesi açısından çok önemli. Önceki yapıda biz öğrenciyi toplumdan koparıyor, tek tip kıyafet giydiriyor ve okul ortamına alıyorduk. Bu uygulama öğrencinin okulla bütünleşmesini daha kolaylaştıracak, başarısını arttıracak. Bir takım kıyafetle ilgili sorunlarını erken yaşlarda çözmesini sağlayacak ve kıyafete aşırı derecede olan ilgisini de azaltacak. "

AA
Yayın Tarihi : 15 Aralık 2012 Cumartesi 18:46:02
Güncelleme :15 Aralık 2012 Cumartesi 18:57:00


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
A. Kezban.P IP: 95.15.167.xxx Tarih : 15.12.2012 19:22:30

Ben de kızımı okula ipek elbiselerle hatta üzerinde altın işlemeside bulunan giysilerle göndereceğim ve kendisi gibi olanlarla arkadaşlık yapmasını önereceğim. Bu imkanı bulamayan çocuklar da birbirleriyle arkadaşlık yapsınlar. Her çocuk kendi dengini bulduktan sonra niye bir çatışma ortamı doğsun ki ? !.. Bizden olan bu bilim kadını Sayın Güneş'e yerden-göğe hak vererek kendilerini kutlarım. Ben çok öncelerden bugünleri düşünüp boşuna mı partime oy verdim !