30
Mayıs
2024
Perşembe
ANASAYFA

Ölüm böceği için neler yapılmalı?

Samsun'da 2 kişinin sözkonusu hastalık sebebiyle hayatını kaybetmesi üzerine Sağlık Bakanlığı vatandaşları uyardı.

Sağlık Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, 5 Mayıs 2008 tarihi itibariyle Kırım-Kongo Kanamalı Ateşi hastalığı sonucu, Samsun'da ikamet eden 2 vatandaş, 19 Mayıs Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'nde yapılan tüm müdahalelere rağmen kurtarılamayarak, hayatını kaybetti. Açıklamada ayrıca hastalıktan korunmada alınması gereken önlemler konusunda vatandaşlar uyarıldı.

Sağlık Bakanlığı Basın ve Halkla İlişkiler Müşavirliği'nden yapılan açıklamaya göre, 5 Mayıs 2008 tarihi itibariyle Kırım-Kongo Kanamalı Ateşi hastalı sonucu, Samsun'da ikamet eden 2 kişi, 19 Mayıs Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'nde yapılan tüm müdahalelere rağmen kurtarılamadı. Kırım-Kongo Kanamalı Ateşi hastalığından korunmada, vatandaşların bazı korunma önlemlerini alması ve bu konularda titizlik göstermesinin oldukça önemli olduğu belirtilen açıklamada, önlemler şöyle sıralandı;

- Kırsal alanlara gidildiğinde vücudun açıkta kalan kısımlarına böcek kovucu (repellent) ilaçlar sürülmelidir.

- Giysilere sıkılarak kullanılan kene kovucu, öldürücü etkisi olan ve Bakanlığımızdan izinli ilaçlar kullanılmalıdır.

- Kırsal alan ziyaretlerinde mümkün olduğunca kapalı ve açık renkli giysi giyinilmeli ve pantolon paçaları çorap için alınmalıdır.

- Vücut sık sık kene yönünden kontrol edilmeli, kenenin tespit edilmesi halinde kısa sürede cımbız veya pens gibi uygun bir malzemeyle vücuda tutunduğu en yakın kısmından tutularak çıkartılmalıdır.

- Kenenin çıkarıldığı yere alkol veya tentürdiyot sürülmesi uygundur.

- Keneler kesinlikle elle öldürülmemeli ve patlatılmamalı, vücuttan uzaklaştırılan keneler çamaşır suyu veya alkol içine atılarak öldürülmelidir.

- Kenelerin vücuttan uzaklaştırılması amacıyla eter, kolonya ve gaz yağı dökmek gibi yöntemlere başvurulmamalıdır.

- Özellikle tarım ve hayvancılıkla uğraşanlar kendi vücutlarını ve çocuklarının vücutlarını sık sık kene yönünden kontrol etmelidir.

- Kene ile temastan sonra kişiler 10 gün süreyle takip edilmeli ve ani başlayan ateş, baş ağrısı, bulantı, kusma, ishal gibi belirtilerin olması halinde en yakın sağlık kuruşuna müracaat etmelidirler.

- İnsanların ve hayvanların kanlarına veya diğer vücut sıvılarına korunmasız temas edilmemesi gerekmektedir.

- Çiftlik hayvanlarının Tarım Bakanlığı tarafından belirtilen usullere göre kenelere karşı ilaçlanması gerekmektedir.

anka
Yayın Tarihi : 6 Mayıs 2008 Salı 11:29:45


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
M.Köylü IP: 81.164.211.xxx Tarih : 6.05.2008 17:42:19

keneler, tene vida gibi saplanirlar. bu bizim türkiye'deki aydin aciklamalarinda yer almaz nedense. vida nasil cikiyorsa keneyi de ayni sekilde cimbiz yardimiyla döndürerek cikartmali. bu insan sagligi acisindan cok önemli. ingiliz milletinin garipliklerini saymazsak, bildik vidalar, sagdan sola döndürülerek cikartilir. bu basit islem uygulandiginda keneyi öldürmeden vucuttan cikartir ve hayat kurtarir. ilgilenlere önemle duyurulur. saygilar,