23
Mayıs
2024
Perşembe
ANASAYFA

Ölenlerin sayısı 150 bine yaklaştı

Birleşmiş Milletler (BM), Güney Asya’da meydana gelen deprem ve tetiklediği dev dalgalar yüzünden ölenlerin sayısının 150 bine yaklaştığını açıkladı. BM İnsani İşler Müsteşarı ve Acil Yardım Koordinatörü Jan Egeland, ölenlerin büyük çoğunluğunun Endonezya ve Aceh’ten olduğunu belirtti.

Egeland, felakette ölenlerin tam sayısının, kaybolan onlarca kişiden dolayı tam olarak bilinmesinin mümkün olmayacağını söyledi.

Öte yandan Birleşmiş Milletler (BM), Güney Asya’da yaşanan felaketin ardından tüm dünyadan felaketzedeler için yapılan yardım vaadinin tutarının 1.1 milyar doları geçtiğini belirtti. BM Acil Yardımlar Koordinatörü Jan Egeland, "Her dakika yeni yardım vaatleri geliyor. Şu anda 1.1 ile 1.2 milyar dolar arasında bir miktara ulaştık" dedi. Egeland, bu miktara, ABD Başkanı George Bush tarafından bugün açıklanan 350 milyon doların dahil olduğunu da kaydetti.

Felaketzedeler için İngiliz vatandaşları da 64 milyon euro yardım topladı. Felaketler Acil Komitesi sorumlusu Brendan Gormley, "İngiliz halkının cevabı çok güçlü oldu. İnsanlarımız ellerinden geldiğince ihtiyaca cevap vermeye çalıştı ve toplamda etkileyici bir rakam elde edildi" dedi. Dünyayı sarsan felakette en az 36 İngiliz vatandaşı da hayatını kaybetmişti.

5 bin turist kayıp

Felaketin, turistlerin Noel ve yılbaşı tatilerini geçirmek üzere bölgeye gittiği bir döneme rastlaması nedeniyle kaybolan veya ölen turistlerin sayısı da yüksek. Tsunaminin Güney Asya’yı vurmasının üzerinden 5 gün geçmesine rağmen kaybolan 5 bin turistten hala haber alınamıyor. Tsunami sırasında bölgede bulunan ve kaybolan bin 500 İsveçli, bin Alman, 600 İtalyan, 464 Norveçli, 219 Danimarkalı, 200 Çek, 200 Finlandiyalı ve 90 Fransızın sağ olduklarına dair umutlar azaldı.

Resmi rakamlara göre ölen yabancı turistlerin sayısıysa 212. İsveç Başbakanı Goran Persson, felakette binden fazla İsveçlinin ölmüş olabileceğini söyledi. Şu ana kadar 44 İsveçlinin öldüğü netlik kazandı.

Avrupa ülkeleri dışında Avustralya, Kanada, Japonya, Singapur, Güney Afrika ve Güney Kore de kayıplar verdi. Felakette en çok kayıp veren ülke olan İsveç’te 1 Ocak ulusal yas günü ilan edildi. İsveç halkı, hükümeti yetersiz kalmakla eleştiriyor. 5 vatandaşını kaybeden ve 16 vatandaşından haber alamayan Avusturya’da da bugün ulusal yas ilan edildi.

AA
Yayın Tarihi : 1 Ocak 2005 Cumartesi 14:51:27


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?