18
Mayıs
2024
Cumartesi
ANASAYFA

Öldü dendi, sağ salim döndü

Gaziantepli Tolu ailesi bir ay önce evden ayrılarak Irak’a yük götüren ve 20 gün önce Mehmet Yener Tüylü’nün ölümü ile sonuçlanan saldırıda öldüğü haberini alarak yasını tuttukları oğulları 38 yaşındaki Mehmet Tolu’ya kavuştu. 20 gündür yas tutulan evde Mehmet Tolu’nun gelişiyle birlikte bayram sevinci yaşandı.
Atahol Petrol Nakliyat Turizm Dış Ticaret Ltd. Şti. adına Mersin’den aldığı yükü Irak’taki ABD birliklerine ulaştırmak üzere 3 Temmuz’da yola çıkan Mehmet Tolu, Habur Sınır Kapısı’ndan geçtikten sonra ABD’li askerlerin koruduğu konvoya dahil oldu. Tolu, Bağdat’a doğru giderken 11 Temmuz’da Tikrit yakınlarında yola döşenen mayının patlaması ve ardından Mehmet Yener Tüylü’nün ölümüyle sonuçlanan silahlı saldırı sırasında, kendi aracındaki evraklarını alarak olay yerinden kaçarak hayatını kurtardı. Kendisinden 1 aydır haber alınamayan ve ABD yetkilileri tarafından saldırının ardından öldürülmüş olabileceği belirtilen Tolu’nun ailesine, hurdaya dönen aracın plakası gönderildi. Mehmet Tolu, 2 gün önce ailesini ABD askerlerinin uydu telefonu ile arayıp yaşadığını bildirdi. Günlerce haber alamadıkları ve öldüğünü düşünerek yasını tuttukları oğullarının sağlık haberini alan aile, Mehmet Tolu’nun dün akşam Türkiye’ye dönmesiyle bayram sevinci yaşadı. Oğullarını karşılamak için Habur Sınır Kapısı’na kadar giden aile üyeleri, Gaziantep’teki evlerinde de kurbanlar kesti.
Irak’ta yaşadığı kabus dolu günlerin ardından evine dönmenin mutluluğunu yaşayan Mehmet Tolu, "Bir ayı aşkın süredir Irak’tayım. Konvoyumuz saldırıya uğradı, mayına bastık. Saldırıda Yener Tüylü arkadaşımız hayatını kaybetti. Benim arabada da hasar olduğu için çekildi. Amerikalılar da buraya yanlış bilgiler içeren bir faks göndermiş. Kimlik bilgisi, isim olmadan araç plakası bildirilmiş. Benim aracım çekildiği için benim de öldüğümü bildirmişler. Bizi orada Tikrik’teki Anakonda Kampı’na götürdüler. 20 gün bu kampta kaldım. Burada dış dünya ile hiç bir bağlantı yok. Çok şükür sonunda dönebildik. Bir daha Irak’a gitmeyi kesinlikle düşünmüyorum. Çünkü oradan çıkan arkadaşların yüzde 80’inin bir daha gitmeye niyeti yok" dedi.
Tolu, Irak’ta Türk şoförlerinin haksız baskılara maruz kaldığını ve ikinci planda tutulduklarını kaydederek, "Orada sahipsiz bir ortam var, kimsenin sahibi yok. Türk şoförleri, aşağı insan olarak görülüyor. Ölmüşsün, yaralanmışsın Amerikalılar’ın ruhu duymuyor. Bir çok hastanede adı belli olmayan çok sayıda ceset ve yaralı şoför var. Çok şükür aileme kavuştum. Kabus bitti" diye konuştu.
Baba Mustafa Tolu, oğlununun sağ olduğu haberini aldıktan sonra onu karşılamak için Habur Sınır Kapısı’na kadar gittiğini ifade ederek, "Allah’ın keremine binlerce şükürler olsun, bizlere bugünleri de gösterdi. 20 gündür ne çektiğimizi bir biz biliyoruz. Kendisini görene kadar öldüğüne kesinlikle inanmadım. Allah kimseye bu acıları yaşatmasın ve ayrı olanlara kavuşmayı nasip etsin. Çok mutluyum. Yeniden doğmuş gibi sevinçliyim. Allah, orada kalanlara ve yakınlarına yardımcı olsun" şeklinde konuştu.
Mehmet Tolu’nun 13 yaşındaki kızı Esra da, "Babama kavuştuğum için çok mutluyum. Ayrı olan herkesin kavuşmasını diliyorum. Öldü denildiği haberini duyduğumda böyle bir şeyin olduğuna inanamamıştım. Şimdi kavuştuğumuz için çok mutluyum" diye konuştu.
Mehmet Tolu’nun 18 yıllık eşi Özgül Tolu ise "Tekrar eve döndüğü için çok mutluyuz. Ne diyeceğimi bilemiyorum. Darısı diğer gelmeyenlerin başına olsun. Çok şükür korkulu günler bitti. Allah’ın bugünü de varmış" diye sevincini ifade etti.
Mehmet Tolu’nun amcasının oğlu ve eniştesi olan İsmet Tolu da Irak’ta geçirdikleri günleri kabus olarak nitelendirerek, "Mehmetlerin olayında ABD askerleri 3-4 sivil vatandaşı öldürdü. Biz saldırıya uğradık, ABD askerleri bizim bir kilometre uzaklığımızda sesi duyuyorlar ancak ilgilenmiyorlardı. Helikopterler sürekli üzerimizden geçiyordu. Eğer o zaman bize yardımcı olsalardı hiçbir şey olmadan geri döner gelirdik" dedi.
GAZİANTEP - İHA
Yayın Tarihi : 6 Ağustos 2004 Cuma 14:29:27
Güncelleme :6 Ağustos 2004 Cuma 14:34:41


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?