18
Mayıs
2024
Cumartesi
ANASAYFA

Olimpiyat Meşalesi İstanbul'da

Özel bir uçakla Ukrayna’dan getirilen ’Atina 2004 Olimpiyatları Meşalesi’ Ataköy’den başladığı turunu sürdürüyor.

Türkiye’nin ilk kadın FIFA hakemi Lale Orta’nın koşusuyla başlayan organizasyon, üç olimpiyat şampiyonluğu bulunan eski halterci Naim Süleymanoğlu’nun elinde sona erecek.

Sidney’den Atina’ya yol alan Olimpiyat Meşalesi Kiev’in ardından İstanbul’da.

İstanbul koşusuna, basketbol oyuncusu Mehmet Okur, Ferzan Özpetek ve modacı Atıl Kutoğlu gibi isimler katılıyor.

Togay Bayatlı: "Olimpiyatı birgün biz de alacağız"

İstanbul koşusu hakkında görüşlerini belirten Olimpiyat Komitesi Başkanı Togay Bayatlı, "30 yıl sonra tekrar Türkiye’ye geldi. Olimpiyatı birgün biz de alacağız. Bizim hazırlıklarımız diğer ülkelerin hazırlıklarından hemen hemen çok daha iyi. Ancak, G-8 ülkesi değiliz" dedi.

Birçok tesisler yapıldığını ve Paris ile yarışacak düzeyde olunduğunu belirten Bayatlı, Yunan bakanlarının çok teşekkür ettiklerini, Yunanistan’ın Avrupa kupasını kazanması nedeniyle olimpiyat komitesinin Türkiye’ye gelemediğini söyledi.

Bayatlı, spor insanların yaklaşması ve kültürlerin birbirini tanıması için bir toplum olayı olduğunu ve bundan sonra yapılacak çalışmaların bunların düşünülerek yapılması gerektiğini dile getirdi.

Olimpiyat Meşalesi, ilk defa bu yıl bütün dünyayı dolaşıyor

1936’da Berlin Olimpiyatları’nda ilk defa meşale yakıldı. O yıl itibarıyla olimpiyat, sadece düzenlenen ülkelerde dolaşıyordu.

Olimpiyat Meşalesi, geçmiş yıllardan farklı olarak ilk defa bu yıl bütün dünyayı dolaşıyor.

Olimpiyat Meşalesi, Afrika’da ilk kez bu yıl halkla buluştu ve 21 ayrı dille selamlandı.

Olimpiyat Ateşi 13 ağustosta Atina’da

Yunanistan’ın başkenti Atina’da 13 ağustosta yapılacak 2004 Olimpiyat Oyunları açılış törenine kadar dünya çapında 26 ülkede, 33 kenti gezecek olan Olimpiyat Ateşi, çok sayıda ünlünün katıldığı bir koşu ile bugün İstanbul turunu tamamlayacak.

Dostluk, barış ve kutsal ateşkesi simgeleyen Olimpiyat Meşalesi, Türkiye’den de Bulgaristan’a geçecek.

Bulgaristan’ın ardından Güney Kıbrıs’a geçerek Atina’da dünya turunu tamamlayacak olan Olimpiyat Meşalesi, toplam 78 bin kilometre yol alacak ve 3 bin 600 el tarafından taşınmış olacak.

Koşu güzergahı

Meşalenin geçtiği güzergahlar dönüşümlü olarak trafiğe kapatılacak.

Sahil yolunu takip ederek Zeytinburnu’ndan Topkapı istikametine dönecek konvoy, Abdi İpekçi Spor Salonu önünden geçtikten sonra Topkapı kavşağından Millet Caddesi’ne girecek.

Aksaray’dan Taksim istikametine dönecek konvoy, Haliç’e inip sahilden Eminönü’ne devam edecek. Meşalenin Eminönü’nden Sultanahmet Meydanı’na gelmesiyle burada mola verilecek.

Molanın ardından tekrar sahil yoluna inerek deniz otobüsü iskelesine getirilecek meşale, özel bir yatla İstanbul Boğazı’nı geçecek.

Meşalenin boğaz turu bir saat sürecek. Bu sırada konvoy ayrı bir feribotla Harem İskelesi’ne gidecek. Harem İskelesi’nden araçla Bostancı Bridgestone binası önüne (Bostancı Gösteri Merkezi yakını) götürülecek meşale, buradan tekrar start verilen koşuyla Bağdat Caddesi’nden geçerek Kadıköy ve Üsküdar’ı dolaşarak Beylerbeyi’den Boğaziçi Köprüsü’ne çıkacak.

Meşalenin Boğaziçi Köprüsü’nü geçişi esnasında 19.00 ile 20.00 saatleri arasından Anadolu istikametinden Avrupa yakasına geçiş yolu trafiğe kapatılacak. Meşalenin Avrupa yakasındaki turu Mecidiyeköy, Şişli, Harbiye ve Taksim’den sonra Dolmabahçe’de sona erecek.

Bu arada meşale, Beyoğlu İstiklal Caddesi’nde tramvayla taşınacak.

Yayın hakkı TRT’ye ait olan organizasyonda her taşıyıcı, bir önceki taşıyıcının meşalesiyle kendi meşalesini yaktıktan sonra koşusuna başlayacak.


Her koşucu 300-400 metre aralıklarla koşacak ve koşusunu bitiren kişi konvoyu arkadan takip eden araca alınacak.


Herhangi bir nedenle koşamayacak kişinin yerine bir önceki koşucu devam ederek meşaleyi 800 metre taşıyabilecek.


Belirlenen parkur üzerinde İstanbul Valiliği ve Emniyet Müdürlüğü tarafından gerekli tüm güvenlik önlemleri alınacak. Trafik akışı konvoyun önünden ve arkasından devam edecek.


Altı etaptan oluşan 50 kilometrelik parkurda her etap için bir toplanma bölgesi belirlendi. Koşu boyunca iki kez mola verilecek. İlk mola Sultanahmet Meydanı, ikinci mola ise Kadıköy Belediyesi önünde gerçekleşecek.
İSTANBUL
Yayın Tarihi : 6 Temmuz 2004 Salı 13:47:05
Güncelleme :6 Temmuz 2004 Salı 16:16:37


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?