19
Mayıs
2024
Pazar
ANASAYFA

Ölü sayısı 100 bini geçti

Myanmar’daki ABD Maslahatgüzarı Villarosa, Irravaddi Deltası’nda binaların yüzde 95’inin yıkıldığını, sadece bu bölgede can kaybının 70 bin olarak tahmin edildiğini belirtti. BM Genel Sekreteri Ki-moon, askeri cuntadan yardımlara kolaylık sağlamasını istedi


Güneydoğu Asya ülkelerinden Myanmar’da 23 bin kişinin hayatını kaybetmesine, 42 binden fazla kişinin kaybolmasına ve 1 milyondan fazla insanın evsiz kalmasına yol açan Nargis Kasırgası’nın ardından yaşanan insanlık dramı, askeri cuntanın yabancı yardım görevlilerinin ülkeye girişine izin vermede “ayak sürmesi” ve ağır davranması nedeniyle giderek ağırlaşıyor.


Myanmar hükümetine seslenen BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon, uluslararası yardım görevlileri ve yardım malzemelerinin ülkeye girişini kolaylaştırmasını isterken, bir Amerikalı diplomat da kasırgada ölenlerin sayısının 100 bini aşabileceğini bildirdi.


Myanmar’daki ABD Maslahatgüzarı Shari Villarosa, Irravaddi Deltası’nda binaların yüzde 95’inin yıkıldığını, hükümetin sadece bu bölgede can kaybını 70 bin olarak tahmin ettiğini belirtti.

Felaketin ardından birçok hükümetin felaket bölgesine para ve insani yardım yapma sözünü vermesine rağmen, askeri cuntanın vize işlemlerini ağırdan alması nedeniyle bölgeye çok az yardım ekibinin ve malzemesinin ulaştırılabildiği beliriliyor. Felaketin ardından bölgeye hareket etmek üzere hazır bekleyen bazı ekiplerin vize almak için 6 gündür beklediğini aktaran yetkililer, boşa geçen her günün ölü sayısını artıracağını vurguladı.

Cuntayı devre dışı bırakalım
Askeri cuntanın tavrı nedeniyle ölü sayısının “dramatik bir biçimde” artmasından endişe edilirken BM, Fransa’nın önerisiyle “koruma sorumluluğu maddesine” başvurarak, cuntanın onayını beklemeden ülkeye doğrudan yardım gönderilmesini tartışıyor.


Uluslararası platformda gösterilen yoğun tepkiler üzerine yabancı yardım görevlilerinin ülkeye girişlerini kolaylaştırmaya çalışan askeri yönetimin ise bu amaçla Myanmar Dışişleri Bakan Yardımcısı Maung Myint’i vize işlemlerini hızlandırması için görevlendirildiği belirtiliyor.


Bölgede baş gösteren enerji sıkıntısını hafifletmek amacıyla hükümetin, özel şirketlere koyduğu yakıt ithal etme yasağını geçici olarak kaldırdığı bildirildi.
Ayrıca düne kadar birçok felaket bölgesinde görünmeyen askerlerin de yardım ekiplerine yardım etmeye başladıkları görüldü.

Yardım yağıyor
Öte yandan 2004 yılında tsunami faciasına 160 bin kurban veren Endonezya da Myanmar’a 1 milyon dolarlık para yardımı yapacağını açıkladı.
Endonezyalı yetkililer, ayrıca, 55 kurtarma görevlisiyle birlikte gıda, ilaç ve battaniye götürecek iki askeri uçağın Myanmar’a bugün hareket edeceğini belirtti. İsrail hükümeti de Myanmar’a 100 bin dolarlık gıda ve ilk yardım malzemesi göndereceğini duyurdu.


Bu arada Hindistanlı meteoroloji uzmanları, Myanmarlı yetkilileri kasırgadan 48 saat önce uyardıklarını açıkladı. Hint yetkililer, felaketten 2 gün önce Myanmar meteoroloji kurumuna, kasırganın nereyi, ne zaman ve hangi şiddette vuracağı konusunda bilgi verdiklerini söyledi.

...
Yayın Tarihi : 8 Mayıs 2008 Perşembe 08:14:41


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?