18
Mayıs
2024
Cumartesi
ANASAYFA

Ölü sayısı 50 bini aşabilir

Cakarta - Güney Asya’da deprem ve tsunami nedeniyle ölenlerin sayısının 50 bini aşmasından kaygı duyuluyor.

Endonezyalı yetkililer, ölü sayısının kendi ülkelerinde 25 bini, Sri Lankalı yetkililer ise 20 bini bulabileceğini açıkladılar.

Endonezya Devlet Başkan Yardımcısı Yusuf Kalla, afet bölgesinde yaptığı incelemelerden sonra, "Tam ölü sayısını henüz bilemiyoruz, ancak 21 bin ile 25 bin arasında olduğunu düşünüyorum" dedi. Endonezya’da şimdiye kadar belirlenen ölü sayısı 5 bin civarında.

Sri Lanka hükümet yetkililerine göre de şimdiye kadar 12.520 ölü sayısının belirlendiği bu ülkede, okyanus dalgalarının alıp götürdüğü binlerce kişi henüz hesaplanmadığı için rakam 20 bine çıkabilir. Sri Lanka hükümet yetkilileri, kıyı bölgelerindeki temizlik ve onarım çalışmalarının yıllarca sürebileceğini kaydettiler.

Tayland’da da yetkililer, henüz 918 ölünün açıklandığı bu ülkede ölü sayısının 2 bini geçebileceğini belirttiler.

Hindistan’da belirlenen ölü sayısının 4 bin dolayında olması, Batı Afrika ülkelerinden Somali’de ölü sayısının yüzlerce tahmin edilmesi nedeniyle, toplam can kaybının 50 binin üzerinde olmasından kaygı duyuluyor.

Kızıl Haç’ın son açıklamasına göre ise belirlenen ölü sayısı 23.700.

Önceki gün Güney Asya’yı 9 şiddetinde vuran ve son belirlemelere göre 23 binden fazla kişinin hayatına malolan, son 40 yılın en büyük depremi İngiliz basının manşetlerindeki yerini koruyor.

8 yaşındaki çocuklarının cesedine gözyaşlarıyla sarılmış Hintli bir anne baba var Times’ın ön sayfasında. Başlık; "Umutsuz arayış, katlanılmaz acı".

İç sayfalardaki bir haberde ise, "Erken uyarı sistemi binlerce insanın hayatını kurtarabilirdi" ifadesi dikkati çekiyor.

Sri Lanka sahillerini vuran tsunami dalgasının, Hint Okyanusu’nu iki saatte kat ettiğine dikkat çekilen haberde, bu sürenin alarmın devreye girmesi için oldukça elverişli olduğu belirtiliyor.

Gazete bu sistemin olmayışını ise, bölgenin böyle bir riskten bihaber olmasına bağlıyor.

Aynı konuya eğilen Independent ise şöyle diyor; "Haawai’deki Tsunami Uyarı Merkezi, depremden 15 dakika önce, Tayland ve Endonezya’nın da aralarında bulunduğu 26 ülkeye uyarı sinyali gönderdi.

"Ancak bu uyarı insanlara ulaşamadı. Tayland’da televizyon ve radyodan yapılan ilk uyarı, ilk dalgalar kıyıları dövmeye başladıktan tam bir saat sonra geldi."

İlk sayfasında ölü sayısının 25 bine dayandığını, 30 bin kişinin de kayıp olduğunu duyuran Guardian, ekonomisi yoğun olarak turizme dayanan Sri Lanka, Güney Hindistan ve Endonezya’nın ayağa kalkmasının uzun zaman alacağını söylüyor.

Bölgede mal kaybına uğrayan bir çok kişi ve şirketin, yerel kuruluşlarda sigortalı olduğuna dikkat çeken gazete, asıl yükün uluslararası şirketlerin sırtına bineceğini haber veriyor.

Haberde, Dünya Bankası’nın, ihtiyaç duyulan yardım miktarına ilişkin tespitine de yer verilmiş. Tam 5 milyar dolar.

Financial Times’ta ise daha iyimser bir tablo dikkati çekiyor. Gazetede görüşlerine yer verilen uzmanlara göre, felaketin bölge turizmine kısa dönemde darbe vurması kaçınılmaz.

Ancak daha geniş ölçekte bölgenin daha hızlı toparlanması bekleniyor. Uzmanlar bu görüşlerini, temel sanayi tesislerinin ve ulaşım altyapısının sağlam kalmasına dayandırıyor.

İngiliz gazeteleri, Ukrayna’da Pazar günü tekrarlanan Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin, batıyla yakınlaşma yanlısı muhalif aday Viktor Yuşçenko’nun zaferiyle sonuçlanmasına geniş yer ayırmış.

Daily Telegraph, "Ukrayna’nın tercihi, Putin’in büyük stratejisinin çöktüğünü gösteriyor" başlığını kullanmış.

Rusya Federasyonu Başkanı Vladimir Putin’in, siyasi ve ekonomik bağları kuvvetlendirerek, Ukrayna’yı Moskova’ya bağlı bölgesel bir güç haline getirmek istediğini hatırlatan gazete şöyle diyor;

"Putin’in tarzı, Ukrayna halkını kamplara ayırdığı gibi, batı başkentlerini de hızla harekete geçmeye zorladı. Putin nerede hata yaptığını düşünmek durumunda. "

Başyazısını bu konuya ayıran Financial Times ise, bundan sonra karşı tarafı nelerin beklediğini yorumlamış.

"Turuncu Devrimin önündeki zorluklar" başlıklı yazıda, batıya Ukrayna’yı yalnız bırakmaması çağrısı yapılıyor. "Mali yardım yetmez. Ukrayna’nın zaten parası var. Asıl ihtiyacı olan demokratik dünyada gerçek dostlar." diyor Financial Times.
BBC TÜRKÇE - AJANSLAR
Yayın Tarihi : 28 Aralık 2004 Salı 12:29:43
Güncelleme :28 Aralık 2004 Salı 13:21:54


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?